In Romania a devenit din ce in ce mai dificil pentru angajatori sa identifice candidati talentati pentru functiile pe care le au disponibile, chiar si atunci cand joburile nu necesita multe competente. Herve de Froment, general manager Nestle Romania arata ca una dintre cele mai mari provocari pe care le intampina compania pe care o conduce este gasirea oamenilor dornici sa munceasca, care sa fie competenti si sa se potriveasca culturii si valorilor organizatiei.

"O mare provocare in procesul de recrutare, pe care nu o resimtim doar noi, ci si partenerii nostri din programul Alliance for YOUth, este competitia pentru talente, care este tot mai acerba. Astfel, provocarea principala este sa gasim profesionistii foarte competenti care sa se potriveasca nu doar cu jobul, ci si cu valorile si cultura companiei", a explicat Herve de Froment, seful companiei Nestle Romania, care are in prezent aproximativ 1.000 de angajati.

Potrivit acestuia, candidatii talentati activi pe piata muncii nu sunt foarte numerosi, iar dintre acestia compania trebuie sa-i identifice pe cei care se potrivesc cu echipa, atmosfera si mediul de lucru din organizatie.

Acest lucru este valabil pentru candidatii de toate varstele, de la cei mai tineri la cei mai experimentati

- Herve de Froment -

Candidati tineri, provocari noi

Cand vine vorba despre recrutarea candidatilor tineri apar noi provocari, generate de asteptarile salariale ale acestora, pe care angajatorii nu le pot onora in multe cazuri.

"Daca vorbim despre proaspetii absolventi, atunci avem de-a face cu o alta provocare. Asteptarile tinerilor de la un loc de munca sunt tot mai mari, fie ca este vorba despre beneficiile salariale sau cele extrasalariale. Aceste asteptari sunt de foarte multe ori mai mari fata de nivelul lor de experienta si de cunostintele acumulate, chiar si pentru pozitiile entry-level",a mentionat seful Nestle Romania.

Compania incearca sa combata nivelul scazut competentelor de lucru pe care le au tinerii prin programe care le pun la dispozitie stagii de practica platite si ateliere de dezvoltare axate pe competente complementare celor dobandite in mediul academic.

"Gasirea oamenilor potriviti chiar si pentru pozitiile entry level devine o provocare pentru noi. Se duce o lupta constanta pentru talente, iar cele pe care le avem in vedere nu sunt intotdeauna in cautarea unui loc de munca. Vorbim de o piata tot mai competitiva, iar noi suntem cei care trebuie sa gaseasca aceste talente, sa ne asiguram ca sunt oamenii potriviti pentru cultura noastra organizationala, si apoi sa venim cu o oferta in concordanta cu asteptarile si planurile de cariera ale angajatului", a explicat Herve de Froment.

Iar provocarile companiei pe piata muncii nu se opresc aici, ci continua cu eforturile de a retine oamenii.

"Totodata, pentru a castiga resurse umane valoroase si pentru a le pastra in echipa, ne confruntam cu o alta provocare: oferta de beneficii constante si diversificate. Mediul competitiv actual ne determina, in calitate de angajatori, sa acordam o atentie sporita angajatilor, in vederea pastrarii lor. Astfel, trebuie sa investim permanent in mentinerea gradului de satisfactie al angajatilor", a scos in evidenta seful Nestle.

Astfel, acesta arata ca angajatii tineri din compania Nestle apreciaza oportunitatile de dezvoltare profesionala, respectiv trainingurile permanente, in special pentru abilitatile tehnice, indrumarea zilnica, schimbul de experienta si accesul la resurse internationale.

Herve de Froment a mai spus ca o alta provocare cu care compania pe care o conduce se confrunta este reprezentata de instabilitatea tinerei generatii la locul de munca.

La primul meu loc de munca aceasta tendinta nu exista, insa acum avem de-a face cu o generatie mult mai versatila, activa si orientata catre rezultate

- Herve de Froment -

Ce candidati angajeaza compania Nestle

Compania Nestle are aproximativ 1.000 de angajati, dintre care 400 lucreaza in fabrica de la Timisoara, iar aceste cifre nu au variat foarte mult in ultimii ani, organizatia mentinand un echilibru.

"Incercam sa pastram un echilibru intre angajatii cu experienta si cei tineri, astfel ca media de varsta este de 36 de ani. Apreciem foarte mult tanara generatie, iar pentru mine angajatii tineri din compania noastra sunt o voce reprezentativa a tinerei generatii. (...) Anul acesta am facut angajari intr-un ritm sustinut, atat pentru inlocuiri, cat si pentru pozitii nou create. Avem multi tineri pe care i-am angajat in echipa noastra, pentru ca apreciem prospetimea ideilor lor", a subliniat Herve de Froment.

Potrivit acestuia, in general, compania cauta specialisti juniori sau seniori in domeniile marketing, vanzari, finante, achizitii, calitate si reglementare, iar la fabrica din Timisoara angajeaza permanent muncitori calificati pentru munca in productie.

"Rareori recrutam de pe piata pentru pozitii manageriale, intrucat majoritatea managerilor nostri cresc in interiorul companiei, pe baza unui plan de cariera care include promovari si mutari in diverse echipe, unde angajatii isi dezvolta noi competente", a explicat managerul companiei.

FOto:emerge, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri