Compania britanica Vast Resources pregateste investitii de milioane de dolari in proiectele miniere in judetele Suceava si Bihor, suma sustinuta in mare parte de vanzarea partiala a activelor din Zimbabwe, a spus pentru wall-street.ro Andrew Prelea, presedinte si director executiv al companiei.

„Acest an va fi unul foarte important pentru Vast Resources in Romania. Anticipam rezolvarea cat mai rapida a aspectelor ce tin de mina noastra din Baita si inceperea productiei in decurs de 3-6 luni dupa ce vom primi asocierea pentru licenta. Mina din Baita-Plai (Bihor) a fost o investitie semnificativa pentru companie si o vedem ca pe un punct de pornire in procesul de redeschidere a minelor din Romania care nu au mai functionat in ultimii ani, creand astfel noi locuri de munca in zonele monoindustriale. Acestea aduceau venituri substantiale tarii, asadar este importanta reinceperea lucrarilor”, afirma Andrew Prelea.

Totodata, compania isi propune sa inceapa lucrarile de foraj in zona Manaila, judetul Suceava, unde intentioneaza sa contruiasca o noua instalatie de preluare in apropiere de mina, respectiv sa extinda capacitatea de productie a acesteia.

Bugetul de investitii pentru 2017 se ridica la 5-7 milioane de dolari si poate ajunge la 10 milioane de dolari reprezentand costurile de deschidere pentru mina Baita, extinderea minei din Manaila si inceperea prospectiunilor in Zagra, Bistrita-Nasaud.

„Proiectul din Suceava este unul important si deja am identificat o resursa de 1,1 milioane de tone. Vom continua lucrarile de foraj pentru a identifica prezenta a ceea ce credem noi ca poate reprezenta o cantitate de cinci ori mai mare in 2017. In 2015, cand am preluat minele, studiile indicau mai putin de 500.000 de tone de minereu prezent in cariera iar noi am extras pana acum peste 150.000 de tone. Astfel, viata minei pe care noi am preluat-o era mai scurta de 3 ani, insa am reusit sa o crestem la aproape 10 ani, luand in considerare rata de exploatare curenta. De asemenea, sa nu uitam ca acolo avem deja peste 200 de oameni angajati si planuim sa angajam cu 50% mai multi in urmatorii 3 ani”, explica Prelea.

In prezent, capacitatea actuala de extractie este de 10.000 de tone pe luna si ajunge la 15.000 de tone incepand cu aceasta primavara.

„Mina noastra de polimetalice din Manaila ne-a intrecut asteptarile, iar daca totul va merge conform planului, vom incepe sa crestem productia in martie sau aprilie. Astfel ar trebui sa avem un surplus de 165.000 de tone de concentrat polimetalic in 2017”, adauga Andrew Prelea.

In privinta minei din judetul Bihor, acesta se asteapta ca, odata obtinute drepturile de asociere la licenta, capacitatea minei sa creasca gradat.

„Instalatia de acum, care a fost inchisa inca din 2013, poate atinge in mod normal in jur de 15.000 de tone de minereu pe luna, dar inaintea inchiderii producea doar 7-8.000. Oricum, in anii ’80, aceasta depasea 12.000 de tone pe luna. Tocmai de aceea este foarte dificil sa stabilim o cantitate exacta a minereului extras, insa planuim sa o modernizam cat de repede posibil si cred ca va atinge 10.000 de tone pe luna in 3 luni de la deschidere”, puncteaza presedintele Vast Resources.

In prezent, in mina din Manaila lucreaza 200 de angajati, 60 in cea din Baita-Plai si 15 in Bucuresti. Odata cu extinderea minei din Suceava si deschiderea celei din Baita-Plai, numarul de angajati va creste la peste 600.

Deschiderea minei din Bihor ar putea urca business-ul Vast Resources in Romania la 10 - 15 milioane de dolari pentru 2017.

„Succesul pe care l-am avut la mina din Manaila, alaturi de cel pe care speram sa il obtinem si la cea din Baita-Plai, va arata lumii intregi ca sectorul de minier este o industrie in care se merita sa investesti in Romania. Atunci cand legislatia cu privire la minerit va fi regandita iar provocarile industriei ar fi mai bine reprezentate, redeschiderea minerilor la o scara larga ar putea incepe. Acest lucru poate insemna miliarde de dolari de investitii in acest sector si zeci de mii de locuri noi munca in doar urmatorii 5-10 ani. Sper ca vom vedea un avant semnificativ in urmtarii 2-3 ani si ca de aceasta data vom avea o crestere in sectorul care se traduce in milioane de dolari pentru un capital de start up si sute de locuri noi de munca pe termen scurt”, conchide Andrew Prelea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri