Angajatorii din industria turismului se confrunta cu probleme mari in acoperirea locurilor de munca disponibile, iar acest lucru se intampla din mai multe motive, intre care se afla numarul redus de absolventi de scoli de profil si salariile mici. Calin Ile, directorul hotelului Ibis Gara de Nord si presedinte al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, vorbeste despre curriculum invechit dupa care invata elevii la liceele de profil si despre lucrurile pe care ar trebui sa le invete, de fapt.

"La nivelul liceelor tehnologice se scot 9.200 de absolventi anual, iar daca 40% dintre ei aleg sa intre in domeniul turismului, inseamna ca noi, angajatorii, avem undeva la 3.600 de oameni entry-level in bazinul din care putem alege. Ceea ce este extrem de putin pentru o industrie cu turnover (rotatie a angajatilor - n. red) mare. Ar trebui sa fie de 10 de ori mai multi absolventi", a explicat Calin Ile.

Trebuie sa punem la punct un sistem educational, care sa cuprinda licee tehnologice, scoli profesionale si facultati de turism orientate spre practica, nu spre teorie

- Calin Ile -

El a vorbit si despre materiile pe care tinerii le studiaza, considerand curriculum-ul actual ca fiind unul invechit, peste care se adauga si perioadele prea scurte de practica pe care tinerii le au.

"Curriculum-ul la liceele de profil este absolut depasit si avem o reactie majora de rezistenta din partea cadrelor si a Ministerului Educatiei. Tinerii ar trebui sa invete notiuni de baza despre turism, de exemplu sa stie ce este un stoc, sa invete despre atitudinea pe care trebuie sa o aiba, sa invete cum sa serveasca si cum sa se comporte cu oamenii. In prezent, invatamantul teoretic nu are nicio legatura cu practica", a mai spus Calin Ile.

Astazi, ajungi sa angajezi orice, pentru ca bazinul este atat de mic

- Calin Ile -

Practica prea putina pentru elevii de la Turism

Calin Ile a aratat ca si perioada de practica pe care o au elevii de la liceele de profil este insuficienta, o interactiune reala cu angajatorii trebuind sa fie mai lunga.

"Noi, angajatorii, avem toata deschiderea sa primim tinerii in practica in unitatile noastre, insa nu acceptam doar trei saptamani, pentru ca in aceasta perioada nu rezolvi nimic. Din studiul nostru, actorii privati spun ca minim necesar ar fi 12 saptamani de practica si restul teorie", a explicat seful Ibis Gara de Nord.

"Si afara sunt probleme cu forta de munca din turism, dar afara situatia se rezolva printr-un sistem educational bun si stima pentru meseria aceasta, in timp ce noi am ajuns la o anumita denigrare a meseriei, cu radacini in comunism, unde sa fii ospatar era o munca in care faceai servilism, nu servire", a mai spus managerul.

El a aratat ca la nivel mondial, o slujba din 11 este in turism, astfel ca 9,2% din populatie lucreaza in acest domeniu, in timp ce in Romania ponderea nu depaseste 3% din totalul locurilor de munca.

Aceste cifre spun mult despre nivelul de dezvoltare al turismului romanesc, dar si despre potentialul mare de crestere

- Calin Ile -

Cele mai mici salarii din economia romaneasca

Un alt motiv pentru care tinerii nu aleg sa isi construiasca o cariera in domeniul turismului il reprezinta nivelul salarial redus.

In datele statistice prezentante de Institutul National de Statistica, domeniul "Hoteluri si Restaurante" se claseaza luna de luna pe ultimul loc in ceea ce priveste valoarea salariului mediu pe economie. De exemplu, daca in luna octombrie 2016 salariul mediu net la nivel national se ridica la 2.108 lei, angajatii din hoteluri si restaurante incasau doar 1.281 de lei.

Seful Ibis Nord a aratat ca salariile mici din turism sunt adesea compensate de bacsisurile pe care romanii sunt obisnuiti sa le ofere, insa si de alte avantaje, precum dobandirea unor abilitati necesare pe tot parcursul profesional.

"Trebuie sa consideram industria hoteliera ca un sector in care intra multi tineri si nu neaparat pentru salariu, ci pentru alte avantaje. Aici as enumera flexibilitatea, disponibilitatea de a te muta in orice alte locuri din lume, partea de interactiune cu oamenii, pe care multi o cauta si nu o pot gasi in alte industrii. Si sa nu uitam ca in turism se mai fac bani si din clasicul tips pe care toti il acceptam, dar nimeni nu vorbeste de el", a precizat Ile.

Mai mult, el a aratat ca in ultima perioada angajatorii din industria turismului au facut eforturi sa devina din ce in ce mai atractivi, iar in 2016, de exemplu, salariile din acest domeniu au crescut mai mult decat media pe Romania.

Acest lucru a fost influentat si de majorarea salariului minim si de faptul ca e criza de personal in turism, iar domeniul este in crestere

- Calin Ile -

Calin Ile conduce hotelul Ibis Gara de Nord si este presedinte al Federatiei Industriei Hoteliere din Romania de la finalul lui 2015. Hotelul Ibis Nord are 82 de angajati, dupa ce numarul salariatilor a fost marit cu 10% ianul trecut. In acelasi timp, tot in 2016, managementul hotelului a facut 30 de inlocuiri in functii. Grupul Ibis are in Romania 267 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri