Stefan Ponea este antreprenorul roman a carui poveste poate fi trecuta cu succes in cartile de business despre modele in afaceri: s-a angajat inca din timpul facultatii intr-o mica firma romaneasca, a crescut in business-ul respectiv de la cativa angajati, la sute de angajati, iar dupa o discutie despre viitorul sau in companie a decis sa isi dezvolte un business propriu.

A ales sa mearga pe drumul inceput in business-ul romanesc, care i-a pus bazele si cunostiintele, iar astazi detine cel mai mare business de inchirieri de nacele si stivuitoare, utilaje folosite cu precadere in constructii, retail, spatii industriale, dar si diferite alte intrebuintari.

Spune ca nu i-a fost usor, au fost ani de provocari si de riscuri asumate, insa crede cu tarie ca tot acest efort si dedicare au fost cu un scop, pentru ca altfel nu ar fi invatat din greseli si n-ar fi reusit sa puna un business de peste 10 milioane de euro pe picioare.

“Totul tine de pregatirea angajatilor si de investitiile in personal. Fara acestea si fara oamenii deschisi sa invete si sa aplice cursurile intensive de pregatire dedicate domeniului nostru de activitate nu am fi reusit sa fim aici. Am investit si investim enorm in acest lucru, dar rezultatele se vad. Mai mult, faptul ca am reusit sa digitizam intreaga activitate, sa monitorizam activitatea intregii echipe printr-un software special si unic in lume, ne ajuta sa fim extrem de eficienti”, a declarat Stefan Ponea, CEO-ul Industrial Access, companie care inchiriaza utilajele care clientii din zona de business si, mai nou, si catre clientii individuali.

Vorbeste cu foarte mare implicare despre faptul ca a pus la punct ideea unei solutii software, si care, inca din 2005, de cand a pus-o la punct, a reusit sa aiba un control al costurilor mult mai riguros, reusind sa gestioneze, cu resurse minime, o flota foarte mare.

“Lucram digital. Cine nu isi dezvolta in ziua de azi o solutie software sau sa investeasca in aceasta directie, incepe sa piarda cu fiecare zi ce trece. Noi am incercat in permanenta sa ne optimizam business-ul. Software-ul a fost creat in-house, pe parcursul celor 12 ani. Eu am <<desenat>> proiectul si am apelat la un programator pentru a-l dezvolta. In momentul de fata, acest software, conectat in cloud, este principalul motiv al evolutiei business-ului si al interconectarii cu toti angajatii”, a mai spus Stefan Ponea.

In anul 2005, Stefan Ponea infiinta compania Industrial Access, alaturi de alti doi parteneri, cu numai 3.000 de dolari. A prins boom-ul economic, perioada in care intreaga activitate a companiei era reprezentata de inchirierea de nacele si stivuitoare catre companiile din constructii. “A fost o perioada inforitoare, dar cum business-ul era la inceput de drum, au fost si multe provocari. In anul 2007, cei doi parteneri au decis sa se retraga din companie si tot in acel an am decis sa vand o parte din business catre un fond de investitii. (…) A urmat cea mai dificila perioada a afacerii”, a mai adaugat CEO-ul Industrial Access.

Tot in cursul anului 2007 a urmat extinderea pe pietele regionale, un pas firesc pentru dezvoltarea business-ului de inchirieri de utilaje de profil. “Am intrat pe pietele din Bulgaria si din Republica Moldova. Imediat dupa acest pas, in anul 2008, chiar inainte de debutul crizei, am invetit 14 miloane de euro in utilaje fixe, pe care le-am achizitionat, si cu care criza ne-a prins”, a mai punctat acesta.

Momentul crizei: Cand au loc schimbarile decisive. Si inspirate!

Isi aminteste criza financiara ca pe o perioada extrem de delicata pentru business, dar si o decizie extrem de importanta pentru evolutia business-ului pe care il conduce. Pana la debutul recesiunii, business-ul de inchirieri de nacele si stivuitoare era sustinut intr-o proportie covarsitoare de firmele din constructii, dar cum business-urile de profil au suferit un declin masiv in acea perioada, Industrial Access a fost nevoita sa recurga la noi domenii catre care sa se orienteze.

Descrisa drept o perioada cu multa tulburari, in care s-au schimbat multi oameni in companie, Stefan Ponea a mizat pe o carte castigatoare in plina criza si, cu echipamentele aflate in dotare, a crescut pretul de vanzare al acestora cu 33%. O decizie care a starnit o serie de miscari in companie, dar care a adus un rezultat suprinzator.

“Am crescut preturile cu 33% in criza, iar in 6 luni, de la aceasta decizie, au aparut si primele rezultate pozitive. In anul 2011 am raportat un profit de 1,7 mil. euro, ajunsesem la 80 de modele de masini, iar 20% dintre acestea erau deja inchiriate. In anul 2010 am lansat un sistem de pret dinamic, in functie de cerere, iar vanzarile au crescut exponential. Au fost perioade, in anul 2010, cand afacerile cresteau si cu 40%”, a mai adaugat executivul Industrial Access.

Fuga de constructori: o industrie plina de tepari

Chiar daca 40% din totalul comenzilor este venit in continuare din randul companiilor din constructii, Stefan Ponea inca este de parere ca piata este invadata de oameni neseriosi.

“Inca din anul 2008 am fugit de constructori si de domeniu cat m-au tinut picioarele. Mai ales de cele care lucreaza cu statul. Tepele si teparii din industrie au fost problema. Am luat tepe de 1,6 milioane de euro in 12 ani, echivalentul a 1,07% din totalul afacerilor noastre pe parcursul acestor ani”, a mai aratat managerul companiei.

In momentul de fata compania se concentreaza pe proiecte cu santierele navale, companii specializate in mentenanta sau retail.

Un exit total: Industrial Access are ambitii globale

In urma fuziunii cu Romlift, proces demarat la inceputul anului 2017, compania vizeaza o crestere organica si estimeaza o dublare a cotei de piata, in urmatorii 5 ani, de la 20%, cat este in prezent, la 40%. Fuziunea are loc in urma celei mai importante achizitii de pe piata serviciilor de inchiriere de echipament de constructii din Romania inregistrate la nivelul anului 2016, cand a fost semnat acordul de transfer a 100% din actiunile detinute in Industrial Access SA de la fondul Balkan Accession Fund (BAF) si Stefan Ponea catre Grupul TVH.

Grupul este prezent in Romania din anul 2013, prin achizitia societatii Romlift, fuziunea celor doua companii fiind, astfel, un pas firesc.

In noua formula, echipa Industria Access depaseste 100 de angajati. Compania se va extinde la 9 puncte de lucru in Romania, de la 7, detinute anterior, prin adaugarea oraselor Odorheiu Secuiesc si Ploiesti pe harta birourilor sale nationale. In celelalte tari in care este prezenta, numarul punctelor de lucru ramane neschimbat: doua in Bulgaria, respectiv unul in Republica Moldova.

In momentul de fata, Stefan Ponea nu mai detine nicio actiune in cadrul companiei, insa detine pozitia de director executiv. Compania Industrial Access dispune de 2.600 de utilaje, cu o valoare de piata estimata la 32 de milioane de euro.

Aproximativ 95% din business-ul Industrial Access este reprezentat de inchirierea utilajelor, in timp ce 5% din activitatea companiei este generata de vanzarea lor. Industrial Acces este unic distribuitor in Romania al brandului JLG.

Afacerile Industrial Access s-au ridicat anul trecut la peste 10 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri