Vasile Armenean, proprietarul celui mai mare producator local de inghetata, afirma ca afacerile Betty Ice au continuat sa creasca anul trecut cu 10%, provocarea majora fiind insa forta de munca – “slaba si rara”.

Betty Ice, business controlat de familia Armenean, a atins anul trecut pragul de 40 de milioane de euro, in crestere cu 10% fata de 2015, in timp ce profitul s-a situat la o valoare similara – 5,1 mil. euro.

“Pentru acest an nu pot spune nimic despre estimari ale cifrei de afaceri pentru ca depindem in primul rand de vreme. De regula lucram cu scenarii pesimiste, care prevad scadere”, a explicat pentru wall-street.ro Vasile Armenean.

Acesta puncteaza in schimb doua dintre provocarile cu care asteapta sa se confrunte si in 2017. Una este legata de forta de munca, din ce in ce “mai slaba si mai rara”, cea de-a doua fiind strans legata de sfera politica.

“Ne lovim de doua provocari anul acesta: forta de munca slaba si rara, respectiv miscarile pe care le va face noul Guvern, ma astept sa faca ce a promis in programul de guvernare si voi fi multumit. Pet imp de iarna avem in fabrica 650 de angajati, iar vara ajungem la 900. Depinde de zone, insa dificil ne este in zone precum Timisoara pentru a recruta angajati. Ca solutii ne gandim sa importam, controlat, forta de munca din afara tarii. Ne gandim la tari din jurul Romaniei, precum Ucraina”, afirma Armenean.

Pentru fabrica din Suceava omul de afaceri se confrunta cu o lipsa de meseriasi precum electricieni, frigotehnisti, strungari sau frezori.

In prezent, Betty Ice detine 180 de puncte de vanzare si intentioneaza sa mai deschida in acest an inca 10-20 de locatii. “Numarul noilor deschideri este conditionat de mai multi factori, printre care succesul pe care il vom avea la licitatiile organizate pentru spatiile din parcuri”, mai spune proprietarul Betty Ice.

Printre planurile companiei pentru acest an se numara si extinderea portofoliului de produse cu noi sortimente din gama premium si gama Betty Blue. In plus, producatorul intentioneaza sa extinda distributia la domiciliu a produselor si in alte orase, momentan acest serviciu fiind disponibil doar consumatorilor din Bucuresti.

“Momentan online-ul are o pondere mica, insa vom incepe din acest an sa extindem acest serviciu si in alte orase mari din tara”, a detaliat Vasile Armenean.

Totodata, Betty Ice pune pe lista de prioritati si exporturile, compania avand in acest moment trei filiale in Republica Moldova, Ucraina si Ungaria. “Nu avem anumite tari catre care ne uitam pentru export, daca identificam partenerul potrivit intram in acea tara”, mai afirma Armenean.

Fondat in urma cu 25 de ani, producatorul de inghetata Betty Ice detine o unitate de productie in Suceava, cu o capacitate de 120 de tone pe zi.

Vasile Armenean a intrat in industria inghetatei inainte de anii 1990, pe cand locuia in orasul austriac Linz. Armenean lucra intr-o fabrica de ochelari si, la solicitarea unui prieten care era angajat intr-o gelaterie l-a ajutat in prima instanta la repararea unui utilaj defectat. I-a placut ideea unei afaceri cu inghetata si si-a dorit sa dezvolte acest concept pe piata autohtona. In 1992, omul de afaceri sucevean a decis sa se intoarca in tara si doi ani mai tarziu a pus bazele afacerii Betty&Cris, alaturi de alti doi parteneri. In 1998, cei doi parteneri au iesit din afacere, Armenean ramanand singurul actionar. Avea la momentul respectiv 50 de angajati si trei camioane pentru distributie.

In prezent, consumul anual de inghetata din Romania este unul dintre cele mai scazute din Europa, respectiv 1,6 kg per cap de locuitor. Spre comparatie, in tarile scandinave consumul anual se ridica la 8 kg/capita. Printre cei mai importanti producatori de inghetata se mai numara Unilever, Nestle si Food Union, care a achizitionat anul trecut producatorul local Alpin 57 Lux. Acestia impart o piata evaluata la 170 mil. euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri