Silviu Grigorescu, Hanner: Urbanizarea nu se mai rezuma la constructia de cladiri multietajate. Romanii cauta un alt stil de viata, odata cu noua locuinta

De-a lungul timpului, dezvoltatorii imobiliari au inteles ca urbanizarea nu se mai rezuma la constructia de cladiri multietajate. Cand dezvolti apartamente nu este ca atunci cand construiesti spatii logistice in care doar depozitezi obiecte, iar oamenii au multe nevoi suplimentare dincolo de oferirea unui spatiu de cazare. Astfel, componenta de lifestyle joaca un rol din ce in ce mai important in conceperea unui ansamblu rezidential. De asemenea, romanii interesati de o locuinta nu mai intreaba: "Am suma X, ce aveti de banii acestia?" Ci, merg, verifica scolile din apropiere, se intereseaza de toate facilitatile oferite, compara, petrec mult timp pe internet. Dar, acestea nu sunt singurele tendinte din piata rezidentiala.

"In ultimii ani remarcam un grad din ce in ce mai mare de penetrare al inovatiilor pe piata rezidentiala. Segmentul rezidential este, in mod obisnuit, unul mai conservator. Cu toate acestea, clientii se schimba de la an la an. Se schimba puterea de cumparare, structura sociala, tipologia famililor, valorile individuale. In plus, noile tehnologii vin si transforma mediul locativ. Numarul mare de dispozitive electronice din noile cladiri necesita o alta abordare a instalatiilor, dar si a materialelor de constructie utilizate", apreciaza Silviu Grigorescu (foto), director general al dezvoltatorului lituanian Hanner

Constructorii transfera acum o parte din tehnologiile utilizate deja pe segmente cum ar fi cel de office catre domeniul rezidential, mai spune seful Hanner, iar un astfel de transfer constituie tendinta de certificare verde a noilor cladiri. "Pe segmentul office nu mai poti inchiria usor o cladire fara a dispune de cele mai avansate certificari verzi. In constructia de cladiri rezidentiale cum se fac primii pasi in ceea ce priveste certificarea noilor cladiri, dar este clar ca vorbim despre o tendinta care se va mentine si in urmatorii ani".

In opinia sa, situatia este similara celei din domeniul auto. "Schimbarile sunt lente, dar vizibile. Acum masinile hibrid sau electrice fac primii pasi, dar nu ar fi de mirare ca in cativa ani acestea sa devina omniprezente. La fel, avem in Romania blocuri, chiar ansambluri intregi de case care au primit o certificare verde. In viitorul apropiat, ne asteptam la cladiri cu un consum energetic chiar si de doua ori mai mic decat cel actual. De asemenea, datele statistice indica faptul ca asistam la un plin proces de urbanizare. Constructia de blocuri a inregistrat o crestere record anul trecut. Autorizatiile de constructie emise in ultima perioada ne arata ca aceasta tendinta se mentine. Se construiesc multe blocuri, in principal, in marile centre urbane. Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi sau Constanta sunt doar cativa poli de dezvoltare. Multe constructii noi sunt dezvoltate de companii specializate cu experienta pe acest segment".

Urbanizarea nu se rezuma la constructia de cladiri multietajate

"Cand dezvolti apartamente nu este ca atunci cand construiesti spatii logistice in care doar depozitezi obiecte. Oamenii au multe nevoi suplimentare dincolo de oferirea unui spatiu de cazare. Dezvoltatorii incep sa investeasca mai mult in amenajarea unor zone verzi sau a unor locuri de joaca special amenajate si ofera servicii suplimentare sau aleg zone cat mai bine conectate pentru noile proiecte. Noi am ales sa ne concentram foarte mult pe comunitatea creata in jurul ansamblului pe care l-am dezvoltat in apropierea Parcului Tineretului. Acesta este si motivul pentru care am alocat sume importante pentru implementarea unui proiect de amenajare peisagistica si am atras alaturi de noi o intreaga comunitate de designeri", spune Silviu Grigorescu.

Citeste si:
Seful Knight Frank pe Europa: 2018 ar putea aduce un val de...
Seful Knight Frank pe Europa:...

Astfel, componenta de lifestyle joaca un rol din ce in ce mai important in conceperea unui ansamblu rezidential, in opinia sefului Hanner. "Aceste investitii sunt posibile, insa, in proiecte care se adreseaza unui palier de clienti cu venituri medii. In cazul ansamblurilor de locuinte low-cost clientii au facut multe concesii. Cand alegi un apartament nou la 40.000 euro alegi practic sa locuiesti departe de centru, renunti la spatii verzi si trebuie sa constientizezi ca vei strabate intregul oras pentur a ajunge intr-un parc sau la o scoala care sa se plieze pe standardele educationale pe care le visezi pentru copii".

"Am suma X, ce aveti de banii acestia?"

"Clientii s-au schimbat mult in ultimii ani. Cred ca este mult mai activ in piata un segment care acorda mai multa atentie atunci cand alege pentru un produs imobiliar. Acum doi-trei ani la targurile imobiliare singurele intrebari pe care le primeai erau cele legate de pret. Clientii veneau si spuneau: am suma X, ce aveti de banii acestia? Acum nu mai este asa. Avem clienti care stau luni intregi pana iau o decizie. Merg, verifica scolile din apropiere, se intereseaza de toate facilitatile oferite, compara, petrec mult timp pe internet. Clientii care nu sunt la prima tranzactie imobiliara sunt si mai atenti la detalii. Ei au locuit poate deja intr-o zona fara acces la multe facilitati, au experimentat ce inseamna o ora in trafic pana la birou sau pana la scoala copiilor. Avem chiar clienti care au avut locuinte mari, dar aleg acum ceva mai compact, insa, mai bine conectat si cu mai multe servicii incluse", arata Silviu Grigorescu.

O analogie interesanta oferita de seful Hanner vizeaza industria aeronautica, unde au luat avant in ultimii ani companiile low-cost care iti ofera doar servicii basic. "Vrei cel mai mic pret? Il ai, dar calatoresti doar cu un bagaj mic de mana si nu mai primesti nici un serviciu suplimentar decat contra-cost. In imobiliare este la fel. Vrei doar un spatiu in care sa stai? Gasesti oricand spatii ieftine la orice periferie. Dar daca vrei scoli, parcuri, magazine, centrul orasului aproape atunci vorbim de un produs cu totul diferit si despre alte costuri. O alta tendinta din piata consta intr-o mai buna gandire a spatiilor. Faceti o comparatie intre suprafata medie a locuintelor pentru care s-au emis autorizatii de constructie in urma cu cinci ani si cele emise anul trecut. Suprafata medie actuala a locuintelor este cu un sfert mai mica".

Hanner activeaza de 12 ani in Romania, interval in care Silviu Grigorescu afirma ca a observat multe schimbari: "Romanii au trecut de la stadiul in care isi luau locuinte mari pentru a epata la etapa in care gandesc foarte atent investitiile pe care le fac. De asemenea, clientii sunt dispusi sa renunte la anumite spatii considerate astazi inutile pentru un pret mai bun. Este dragut un hol de 10 metri patrati, dar mai da cineva 10.000 de euro pentru acest spatiu? Clientii gandesc intr-un mod mai pragmatic. Asta a dus la aparitia unor apartamente mai compacte".

Citeste si:
Primul SIF care se uita la investitii in IT si alte sectoare dinamice
Bogdan Dragoi, presedinte SIF...

In opinia sa, constructia unor apartamente compacte scoate, insa, in evidenta calitatile unui dezvoltator. "Noi am mizat pe apartamente compacte pentru ca am ales cele mai bune produse de constructie pentru fiecare faza a proiectului. In mod normal, in piata materialele de cea mai buna calitate erau utilizate in proiectele de lux. In 2014 existau doua extreme. Fie plateai sume uriase si aveai acces la produse superioare calitativ, fie plateai sume mici, dar majoritatea produselor utilizate pentru constructia apartamentelor erau din categoria de jos de pret. Noi am ales o cale de mijloc, respectiv produse de cea mai buna calitate in apartamente compacte, pentru un segment de clienti ignorat pana atunci, respectiv cei din clasa medie, medie-superioara".

Intrebat ce inseamna de fapt apartamentele compacte in cazul Hanner, Silviu Grigorescu spune ca sunt eliminate astfel foarte multe spatii inutile, obtinand cel mai bun raport spatiu construit versus spatiu util. "Apoi, am utilizat stalpi de buna calitate si cadre de beton care ofera cladirii o rezistenta maxima la cutremure, fara grinzi inutile sau forme ciudate ale apartamentelor care sa complice mobilarea acestora. Daca alegi sa faci un apartament compact atunci acesta trebuie sa fie cat mai generos si sa permita locatarilor un stil de viata cu nimic diferit fata de cel oferit de locuinte cu suprafete generoase".

Oferta pentru clientii cu venituri medii si superioare a crescut in piata, spune el. "Noile proiecte sunt mult mai bine localizate si multe dintre ele utilizeaza produse superioare calitativ. Practic, piata rezidentiala este foarte influentata de angajatii cladirilor de birouri amplasate in diverse zone. In The Park Apartments o treime dintre clienti lucreaza in IT sau domenii complexe. Ei sunt urmati ca pondere de angajatii in sectorul bancar", conchide Silviu Grigorescu.

Citeste si:
Furdui: Ne-am atins apogeul de dezvoltari in "Manhattan-ul"...
Florin Furdui, Portland...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Succese »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
"Vreti ceva de la Mega?". Interviu cu Vassilis Stavrou, CEO Mega Image