Au fost trei ani "horror" pentru piata de brokeraj in asigurari, apreciaza Viorel Vasile, CEO Safety Broker, referindu-se la multiplele schimbari legislative care au redus numarul si au afectat activitatea intermediarilor din asigurari in ultima prioada. Cele mai importante astfel de masuri au vizat majorarea nivelului minim al capitalului social pentru brokerii de asigurare pana la 150.000 de lei, de la 25.000 de lei, sau recenta plafonare a tarifelor RCA, a carei consecinta a fost reducerea substantiala a comisoanelor platite intermediarilor de catre asiguratori.

"Problema acestei industrii este data de modalitatea in care a fost condusa piata de asigurari. Influentele politice au dus la numirea in cadrul ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara - n.r.) a unor oameni fara legatura cu piata de profil. Nu este normal sa aduci pe cineva dintr-un alt domeniu de activitate, care practic doi-trei ani doar invata, iar in aceasta perioada incurajam cresterea preturilor RCA, pentru ca, ulterior, sa ne dam seama ca au crescut foarte mult si incercam sa le reglam cu masuri administrative, precum plafonarea tarifelor. Este clar ca in board-ul unei astfel de entitati, indiferent cum se numeste ea, este nevoie de oameni din piata si conectati la aceasta. Ar trebui luata o decizie si facuta o schimbare", spune Viorel Vasile (foto).

In opinia sa, o solutie fezabila ar fi revenirea la cele trei comisii separate care au existat inainte de crearea ASF, si anume: CSA pe asigurari, CSSPP pentru pensii private si CNVM in cazul pietelor de capital.

Brokerii detin un rol foarte important pe piata asigurarilor din Romania. Conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara - ASF, primele intermediate de brokerii de asigurare in primele 9 luni din 2016 s-au cifrat la aproape 4,57 miliarde lei (+21,5%), echivalentul a 66,37% din primele brute subscrise de asiguratori pe piata locala de profil in aceasta perioada, ceea ce reprezinta o crestere cu 5,38 puncte procentuale, fata de gradul de intermediere inregistrat in perioada similara a anului 2015.

Piata de brokeraj in asigurari, pe scadere

"Cu siguranta, piata de brokeraj va fi pe minus in acest an, cu cel putin 10%, cifra care poate fi considerata una optimista, in opinia mea. Ar fi, totusi, bine daca piata de profil ar cunoaste o scadere de doar 10%. Cauza este data de un singur factor: plafonarea tarifelor RCA. Scazand preturile cu 30% evident ca si piata de brokeraj scade. Ca urmare, plafonarea constituie principala provocare a brokerilor de asigurari. Trebuie sa incerci sa iti completezi veniturile cu alte forme de asigurare. Vrei, nu vrei, trebuie sa o faci!", spune Viorel Vasile.

Fiecare decizie de pana acum de reducere sau plafonare a comisionelor aferente politelor RCA de catre ASF, ultima data pana la un maxim de 10%, a starnit multe discutii, in special din partea brokerilor de asiurari, care au spus mai mereu ca termenul de dezbatere publica a fost unul scurt si ar fi trebuit marit. O astfel de limitare a mai fost introdusa si in 2008 de catre fosta CSA, fiind abrogata ulterior. De asemenea, jucatorii din piata de brokeraj au precizat deseori ca aceasta masura ar distorsiona principiile concurentiale ale pietei libere si poate avea efecte nedorite asupra pietei si a clientilor. Astfel, mai multi brokeri din domeniu ar disparea, iar clientii ar putea plati prime mai mari pentru a-si asigura vehiculele. Situatia este total diferita acum, pentru ca nu mai exista o masura administrativa de reducere a comisioanelor, ci asiguratorii le-au redus ca urmare a plafonarii tarifelor RCA, segment de asigurari care reprezenta principala activitate de business pentru multi intermediari.

"Am vazut, in ultimii doi ani, o tendinta continua de crestere a tarifelor RCA si de scadere a comisioanelor. Daca scade comisionul nu inseamna ca se reduce si pretul. Un cost achizitie de 10% este unul decent, la nivel european. Este falsa ideea ca daca scade comisionul brokerilor de asigurare scade si pretul asigurarii RCA", apreciaza seful Safety Broker.

Safety Broker este cel mai mare broker de asigurare independent cu capital local ce opereaza in Romania, iar Viorel Vasile reprezinta unul dintre cei mai apreciati manageri din piata de profil.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri