Care sunt planurile Regatta Real Estate pentru 2017? Ce impact il va avea asupra pietei imobiliare recenta prelungire a programului guvernamental Prima Casa? La aceste intrebari si nu numai, raspunde Eduard Uzunov (foto), proprietarul Regatta Real Estate. Ne propunem, de asemenea, sa aflam si care vor fi provocarile si oportunitatile pietei rezidentiale in acest an.

Wall-Street.ro: Ati declarat in 2016 ca “dezvoltatorii nu au mai construit in ultimii ani proiecte rezidentiale sau vile de lux in zone premium, rezultatul fiind ca, desi cerere exista pentru acest segment, nu prea sunt oferte”. De ce considerati ca dezvoltatorii nu ar fi interesati de nordul Capitalei?

Eduard Uzunov: Toata lumea se uita la programul Prima Casa, care da niste randamente teribile si rezultate foarte bune si atunci e cumva normal ca dezvoltatorii sa mearga pe acest program, ca sa nu aiba riscuri foarte mari. De aceea putini dezvoltatori construiesc pentru piata medie si de lux. Dar cererea pentru aceste segmente este foarte mari, mai ales in zona de centru ultracentral si in zona de nord, pentru apartamente de 70-150 mp, care sunt vandute cu 2.000 euro/mp. Exista piata si mai sus, nu doar pentru apartamentele ale caror preturi se incadreaza in program.

Wall-Street.ro: Ce impact asupra pietei imobiliare considerati ca il are recenta prelungire a programului guvernamental Prima Casa pentru inca cinci ani?

Eduard Uzunov: Este un program foarte bun si sigur va mai fi prelungit inca cinci ani de acum incolo, este un program social extraordinar. Dar el ar trebui aplicat numai pentru constructii noi. Exista deja foarte multe imobile vechi degradate in zone precum Titan, Drumul Taberei etc, care ar trebui sa aiba preturi in concordanta cu confortul pe care il ofera. Aplicarea programului a avut de suferit in faza initiala de aplicare, pentru ca era destinat in special acestor imobile vechi, care in acest fel si-au pastrat preturile sus, fara ca aceste preturi sa fie raportate la confortul si dotarile oferite de ele. Programul prima casa ar trebui sa fie destinat imobilelor noi.

Wall-Street.ro: Descrieti va rog evolutia pietei rezidentiale in 2016 si ce estimari cu privire la tranzactii si preturi puteti creiona pentru 2017?

Eduard Uzunov: 2016 a fost primul an cu rezultate foarte bune, chiar daca din punct de vedere al prognozelor in 2015 ne asteptam la un 2016 mai bun. Dar in ansamblu a fost un an bun, in care din ce in ce mai multi investitori strategici s-au indreptat spre Romania, un an interesant, cu o crestere economica importanta, un an care lasa loc unui an si mai bun, 2017. Noi ne-am depasit obiectivele pe care le-am avut, ceea ce a lipsit au fost proiectele finantate din fonduri europene pe care le-am prognozat.Ceea ce lipseste sunt facilitati pentru investitori, fie ca sunt straini sau romani.

Wall-Street.ro: Care ar fi principalele provocari si oportunitati ce ar putea aparea i piata rezidentiala in 2017 si cum ar putea fi rezolvate?

Eduard Uzunov: Cu o noua guvernare, care a facut promisiuni pre-electorale si post-electorale, nu stim deocamdata exact ce se va intampla. Pot doar sa spun ca unele masuri sunt foarte populiste. Speram sa fie un an bun, mai ales in contextul in care multi ochi sunt atintiti asupra Romaniei.

Wall-Street.ro: Cat de dificil e sa convingi investitorii straini sa investeasca pe timp de criza intr-o tara cvasi-necunoscuta asa cum este Romania?

Eduard Uzunov: A fost dificil in ultimii ani pentru ca preferau sa mearga in alte tari, unde legislatia si taxele sunt mai favorabile. In plus, in Romania oamenii de afaceri sunt vazuti adesea ca infractori, si eu sper ca aceasta imagine mai degraba negativa sa fie inlocuita cu imaginea reala a ceea ce inseamna oameni de afaceri si antreprenori. Am aflat cu mare bucurie cu formularul 088, care a creat foarte multe batai de cap in mediul de afaceri, a disparut. Speram ca Statul sa vada investitorii romani ca pe adevarati investitori, nu infractori.

Wall-Street.ro: Cum vedeti Romania peste cinci ani din punct de vedere al dezvoltarilor rezidentiale ? Ce zone ale Capitalei considerati ca vor lua avant?

Eduard Uzunov: Sunt multe proiecte rezidentiale programate, atat pe zona de nord, cat si in alte zone. Sunt de asemenea multe proiecte on-hold care vizeaza zona Bulevardul Expozitiei si toata lumea asteapta un verdict clar in privinta metroului care va lega Aeroportul Otopeni de centrul orasului. Abia dupa aceea vom putea vorbi cu certitudine de zonele care vor lua avant

Wall-Street.ro: Care sunt planurile Regatta pentru 2017 in ceea ce priveste evolutia portofoliului?

Eduard Uzunov: Regatta Real Estate este cea mai veche companie de consultanta imobiliara cu capital romanesc, iar experienta si portofoliul creat in cei 24 de ani de activitate au atras de-a lungul timpului mai multe companii straine interesate de o preluare sau de o afiliere. Ponderea cea mai mare din cifra de afaceri a detinut-o anul trecut segmentul comercial, dar ne asteptam ca anul acesta segmentul rezidential sa creasca. Ne-am relansat site-ul la inceputul anului si continuam sa investim in online, comunicare si marketing.

Citeste si:

    Studiile noastre arata ca 98% din romanii care vor sa cumpere sau sa inchirieze locuinte fac acest lucru online. Regatta.ro a avut 550.000 vizitatori unici in 2016, din care 55% au fost din Bucuresti. Practic, regatta.ro este site-ul de companie imobiliara cu cel mai trafic.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Succese »


    Setari Cookie-uri