Augustin Russu, membru fondator Patru Maini si fondator Baumix, alaturi de Catalin Rusu, CEO la Rusu+Bortun, au anuntat in ianuarie ca vor dona materialele de constructii din portofoliul de brand Primus pentru renovarea a 27 de penitenciare din Romania. Cum a evoluat proiectul, care sunt provocarile si ce reactii are statul roman, citeste in interviul de mai jos.

Donatia are loc in contextul in care, la finalul lunii ianuarie, sub pretextul presiunilor CEDO referitoare la conditiile proaste din inchisori, guvernul a adoptat o ordonanta care favoriza cazurile multor politicieni corupti. Decizia a scos in strada sute de mii de romani. In 2 februarie, compania Patru Maini s-a alaturat vocilor care cereau transparenta si onestitate, facand un angajament public de a rezolva pretextul care a stat la baza deciziei guvernului.

Au raspuns intrebarilor wall-street.ro Claudia Russu, directorul de marketing al Patru Maini, si Catalin Rusu, CEO al agentiei de creatie Rusu+Bortun.

WALL-STREET.ro: Renovarea a 27 de penitenciare necesita, fara indoiala, fonduri foarte mari - cam la cat se ridica investitia per inchisoare, in medie?

Claudia Russu (foto jos): Suntem in etapa strangerii informatiilor referitoare la necesarul de materiale pentru renovarile de care au nevoie penitenciarele – o parte din aceasta investitie a fost deja prevazuta de ANP in realizarea bugetului pentru 2017, recent aprobat de Presedintele Iohannis. Noi am propus sa oferim materialele pentru acele lucrari deja previzionate, dar si pentru actiuni care nu erau deja incluse si care acum pot deveni posibile, asa ca nu putem estima intreaga investitie in acest moment.

Catalin Rusu: Cred ca este mai putin important cati bani se vor cheltui, ci mai degraba ce imbunatiri vor aduce banii respectivi. Ca in orice meserie, o buna folosire a resurselor creste impactul proiectului. Sunt sigur ca expertiza departamentului tehnic de la Patru Maini va fi de ajutor pentru cei care vor folosi materialele si vor optimiza bugetul renovarilor.

W-S.ro: Ce rol a avut/are digitalul in aducerea proiectului pe masa Administratiei Penitenciarelor din Romania? Ce rol va juca in continuare?

Claudia Russu: Cu ANP am initiat discutia intr-un stil mai traditional, prin scrisori oficiale, chiar daca transmise prin intermediul email-ului si chiar daca se stia deja despre proiect din media traditionale.

Sunt deja cativa ani de cand investim preponderent in digital ca mediu principal de comunicare – targetul nostru de beneficiari se afla acolo, si ii regasim acolo si pe cei din targetul principal, de mesteri. Proiectul de renovare a penitenciarelor a pornit si existat strict in digital, cu o investitie extrem de mica de impingere a propunerii noastre, pentru ca ea sa ajunga la cat mai multi din fanii paginii de Facebook.

Tot ce s-a intamplat apoi, preluarea informatiilor in media TV, print, radio si digital s-a perpetuat natural si ne-a surprins si pe noi gradul mare de adeziune a oamenilor si numarul mare de oferte de voluntariat atat pentru acest proiect, cat si pentru Filantropi, programul nostru principal de renovare pe care il desfasuram deja de 4 ani si care a ajutat peste 100 de scoli, gradinite si spitale pentru copii.

Catalin Rusu: Fara digital, #cinsteNUhotie nu s-ar fi propagat si, implicit, n-ar fi existat. Am incercat sa gasim o solutie in contextul OUG 13 si sa contribuim la implementarea ei cu ce stie Primus de la Patru Maini sa faca: materiale de constructii pentru mesteri cinstiti. Le multumim zecilor de mii de oameni, publici sau mai putin, care au dat share ideii noastre, si zecilor de mesteri, arhitecti sau voluntari care s-au oferit sa se alature demersului.

W-S.ro: In ce fel se implica Guvernul in acest proiect? Cum il sprijina, avand in vedere declaratiile prin care isi exprimau profunda ingrijorare fata de conditiile de trai din inchisori?

Claudia Russu: Am gasit in ANP si in directorul sau general, domnul Marius Vulpe, un interlocutor extrem de deschis si constient de beneficiile pe care le poate obtine ANP din cadrul acestui proiect. Domnul Vulpe ne-a povestit despre eforturile din ultimii ani de a imbunatati conditiile din inchisori si despre actiunile de renovare incluse in planul pentru 2017, astfel ca proiectul nostru va beneficia de sprijinul administratiei centrale, chiar daca fiecare penitenciar are dreptul de decizie in cazul propriu. ANP este deschis inclusiv la oferirea sprijinului in renovarile pe care noi le facem deja in spitale, gradinite si scoli, prin voluntari dintre persoanele private de libertate, care isi doresc sa participe.

Catalin Rusu: Nu stiu detalii, intrucat nu e zona mea de competenta. M-am bucurat sa aud de la domnul comisar Vulpe ca noul buget alocat are ca prioritate imbunatatirea conditiilor din penitenciare. Campania noastra a avut doua dimensiuni, una la nivelul societatii - nu e OK sa blochezi justitia doar pentru ca exista justificari externe. Amnistia sau gratierea mi se par solutii extreme, nedrepte in acest context. Pe de alta parte, nu trebuie omisa dimensiunea umana a problemei, conditiile de detentie.

W-S.ro: Ce companii/branduri se vor implica in sustinerea demersului?

Claudia Russu: Am deschis inca de la inceput invitatia de sustinere si catre alte companii, insa, pana in acest moment, nu avem parteneri in acest demers.
Catalin Rusu: Oricine vrea sa ajute. In toate proiectele initiate impreuna cu cei de la Patru Maini am incercat sa propagam ajutorul, nu sa-l tinem captiv.

W-S.ro: Daca totul merge cum v-ati dori, in cat timp s-ar putea realiza renovarea primei inchisori?

Claudia Russu: Sper ca in cel mai scurt timp sa trimitem deja primele materiale catre proiectele pilot.

Catalin Rusu: Totul depinde de planul de renovari pe care il au cei de ANP, noi vom completa efortul lor cu ce stim sa producem: ajutor si materiale de constructii pentru finisaj.

LATER UPDATE – proiectul va fi demarat curand, initial prin cateva renovari pilot.

W-S.ro: In ce punct al proiectului va aflati & care vor fi urmatorii pasi?

Claudia Russu: In acest moment strangem necesarul de materiale de la penitenciare, pentru ca apoi sa le putem livra in cel mai scurt timp.

Catalin Rusu: Am lasat spre testare echipei tehnice de la ANP primii saci de adezivi si chituri care vor fi folositi pentru renovari.

W-S.ro: Ca owneri de business si antreprenori, ce trei lucruri doriti de la Guvern si Parlament? Cum ati caracteriza activitatile celor doua institutii, de la inceputul anului pana in prezent?

Claudia Russu: Initiativa pe care am avut-o este rezultatul dorintei de a ajuta in demersul umanizarii conditiilor din inchisori. Nu dorim de la Guvern si Parlament nimic mai mult decat sa se urmareasca implementarea programului din timpul campaniei electorale si sustinerea unui mediu corect si cinstit, asa cum ii incurajam si noi pe mesterii cu care lucram.

Catalin Rusu: Imi doresc in politica ceva ce-mi doresc si in business - sa se pastreze lucrurile bune facute de cei dinainte, chiar daca sunt din alta tabara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri