Motorul constructiei de locuinte noi in Romania este Capitala, fara indoiala, iar oferta este cea mai mare din ultimii trei ani, daca luam in calcul toate ansamblurile anuntate. Aceasta atinge toate zonele din Bucuresti, iar la Prima Casa cumparatorii au si facilitati, comparativ cu locuintele vechi - o garantie mai mare de la stat cu 10% (50%, fata de 40% cei cu care cumpara locuinte vechi). Asadar, piata rezidentiala actuala demonstreaza ca este un moment mai bun ca oricand sa alegi o locuinta noua si nu una veche, daca vrei sa faci o achizitie acum, apreciaza Alexandru Petrescu, fondator si managing partner ESOP Consulting.

In Bucuresti si Ilfov s-au eliberat 17.872 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, din ianuarie 2014 si pana in decembrie 2016, adica in ultimii trei ani, potrivit ultimului raport al Institutului National de Statistica, mai mult decat in orice regiune a tarii. Comparativ, in toata zona de Vest a Romaniei in aceeasi perioada s-au eliberat 11.353 autorizatii, in zona de Centru 9.146 autorizatii, iar in zona de Sud-Oltenia doar 8.129 autorizatii.

Si numarul este in crestere, pentru ca potrivit ultimelor statistici in ianuarie 2017, numarul autorizatiilor de cladiri rezidentiale in Bucuresti Ilfov a crescut cu peste 30% fata de ianuarie 2016.

"Spre deosebire de anii trecuti, cand se construia polarizat – locuinte de lux in Nordul Capitalei sau in zonele centrale si locuinte ieftine in Sud sau in zone cu infrastructura deficitara, acum se construieste peste tot, in toate cartierele metropolei", spune Alexandru Petrescu (foto).

In opinia sa, se construieste intr-un ritm accelerat (ultimele date de la Statistica, 9,2% mai multe locuinte in ianuarie 2017 fata de ianuarie 2016), in toate zonele Bucurestiului, in Nord, in Sud, in Vest, dar si in Est, dar si pe inelele mediane - in ultracentral, central, cartierele muncitoresti, dar si zonele in dezvoltare unde se extinde metroul.

"Diferentele sunt de finisaje, suprafete, dar si de bugete, astfel incat o garsoniera noua, medie ca suprafata, dar complet echipata, in Drumul Taberei preturile incep de la 47.000 euro, in schimb un studio langa Ambasada Chinei, pe Soseaua Nordului, cu o suprafata un pic mai mare pleaca de la 85.000 euro. Pastrand proportiile acelasi lucru se intampla si la apartamentele de 2 si de 3 camere", mai spune managerul ESOP.

In concluzie, "fie ca sunteti investitori sau cumparatori finali, la Prima casa, fiti cu ochii pe ansamblurile rezidentiale noi, aceasta oferta atat de mare s-ar putea sa nu mai fie niciodata, pentru ca terenurile din zone bune, in cartiere, cu acces la metrou, sunt putine si nu se va putea construi aici la nesfarsit", conchide Alexandru Petrescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri