Dupa masurile fiscale luate in 2016, care au dus la cresterea consumului, viitorul Guvern ar trebui sa se concentreze pe initiative care sa stimuleze investitiile private si publice in urmatorul an, considera Greg Konieczny (foto), managerul Fondul Proprietatea (FP) si director strategii de specialitate in cadrul Templeton Emerging Markets.

"Masurile fiscale luate in 2016, precum reducerile de taxe si cresterile salariilor in sectorul public au determinat o crestere a cererii de consum. Credem insa ca guvernul ar trebui sa se concentreze anul viitor mai mult pe adoptarea unor masuri fiscale care sa stimuleze investitiile, atat private, cat si publice", a declarat Konieczny.

Reducerea TVA de la 24% la 20%, precum si a impozitului pe dividende de la 16% la 5%, au fost doua dintre cele mai importante scaderi de taxe adoptate in ultimul an. De la 1 ianuarie 2017 era programata o noua reducere de TVA, pana la 19%, precum si eliminarea taxei pe stalp si a accizei suplimentare pe carburanti. Presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut actualului premier, Dacian Ciolos, sa amane respectivele masuri fiscale, dar s-a lovit de refuzul acestuia.

PSD are astfel nevoie de instaurarea propriului guvern in mai putin de o saptamana pentru a putea sa amane noile reduceri de taxe. Presedintele Klaus Iohannis a refuzat marti propunerea PSD-ALDE ca Sevil Shhaideh sa ocupe functia de premier.

"Romania are perspective puternice de crestere in urmatorii ani si credem ca noul guvern ar trebui sa se asigure ca va valorifica acest potential, prin crearea unui mediu legislativ stabil si predictibil, astfel incat atat investitiile straine directe cat si cele locale sa se dezvolte. In acest sens, este crucial ca noul guvern sa continue sa sustina procesul de reforma la toate nivelurile, incepand cu lupta anticoruptie si pana la schimbari la nivel institutional", mentioneaza Greg Konieczny.

Managerul FP, fond inchis de investitii cu active nete de 11 miliarde lei (2,4 miliarde euro), considera ca dezvoltarea pietei de capital locale este “un must have” pentru o economie puternica si sanatoasa.

"Piata de capital locala nu este inca o alternativa uzuala de finantare pentru companii, iar fondurile de pensii intampina dificultati in a investi contributiile romanilor pe bursa locala din cauza oportunitatilor reduse de investitii si a unei lichiditati scazute. Mai mult, avand in vedere obiectivul de promovare a Romaniei la statutul de piata emergenta, guvernul poate juca un rol central, intrucat listarea Hidroelectrica ar ajuta la indeplinirea singurului criteriu care mai trebuie bifat in acest sens", a declarat polonezul.

Actiunile Hidroelectrica reprezinta cea mai mare detinere din portofoliul Fondul Proprietatea (28% din activul net) si sunt evaluate la 3,2 miliarde lei. Listarea pe bursa a producatorului de energie era programata in acest an, insa in cele din urma aceasta a fost amanata. O listare a Hidroelectrica ar permite pietei locale sa indeplineasca unul dintre criteriile necesare promovarii la statutul de piata emergenta de catre Morgan Stanely Capital International (MSCI).

"Am vazut declaratii publice incurajatoare in favoarea listarii Hidroelectrica si speram ca noul Guvern va lua masurile necesare pentru demararea IPO-ul companiei anul viitor. Dorim sa ne exprimam disponibilitatea de a coopera cu noul guvern astfel incat sa ne asiguram ca listarea Hidroelectrica este de succes si contribuie la dezvoltarea pietei de capital din Romania. Acesta va fi un pas important catre obiectivul de promovare a pietei locale de capital la statutul de piata emergenta de catre MSCI", spune Konieczny.

Ministerul Energiei detine 80% din capitalul Hidroelectrica, restul titlurilor fiind controlate de Fondul Proprietatea. Statul vrea sa vanda pe bursa 15% din actiunile companiei, pachet evaluat la aproape *2,4 mld. lei (529 mil. euro). Anterior, Fondul Proprietatea a anuntat ca vrea sa vanda un pachet de pana la 5% din actiunile Hidroelectrica in cadrul ofertei publice initiale.

*cifra calculata avand in vedere evaluarea Hidroelectrica in portofoliul Fondul Proprietatea

Foto: Fondul Proprietatea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri