Dupa un 2016 in care companile de energie si utilitati listate au fost lovite de reducerea tarifelor reglementate impuse de ANRE, dar si de turbulentele din piata petrolului si a gazelor naturale, anul acesta ar putea marca reasezarea profitabilitatii acestora, considera Mihai Caruntu, seful departamentului de analiza – piete de capital BCR. Acesta anticipeaza un randament mediu al dividendelor cuprins intre 6 si 8% pentru respectivele societati in 2017.

“Cred ca anul 2017 ar putea fi considerat un an de reasezare a profitabilitatii pentru companiile de energie si utilitati listate la BVB. Astfel, la OMV Petrom vom avea probabil un pret al petrolului mult mai stabil in 2017 si un nivel mediu superior celui inregistrat in 2016, ceea ce ar sustine rezultatele financiare ale companiei, foarte conectate la aceasta variabila”.

Pretul barilului de petrol Brent a suferit oscilatii puternice in 2016, minimul fiind inregistrat in ianuarie (27,8 dolari/baril), iar maximul fiind notat zilele acestea, cand titeiul se tranzactioneazza la 55-56 dolari/baril.

In cazul Romgaz, scenariul de baza ar fi ca ajustari majore ale productiei de gaze nu mai sunt posibile in conditiile in care consumul de gaze al industriei nu prea mai are cum sa inregistreze scaderi semnificative. De asemenea, pretul gazului catre consumatorii non-casnici ar trebui sa se fi stabilizat dupa trendul descendent din 2016 care a fost alimentat de scaderea pretului gazului rusesc. Ca atare, Romgaz va avea incepand cu 2017 un profil de profitabilitate unde principalele variabile vor fi mai stabile decat pana in 2016”, mentioneaza analistul BCR.

De asemenea, pentru companiile de utilitati reglementate – Transelectrica, Transgaz si Electrica – va interveni o normalizare a profitabilitatii dupa recordurile de profit inregistrate in anii anteriori. “O scadere a profitabilitatii in 2017 fata de anii anteriori este asteptata dupa ce ANRE a luat decizii de scadere substantiala a tarifelor ca urmare a faptului ca in 2014 sau 2015 profitabilitatea operationala efectiva a depasit-o sensibil pe cea reglementata”, considera Mihai Caruntu.

Acesta subliniaza ca fundamentele celor trei companii raman puternice prin prisma faptului ca programele lor ambitioase de investitii pentru urmatorii cinci ani sau mai mult ar urma sa sustina cresterea activelor reglementate (BAR) si deci implicit profitabilitatea operationala a acestor companii.

Volumul investitiilor reprezinta un parametru esential in cazul companiilor de utilitati reglementate. Cu cat investitiile sunt mai ridicate, cu atat creste baza activelor reglementate (BAR sau altfel spus activele utilizate in desfasurarea activitatilor de transport/distributie).

Profitul operational, conform metodologiei de calcul a tarifelor, trebuie sa tinda in medie catre produsul dintre BAR si o rata reglementata de profitabilitate stabilita in prezent de ANRE la 7,7%.

“Ca atare, in urmatorii ani, subiectul cel mai important in legatura cu Electrica, Transelectria si Transgaz va fi masura in care companiile vor face investitii cat mai ridicate recunoscute de ANRE, de natura sa creasca BAR si deci rezultatul din exploatare. Nevoile de investitii ridicate ale companilor noastre de utilitati reglementate sunt din aceasta perspectiva un element de atractie major pentru investitori si ar fi un semnal foarte bun daca pe termen lung (cinci-zece ani) ar reusi sa asigure rate anuale medii de crestere a BAR in zona de 4-5%. Faptul ca societatile respective, nu inregistreaza datorii in bilant sustine de asemenea obiectivul realizarii unor investitii cat mai importante pe termen lung”, a declarat Mihai Caruntu.

El considera ca randamentul dividendelor din energie, estimat ca va ajunge in medie la 6-8% (excluzand Petrom), va reprezenta principalul factor pentru mentinerea atractivitatii actiunilor din acest sector, in special daca este comparat cu randamentul de 3,6% la care se tranzactioneaza in prezent obligatiunile guvernamentale pe 10 ani sau nivelul actual al dobanzilor la depozitele bancare, ce se situeaza in zona de 1%

“Dupa listarea Hidroelectrica si Telekom, statul nu prea mai are cum sa ajute bursa”

Seful departamentului de analiza al BCR avertizeaza ca desi statul inca mai poate impulsiona dezvoltarea pietei de capital locale printr-o noua runda de listari, aceasta s-ar putea sa fie totodata si ultima serie de “ajutoare” pentru bursa.

“Cred ca in general autoritatile au fost generoase cu piata de capital prin listarile facute incepand cu 2006 (n.red. Transgaz, Transelectrica, Romgaz, Electrica, Nuclearelectrica) care au schimbat din temelii structura bursei prin emitentii de calitate care au ajuns pe Bursa de Valori Bucuresti. Ca listare majora a unei companii cu capital majoritar de stat se detaseaza Hidroelectrica care ar ajuta in perspectiva obtinerii mult ravnitului statut de piata emergenta. Statul ar mai putea aduce la bursa emitenti relevanti precum Aeroporturi Bucuresti si pachetul de 46% din Telekom Romania. Acesta din urma ar fi un IPO ce ar ajuta foarte mult vizibilitatea BVB unde telecomunicatiile nu sunt reprezentate. Odata insa realizate aceste listari, statul nu prea mai are cum sa ajute bursa prin listarea unor companii de calitate si de anvergura in economia nationala”, a declarat Mihai Caruntu.

Acesta adauga faptul ca in perspectiva s-ar mai putea discuta o eventuala reducere sau eliminare a impozitului pe castigul de capital, care ar ajuta constructia unui segment relevant de investitori persoane fizice pe Bursa de Valori Bucuresti. De asemenea, un suport concret ar fi reprezentat de o eventuala eliminare a impozitului pe dividend situat in prezent la 5%, ceea ce ar sustine interesul pentru actiunile romanesti, mai ales in cazul celor din energie si utilitati care sunt recunoscute drept actiuni stabile de dividend.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri