"Riscurile majore pentru Europa in acest an, vor in mare masura generate din sfera politica, in contextul in care economia comunitara si-a continuat evolutia intr-un ritm rezonabil si chiar si-a imbunatatit recent perspectivele. Desi, nu ne asteptam ca in oricare dintre marile alegeri nationale (Olanda, Germania si Franta - n.r.) din acest an sa rezulte un nou guvern care sa fie in mod deschis ostil Uniunii Euopene, persista totusi un val in crestere alimentat de sentimente anti-UE si de populism impotriva elitelor, adica exact versiunea europeana a ceea ce a condus la Brexit in Marea Britanie si alegerea lui Donald Trump in Statele Unite. Aceasta situatie va face si mai dificil efortul de a lucra pentru gasirea unei solutii durabile pentru UE - pe termen lung UE fie are nevoie de o integrare mult mai profunda si o mutualizare a datoriei, fie va trebui sa se rupa, cel putin partial, si sa permita tarilor periferice de a isi relansa propriile valute", a declarat John Hardy (foto).

Unul dintre cei mai aprigi sustinatori ai acestei ultime variante este Wolfgang Schäuble, ministrul german de Finante, care pus deseori subiectul pe tapet, inclusiv la reuniunea Eurogrupului din 27 ianuarie. Ca de obicei, Schäuble a apreciat ca guvernul grec nu a facut destul in domeniul "reformelor structuralea" si a propus din un "Grexit temporar", formulat initial in 2015. Ce-i drept, Grecia va fi nevoita sa acopere plati de peste 6 miliarde de euro in luna iulie si este incapabila sa faca acest lucru fara ajutor sau o noua restructurare. Discutiile se invart in jurul dilemei daca tarile zonei euro ar trebui sa isi usureze cerintele impuse asupra Greciei in schimbul unui nou imprumut de bailout.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont