Piata de asigurari este mult mai zdruncinata in prezent decat imediat dupa criza financiara, apreciaza Adrian Marin, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR), atat din punct de vedere al perceptiei clientilor, atat de importanta pentru societatile de asigurari, dar care "prezinta multe semne de intrebare", dar si a ingrijorarii actionarilor si jucatorilor din piata cu privire la trecerea peste perioada de plafonare a tarifelor. "La UNSAR, credem ca nu va fi foarte usor de realizat, pentru ca inca in piata de asigurari RCA nu s-a schimbat mai nimic privind frecventa daunelor si constituirea unui alt cadru de functionare a industriei care sa schimbe anumite comportamente din piata", spune Adrian Marin.

"Din nefericire, timpul a fost mult prea scurt, in sensul ca toti transportatorii care s-au mutat de la un asigurator la altul vor produce daune peste o perioada mai mare. Proiectia devine astfel si mai mare, iar atunci fiecare asiurator si-a facut rezervele astfel incat sa nu fie afectat pe termen mediu, nu doar din punct de vedere al profitabilitatii, ci si sa poata face fata nivelului de despagubire al expunerii acumulate", a declarat Adrian Marin (foto).

La finele anului trecut, patronatele din transportul rutier au obtinut in urma presiunilor asupra Guvernului Ciolos prin demonstratii de strada in Piata Victoriei si blocaje rutiere pe drumurile nationale plafonarea tarifelor RCA pentru aceasta categorie de clienti, la un nivel maximal de aproximativ 7.500 lei. Mai mult, dupa incheierea perioadei de sase luni in care tariful este plafonat, pentru a evita revenirea la tarife sustenabile pentru asiguratori, situatie care ar putea crea din nou perceptia unor noi cresteri necontrolate si a unei piete dezechilibrate a fost impus un tarif de referinta care va fi calculat de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF).

"Este necesar sa trecem peste aceasta plafonare si orice nou cadru este binevenit, inclusiv cu aceste tarife de referinta", spune Adrian Marin. El apreciaza ca politica de segmentare a clientilor dorita de anumiti asiguratori RCA s-ar putea sa nu functioneze. "Sunt multiple cazuri in care clientii te aleg pe tine, nu tu alegi clientii". In opinia sa, dupa iesirea Astra Asigurari si Carpatica Asig din piata, alti asiguratori au acumulat la alt segment de prime clienti ocoliti pana acum, astfel incat, daunele provocate de cei care se transfera acum de la un asigurator la altul nu vor fi vizibile in termen foarte scurt si atunci va exista o presiune suplimentara peste aceasta plafonare.

"Sa nu uitam ca anumiti asiguratori au reusit sa ia segmente probabil bune, considerate de acestia. Anumiti asiguratori care practicau tarife fata de riscurile asumate la alt nivel au acum expuneri la riscuri de daune mai frecvente decat inainte. Din punct de vedere reputational, au venit la ei clienti care inainte preferau sa se duca oriunde in alta parte", spune seful UNSAR.

Profit la final de 2016 in piata RCA?

Cu toate acestea, "este posibil ca la finele anului 2016 sa avem o piata mult mai inchegata, in sensul ca ar putea exista eventuale reduceri semnificative a pierderilor din piata. Poate chiar putem vedea un break even sau profitabilitate la nivel de piata, deoarece principalii jucatori RCA de pana acum si care aveau pierderi, practic se muta in Fondul de Garantare Asiguratilor si nu ii vom vedea in balance sheet-ul din aprilie", arata Adrian Marin.

El arata ca nu va exista o explozie tarifara dupa eliminarea plafonarii RCA. "Fiecare asigurator isi va stabili tarifele in functie de experienta acumulata in aceasta perioada, unde poate sa faca probabil anumite ajustari. Acum ar trebui vazut care sunt criteriile care ar determina fiecare asigurator sa isi reaseze tarifarea pe principiile de dinainte de plafonare".

Patru noi jucatori RCA din 2017?

Patru societati de asigurari vor sa intre pe piata RCA din Romania, potrivit presedintelui Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), Misu Negritoiu, dintre care doua sunt deja prezente pe piata locala a asigurarilor: Grawe Asigurari si Ergo, in timp ce bulgarii de la Dallbogg si irlandezii de la Euro Insurance vor activa pe baza pasaportului european.

Grawe a primit inca din 2016 licenta RCA de la ASF, dar problemele curent din piata de profil au determinat managementul companiei de asigurari sa amane startul subscrierilor. "Am fost nevoiti sa ne regandim atat planul, cat si modelul de business. Si asa cum am spus, asta a intarziat lansarea vanzarii efective", spunea directorul general al Grawe, Paul Swoboda. In ceea ce priveste Ergo Asigurari - compania urmeaza sa depuna dosarul in vederea primirii autorizatiei ASF de a vinde asigurari RCA - acest lucru este asteptat sa se intample in februarie sau martie, caz in care autorizatia ar putea fi obtinuta in luna aprilie, iar de irlandezii de la Euro Insurance nu se cunoaste mai nimic.

"Orice intrare a unor noi jucatori, atat timp cat respecta regulile, nu ofera decat presiune suplimentara asupra celor existenti de a cauta solutii in a isi tine clientii si pune, de asemenea, presiune pe pret si calitate. Ramane sa vedem cum si cand vor intra, daca vor intra mult peste perioada de plafonare. Chiar daca intra acum, cota lor de piata va fi de cu totul alta dimensiune, astfel incat, contributia la curatarea intregii piete vis-a-vis de taxele care sunt platite la Fondul de Garantare sau la BAAR va fi mult mi redusa. Daca isi vor creste substantial cota de piata, vor lua o optiune mai mare in a achita toata istoria de despagubiri care va veni pe termen mediu si lung de la companiile care au iesit din piata. Si sunt valori lunare de milioane de euro", arata Adrian Marin.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri