Similar cu modalitatea in care Donald Trump, recent, dar si Barack Obama, de-a lungul mandatelor, au consultat mediul de business din SUA, la fel ar trebui si noul Premier al Romaniei sa realizeze o masa rotunda la care sa discute, cu reprezentanti ai principalelor industrii din tara, strategii si modalitati de a sprijini dezvoltarea tarii. wall-street.ro a realizat o selectie a celor mai importante voci din mediul de afaceri care au puterea sa prezinte Executivului principalele directii pentru sustinerea unui cadru competitiv de desfasurare a activitatii.

Redactia wall-street.ro a analizat si selectat in cele din urma 24 de oameni de afaceri reprezentanti pentru scena de business din Romania, oameni care in ultimii 20 de ani au influentat prin deciziile si strategia lor modul in care arata acum mediul de afaceri local. Motivatia pentru care acestia ar trebui sa participe la discutiile cu noul sef al Guvernului o puteti afla in continuarea articolului.

Mihai Marcu – presedintele Consiliului de Administratie si unul dintre fondatorii MedLife

Presedintele consiliului de administratie si unul dintre fondatori in 1996

Cifra de afaceri: 88 mil. euro in 2015

De ce ar trebui sa fie prezent: Mihai Marcu este unul dintre fondatorii MedLife si este principalul actionar al companiei. Marcu este familiarizat cu segmentul serviciilor medicale si are o experienta indelungata in ceea ce priveste sanatatea pacientilor romani.

Wargha Enayati - Regina Maria

Fondator in 2011

Cifra de afaceri: peste 100 milioane euro in 2015

Wargha Enayati a pus bazele medicinei private de top in Romania si lucreaza la o serie de proiecte care vor aduce noi directii in domeniul medical, in paralel cu proiectul policlinicilor sociale deja cunoscut. Pe langa exemplele de policlinici sociale pentru oamenii fara venituri, medicul ar putea oferi guvernului idei de imbunatatire a sistemului medical din Romania.

Dragos Anastasiu - Eurolines Romania

Fondator si cel care conduce compania din 1995

Cifra de afaceri: 125 mil. euro (2016)

Dragos Anastasiu este un exemplu de succes atat in industria turismului, cat si in antreprenoriatul romanesc. Gandirea inovatoare, viziunea si patriotismul vorbesc cel mai bine despre Dragos Anastasiu, care in anii '90 a renuntat la cariera de medic in Germania pentru a dezvolta o afacere cu autocare in Romania care intre timp a devenit un grup de 21 de firme specializate in transport si turism si in cea mai mare companie din industria turismului. In plus, antreprenorul stie cum sa se reinventeze in afaceri si alege strategic nisele pe care sa dezvolte noi companii, cum sunt investitiile sale recente in unitati de cazare.

Raluca Tintoiu, presedinte Asociatia pensiilor administrate privat din Romania – APAPR

Valoarea activelor totale aflate in administrare la nivelul intregului sistem de pensii private a ajuns, la 30 iunie 2016, la 28,95 miliarde de lei (6,40 miliarde de euro), in crestere cu 26,81% fata de perioada similara a anului trecut. Ponderea sistemului de pensii private in PIB a fost, la sfarsitul primului semestru din 2016, de 3,85% comparativ cu 3,20% in iunie 2015 si 3,64% in decembrie 2015.

In acelasi timp, rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii administrate privat (Pilonul II) pentru ultimele 24 de luni a fost de 3,37%, potrivit ASF, iar pentru pensiile private facultative a fost de 2,36% pentru fondurile cu grad de risc mediu si de 2,74% pentru fondurile cu risc ridicat. Acesti bani ar putea fi utilizati pentru investitii in infrastructura.

Adrian Marin, presedinte Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare - UNSAR

Aspecte de pus pe masa:

- privatizarea treptata si partiala a sistemului de sanatate;

- eliminarea Ordonantei de Urgenta 54/2016 privind asigurarea RCA care incalca Normele UE si implicit Solvency II, iar in urma acestei situatii Romania risca procedura de infringement;

- stimularea economisirii private prin acordarea de deductibilitati la plata primelor de asigurare de viata.

Sergiu Manea - Banca Comerciala Romana

Presedinte executiv incepand din 2015

Motivatia: Sergiu Manea conduce cea mai mare banca din Romania. Sectorul bancar este esential pentru dezvoltarea economiei, in conditiile in care bancile reprezinta o sursa importanta de finantare pentru companiile mari si pentru antreprenori. In plus, Romania inregistreaza un deficit major fata de alte tari UE si in ceea ce priveste educatia financiara a populatiei, o zona in care colaborarea cu autoritatile este necesara.

Francois Bloch - BRD - Groupe Societe Generale

Director general din 2016

Motivatie: Bloch conduce a doua institutie de credit din sistem si poate aduce in fata Guvernului si o opinie expatilor din sectorul bancar. Pe langa provocarile obisnuite de business, bancile s-au confruntat anul trecut si cu mai multe initiative venite din randul politicienilor, cum ar darea in plata si conversia creditelor acordate in in franci elvetieni.

Ionut Simion - PWC

Country Managing Partner din 2015

Motivatie: Ionut Simion conduce una dintre cele mai importante firme de consultanta din Romania, dar si presedinte al AmCham (Camera de Comert Americana in Romania). Astfel, pe langa perspectiva asupra fiscalitatii, Ionut Simion poate aduce noului guvern un input semnificativ din partea intregului mediu de afaceri. AmCham este una dintre cele mai active asociatii in ce priveste promovarea prioritatilor si asteptarilor mediului de afaceri in relatia cu autoritatile publice.

Ahmed Hassan - Deloitte

Managing Partner Deloitte Romania si Moldova din 1999

Motivatie: Deloitte este, de asemenea, una dintre firmele de consultanta din Big4, care domina piata de profil, atat din Romania, cat si la nivel global. Opiniile consultantilor de la Deloitte ar putea ajuta Guvernul sa-si adapteze mai bine politicile in ceea ce priveste taxele, dar si relatia dintre autoritatile fiscale si contribuabili.

Greg Konieczny - Fondul Proprietatea

Active 2016: 12,1 miliarde lei (2,6 miliarde euro)

Functie: General manager Fondul Proprietatea; director strategii de specialitate, Templeton Emerging Markets.

De cand ocupa functia: Septembrie 2010

Motivatie: Cu o avere totala de 12,1 miliarde lei (2,6 miliarde euro), Fondul Proprietatea (FP) este unul dintre cele mai mari fonduri inchise de investitii din zona pietelor emergente si cel mai mare fond de acest tip din Romania. FP este de asemenea si un jucator important in economia locala, avand detineri semnificative in companii precum Hidroelectrica, Petrom, Electrica, BRD sau CN Administratia porturilor Maritime.

Prin vocea managerului Greg Konieczny, Fondul Proprietatea a introdus in Romania conceptul de “investitor activist”, adesea semnaland neregulile din companiile de stat si denuntand public masurile sau deciziile paguboase luate in cadrul acestora.

Dragos Neacsu - Erste Asset Management

Active 2016: 7,9 miliarde lei (1,74 miliarde euro)

Functie: director general Erste Asset Management

De cand ocupa functia: iulie 2007

Motivatie: Erste Asset Management administreaza cel mai mare fond de investitii deschis din Romania (Erste Bond Flexible - in valoare de 6 miliarde lei) si este cel mai mare administrator de fonduri tara, cu active totale de 7,9 miliarde lei (1,74 miliarde euro).

Dragos Neacsu conduce in prezent Erste Asset Management, dupa ce anterior a fost secretar de stat la Ministerul Finanelor, dar si presedinte al Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania.

Ludwik Sobolewski - Bursa de Valori Bucuresti

Venituri operationale 2015: 17,7 mil. lei (3,9 mil. euro)

Functie: director general Bursa de Valori Bucuresti

De cand ocupa functia: august 2013

Motivatie: Chiar daca Romania nu are o piata de capital dezvoltata, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a fost mereu o optiune excelenta pentru statul roman la capitolul privatizari. Pachete de actiuni la companii precum Romgaz, Electrica, Transgaz sau Transelectrica au fost vandute cu usurinta si transparent prin intermediul BVB, in vreme ce incercarile de privatizare (prin plasamente directe) la Oltchim, CFR Marfa sau Cuprumin s-au finalizat cu esecuri rasunatoare, iar privatizarile BCR si Petrom ridica semne de intrebare chiar si la 10 ani distanta.

De asemenea, orice economie dezvoltata se poate lauda cu o piata de capital pe masura, iar Romania nu ar trebui sa faca exceptie, in special daca vrem ca romanii obisnuiti sa aiba optiuni reale de investitie, altele decat depozitele bancare cu dobanzi de 1% pe an, sau daca vrem o alternativa de finantare pentru companiile private.

In acest context, guvernul Grindeanu ar trebui sa mentina un dialog constant cu reprezentantii pietei de capital romanesti, seful Bursei de Valori Bucuresti - Ludwik Sobolewski, fiind una dintre cele mai potrivite persoane.

Yves Caracatzanis CEO Dacia din martie 2016

CA in 2015 - 19,1 miliarde lei (4,3 mld. euro)

Motivatie: Dacia este cea mai mare companie din Romania dupa cifra de afaceri si este cel mai mare constructor de masini din Romania. Dacia reprezinta 2,8% din PIB-ul Romaniei si 7,3% din exporturi.

John Oldham - directorul uzinei Ford Craiova din ianuarie 2016

CA 2015: 844,1 mil. euro

Motivatie: Ford Romania este cel de-l doilea constructor de masini pe piata locala si face investitii anual. Anul acesta va incepe productia unui al doilea model la Craiova, SUV-ul EcoSport.

Florin Talpes/Radu Georgescu

O pereche formata din doi dintre cei mai de succes si experimentati antreprenori, investitori si manageri pe care i-a dat Romania post comunista. Nu ar trebui sa lipseasca de la nicio intalnire cu mediul politic.

Liderii BitDifender si respectiv Gecad au dovedit de-a lungul anilor ca au gandire si conexiuni globale, capacitate de a face fata crizelor economice si o viziune clara asupra viitorului, ancorata in realitate. Ambii conduc afaceri de zeci de milioane de euro si angajeaza mii de oameni, comparabil cu forta operatorilor telecom.

Zona IT si software este una extrem de importanta, care nu ar trebui ignorata, de aceea consideram extrem de important ca oameni din acest mediu sa fie consultati de noul guvern.

Iulian Stanciu/ Dan Ostahie

Doi dintre cei mai puternici oameni din zona de retail electroIT a romaniei, Iulian Stanciu, CEO si actionar eMag, cel mai mare magazin de eCommerce din tara, alaturi de Dan Ostahie, fondator, antreprenor si CEO al Altex, cel mai mare business electroIT, nu trebuie sa lipseasca de la masa consultarilor.

Cei doi au dat dovada de viziune, adaptandu-si business-urile atat in perioada de recesiune cat si ulterior, extinzandu-se si angajand constant oameni noi. Industria eCommerce-ului este in expansiune continua si, dupa cum subliniaza chiar Stanciu, se ghideaza, inca, dupa legi vetuste.

Liviu Dan Dragan - fondator TotalSoft

Liviu Dan Dragan, fondatorul Totalsoft, reprezinta un pion important in creionarea strategiei Guvernului pentru atragerea de forta de munca IT in Romania, cresterea nivelului educatiei IT si a sprijinirii, per total, a industriei.

Marco Hössl, CEO Kaufland

Cu peste 15.000 de angajati si 110 magazine, Kaufland este liderul comertului modern din Romania, un business de 2 mld. euro. Compania este si unul dintre cei mai cautati angajatori pe piata locala. CEO-ul companiei ar putea reprezenta din aceasta pozitie interesele unei industrii care „inghite” un procent mare din bugetul romanilor, o piata evaluata la 27 mld. lei la finalul anului trecut.

Sorin Minea - presedinte Romalimenta si fondator Angst

Unul dintre cei mai cunoscuti si vocali oameni de afaceri din Romania reprezinta, din postura de presedinte al asociatiei Romalimenta, interesele industriei alimentare locale. De asemenea, Minea conduce din 1990 afacerile Angst, unul dintre principalii producatori de mezeluri din Romania.

Mariana Gheorghe - CEO OMV Petrom

De zece ani la conducerea OMV Petrom, Mariana Gheorghe este executivul de a carui strategie si viziune depind peste 16.000 de salariati. In tot acest timp, CEO-ul OMV Petrom a acumulat o experienta vasta si are o viziune profunda la nivel macroeconomic, pe care le poate impartasi cu succes noului Executiv.

Liudmila Climoc - CEO Orange

Liudmila Climoc a preluat conducerea Orange in Romania incepand cu acest an. Orange Romania este a patra tara ca venituri in cadrul grupului Orange, dupa Franta, Spania, Polonia si la egalitate cu Belgia. Anul trecut compania a avut venituri de 947 milioane de euro. Orange Romania, cel mai mare jucator pe piata locala de telefonie mobila, cu peste 10 milioane de clienti, are in plan sa devina prima alegere a famiilor si a companiilor atunci cand acestea isi aleg pachete integrate de servicii fix-mobil.

Cristina Savuica - presedinte inca de la inceputul anului 2015 al Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) si Chief Happiness Officer al companiei Lugera (2001)

Merita sa mearga la discutii cu premierul in contexul in care segmentul muncii temporare este din ce in ce mai important in Romania, numarul lucratorilor in regim temporar dublandu-se in ultimii cinci ani. Cu aceasta ocazie, managerul ar putea sa abordeze teme legate de imbunatatirea conditiilor si legislatiei din acest sector al pietei muncii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri