Majoritatea modificarilor legislative in domeniul fiscal, care vor intra in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2017 se subscriu perfect constructiei lirice „Toate-s vechi si noua toate”... Astfel, pentru prima data in ultimii ani, modificarea Codului fiscal nu a mai fost facuta pe genunchi sau peste noapte ci a fost anuntata cu mai bine de un an inainte, odata cu intrarea in vigoare Legea 227/2015 privind Noul Cod Fiscal. Ma refer aici in special la reducerea TVA de la 20% la 19%, la abrogarea mult-hulitei taxe pe stalp, la reducerea accizei pentru benzina si motorina si la plafonarea contributiei sociale de sanatate concomitent cu largirea bazei de impunere.

In acest conditii, ma astept ca trecerea in anul 2017 sa nu fie marcata de panica din alti ani, cand mediul de afaceri era supus unor presiuni enorme generate de nevoia de ajustare intr-un termen foarte scurt a sistemelor financiar contabile pentru a raspunde noilor cerinte.

Pe langa modificarile deja anuntate, exista si surprize placute cum este cazul:

  1. facilitatii privind profitul reinvestit care se extinde asupra licentelor informatice si care acum nu mai este limitata in timp;
  2. cerintei privind capitalul minim pe care trebuie sa-l subscrie o societate pentru a putea fi platitoare de impozit pe profit de la infiintare, acesta reducandu-se de la 25.000 de euro la 45.000 lei;
  3. regimului fiscal aplicat tranzactiilor derulate de catre/cu contribuabili inactivi conform Codului de procedura fiscala sau de catre/cu contribuabili al caror cod de TVA a fost anulat. Incepand cu 1 ianuarie 2017, va fi permisa deducerea cheltuielilor si a TVA aferente achizitiilor realizate de catre / de la asemenea contribuabili imediat ce acestia sunt re-activati sau imediat ce se re-inregistreaza in scopuri de TVA;
  4. abrogarii prevederilor privind registrul operatorilor intracomunitari.

Daca ne raportam la populatie, aceste schimbari sunt cu siguranta bine venite pentru ca vor avea un dublu efect pozitiv: pe de-o parte, prin reducerea preturilor (rezultata din reducerea cotei de TVA si a accizelor pentru benzina si motorina care ar trebui sa genereze efecte in lant in economie), si pe de alta, prin cresterea veniturilor si implicit a puterii de cumparare a clasei de mijloc cu venituri peste medie (prin plafonarea contributiei sociale de sanatate).

Desi luminita de la capatul tunelului parca straluceste mai tare si nu mai este atat de anemica pe cat o stiam, imi voi pastra o rezerva de scepticism in ceea ce priveste sustenabilitatea pe termen lung a acestor masuri (si a tendintei de reducere a poverii fiscale in general) avand in vedere schimbarile survenite in mediul politic, angajamentele asumate de Romania fata de organismele internationale, si de ce nu, talentul nostru incontestabil de a ne da cu piciorul stang in piciorul drept.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri