Prezent la Londra in fata investitorilor straini, Ovidiu Agliceru, fost inginer electronist Hidroelectrica, in prezent directorul general al celei mai profitabile companii din Romania, pare mai degraba preocupat de functionarea societatii, decat de sirul de intrebari ale strainilor care va urma. Agliceru spune ca toate procedurile necesare listarii pe bursa, care depind de conducerea executiva a companiei, au fost finalizate, Hidroelectrica fiind gata de IPO imediat ce Guvernul va lua ultimele decizii necesare.

Ovidiu Agliceru este CEO-ul Hidroelectrica incepand cu iulie 2016, fiind angajat al companiei de la infiintarea acesteia si lucrand in sectorul hidroenergetic de aproape 30 de ani. Agliceru a fost prezent saptamana trecuta la un eveniment de promovare a Romaniei in randul investitorilor straini, organizat de Fondul Proprietatea si Wood&Co la Londra.

Hidroelectrica a obtinut in 2016 un profit brut record de 1,5 miliarde lei (331 mil. euro), cel mai mare profit anutat pana in prezent de o companie romaneasca pentru anul trecut. Principalii actionari ai Hidroelectrica sunt Ministerul Energiei, cu o participatie de 80%, si Fondul Proprietatea, cu o detinere de 20%.

Wall-Street.ro: Care este intrebarea pe care o primiti cel mai des de la investitorii straini?

Ovidiu Agliceru: “Ce faceti cu banii din oferta publica initiala (IPO)?”. O intrebare indreptatita pana la urma, deoarce vor sa stie in ce baga bani in cazul in care ar cumpara actiuni Hidroelectrica in momentul listarii pe bursa.

Ce facem cu banii? Aceasta este in primul rand o decizie al Consiliului de Supraveghere al companiei, deoarece, potrivit legii, planul de administrare este facut de acestia, iar eu nu ma pot substitui Consiliului. Eu pot in schimb sa vin cu propuneri; de exemplu, in timpul lui Remus Borza (n.red: fost administrator judiciar al Hidroelectrica in perioada 2012 – 2016, cand compania s-a aflat in insolventa), o idee pe care am agreat-o era sa achizionam parcuri eoliene si solare, insa pana la urma actionarii nu au fost de acord.

Nu stiu daca voi fi mentinut in functie, nimeni nu este indispensabil. Eu sunt aici de 30 de ani si am pornit ‘de la surub’. Nu as refuza continuarea mandatului, dar nici nu ma bat cu orice pret pentru aceasta pozitie

WS: Actionarii Hidroelectrica trebuie sa aleaga un nou Consiliu de Administratie, care, la randul sau, va decide componenta viitorului directorat. Ce se intampla cu directorul general Ovidiu Agliceru dupa aceste decizii?

Ovidiu Agliceru: Este o intrebare pe care ne-o adreseaza si investitorii: “Bun, voi ati facut profitul istoric la Hidroelectrica, dar mai ramaneti in companie?”. Nu stiu daca voi fi mentinut in functie, nimeni nu este indispensabil. Eu sunt aici de 30 de ani si am pornit ‘de la surub’, iar unul dintre motivele pentru care am reusit performanta a fost acela ca am cunoscut echipamentele si am stiut sa le exploatam eficient.

Suntem o carte deschisa, sa vina oricine la Hidroelectrica atunci cand este nevoie si le aratam acte, contracte, tot ce este nevoie; aici nu este nimeni “la furat”, vorbesc foarte serios, nu glumesc

Nu am refuzat functia de director general, dar nici nu m-am batut pentru ea vreodata. Asadar, nu as refuza continuarea mandatului, dar nici nu ma bat cu orice pret pentru aceasta pozitie.

WS: Cat de fezabila mai este listarea pe Bursa de Valori Bucuresti a Hidroelectrica in 2017 avand in vedere recentele amanari?

Ovidiu Agliceru: Noi am pregatit tot ce ni s-a cerut; am avut termen 15 septembrie 2016 de la vechiul Guvern si am livrat. Suntem pregatiti de listare, insa ultimii pasi nu mai depind acum de conducerea executiva.

WS: Scoaterea din bilant a investitiilor nerentabile, cu o eficienta energetica redusa, precum si alegerea unui nou Consiliu de Supraveghere sunt principalele bariere pentru IPO-ul Hidroelectrica. Cand vom vedea aceste probleme rezolvate?

Ovidiu Agliceru: Deciziile ce vizeaza investitiile sunt cele mai importante. Daca exista vointa pentru rezolvarea problemelor investitiilor nerentabile, exista vointa si pentru alegerea unui nou Consiliu si a unui management executiv, deoarece efortul este mult mai mic pentru acestea din urma.

Investitiile nerentabile pot fi trecute in conservare, pot fi abandonate definit, sau pot fi transferate la entitatile care beneficiaza de aceste servicii neenergetice, adica transferate la alte companii care se ocupa efectiv cu atenuari de viituri, cu ape de irigatii sau cu distributia apei pentru populatie. Ele sunt investitii utile, dar sunt investitii cu componenta sociala, nu energetica, si asadar nu tin de Hidroelectrica.

WS: Ce valoare au investitiile cu eficienta energetica redusa despre care vorbim?

Ovidiu Agliceru: 7,5 miliarde lei. Celelalte investitii pe care Hidroelectrica le are programate le continuam insa, iar aici ma refer la investitii de circa 200-300 mil. euro.

Noi suntem pregatiti de listare, insa ultimii pasi nu mai depind acum de conducerea executiva. Am pregatit tot ce ni s-a cerut; am avut termen 15 septembrie 2016 de la vechiul Guvern si am livrat

WS: Dar decizia de a scoate investitiile nerentabile din bilant nu apartine executivului Hidroelectrica?

Ovidiu Agliceru: Situatia este mai complicata. De exemplu, Pascaniul (n.red. Barajul de la Lunca Pascani) a fost transferat prin Hotarare de Guvern de la Apele Romane la Hidroelectrica. In momentul de fata acesta ar trebui transferat inapoi, la proprietarul de baza, la Apele Romanie, ori acest lucru trebuie sa faca obiectul unui act normativ, al unei Hotarari de Guvern. Actionarul majoritar este Guvernul, asa ca el trebuie sa decida. Sa ne gandim si ca acolo au fost investiti bani publici. Fondul Special pentru dezvoltarea sistemului energetic avea regim bugetar, iar in aceste conditii doar Guvernul poate decide ce se intampla cu acei bani bagati in niste investitii ‘moarte’.

WS: Fondul Proprietatea a sugerat recent ca Hidroelectrica ar trebui sa distribuie, inainte de IPO, o buna parte din lichiditatile de 1,7 mld. lei pe care compania le avea in conturi la finalul anului 2016. In ce masura ar fi afectata activitatea Hidroelectrica daca ati fi fortati sa faceti acest lucru? Ati fi de acord cu o asemenea masura?

Ovidiu Agliceru: Ce se intampla cu acesti bani este o decizie strict a proprietarilor, a statului si a FP. Continuarea investitiilor rentabile ale Hidroelectrica nu ar fi afectata in niciun fel daca s-ar lua decizia de distributie a lichiditatilor. Investitiile oricum de obicei se fac pe credit, iar Hidroelectrica, la pozitia pe care o are astazi, poate lua 1 miliard euro credit fara probleme si in conditii avantajoase. Hidroelectrica din propriile incasari are un potential foarte ridicat. O continuare a investitiilor rentabile nu este o problema pentru companie in niciuna din situatii.

WS: Statul a decis anul acesta si sa oblige companiile pe care le detine sa distribuie 90% din profit sub forma de dividende, o alta iesire importanta de bani din companie. In ce mod sunteti afectati de acest lucru?

Ovidiu Agliceru: Nu suntem afectati in niciun fel; este decizia proprietarului si din punctul nostru de vedere nu exista nicio problema de lichiditate ca urmare a hotararii privind obligatia companiilor de stat de a distribui sub forma de dividende 90% din profitul net pe 2016.

La pozitia pe care o are astazi, Hidroelectrica poate lua 1 miliard euro credit fara probleme si in conditii avantajoase. Compania nu ar fi afectata in niciun fel daca s-ar lua decizia de distributie a lichiditatilor. (...) Nu suntem afectati nici de Hotararea Guvenrului de a distribui 90% din profit

WS: Avand in vedere ca reprezentati una dintre companiile de stat nelistate – societati care nu sunt tocmai recunoscute pentru transparenta – va este teama de IPO-ul pe bursa si de cerintele suplimentare de transparenta?

Ovidiu Agliceru: Nu, nici gand, nu imi este frica si n-am nicio problema cu transparenta. Atata transparenta cat a fost la Hidroelectrica in timpul insolventei, nu a fost de cand exista compania, asa ca de ce mi-ar fi teama de listarea pe bursa?

Suntem o carte deschisa, sa vina oricine la Hidroelectrica atunci cand este nevoie si le aratam acte, contracte, tot ce este nevoie; aici nu este nimeni “la furat”, vorbesc foarte serios, nu glumesc.

Acum ceva timp m-a sunat cineva din presa sa ma intrebe surprins daca este adevarat ca mi-am cumparat o locuinta de serviciu. Am spus “da, in 2001”. Am platit pretul la care a evaluat-o RENEL la acel moment; au vandut catre 20 de angajati… cate apartamente erau in acel bloc… nu aveam nicio functie majora atunci. Dar stiti ceva? Era un apartament cu doua camere in care stau si acum.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri