Retailerul francez Carrefour a lansat oficial Cooperativa Agricola Carrefour Varasti, o initiativa care a aparut in urma cu doi ani si care reuneste acum 80 de familii din comuna din Giurgiu. Adrian Mahalean, primarul comunei Varasti, crede ca aceasta forma de asociere va “face ordine” in “haosul din legumicultura”, in conditiile in care nu exista legumicultor din Varasti care sa nu fi fost “pacalit” macar o data de la inceputul activitatii.

Cooperativa lansata de Carrefour se afla la mai putin de 30 de km de Bucuresti, in comuna Varasti, judetul Giurgiu, si insumeaza 60 de hectare de teren (din care 15 hectare de solarii), cu o productie anuala de 5.000 de tone de legume: rosii, salata, ardei, dovlecei, fasole, vinete, varza, telina, ceapa, usturoi, marar, patrunjel, leustean, spanac, loboda, leurda, urzici, ridichi, ceapa verde, usturoi verde, stevie. Cooperativa Agricola Carrefour Varasti are 5 membri fondatori: Carrefour si 4 producatori locali. Cooperativa aduna legumele de la 80 de familii de agricultori din zona Varasti.

“Cu un an jumatate in urma nu credeam ca voi ajunge aici. Sunt fermier, sunt inginer agronom, in afara de piscicultura si cultura mare, lucrez un hectar si jumatate de legume. Prin aceasta initiativa producatorul va face productie si cineva se va ocupa de aceasta productie pentru a o valorifica fara a mai fi nevoie sa stam in piete. Familia va fi degrevata de mersul in en gros, acele piete legale sau ilegale, de oboseala, de lipsa de langa copii”, spune Adrian Mahalean (foto), primarul din Varasti, o comuna in care traiesc 2.200 de familii.

Dintre acestea 250-300 de familii se ocupa cu agricultura.

“O parte din locuitorii din comuna au migrat spre Bucuresti, vorbim de o populatie imbatranita, tinerii au plecat in strainatate. Reticenta este justificata de pacalelile din trecut. Avem producatori care au livrat camioane de spanac fara a obtine banii pe ele. Nu exista legumicultor care sa nu fi fost pacalit. Eu estimez ca 80% dintre aceste familii vor face parte in viitor din cooperativa. Din 2005 s-au perindat multe initiative de acest gen, proiecte care nu s-au concretizat niciodata. Si eu am vrut sa accesez fonduri SAPARD pentru o ferma de melci, 10.000 de euro pe care nu i-am vazut niciodata. M-am lecuit”, afirma Mahalean.

O parere similara are si Costel Buturuga, membru fondator al Cooperativei Agricole Carrefour Varasti, care sustine ca “este haos in legumicultura”. “Cultivam un hectar vindeam jumatate, acum cultivam un hectar si vindem un hectar”, declara legumicultorul.

La randul sau, Silviu Diaconu, director achizitii legume-fructe in cadrul Carrefour Romania, afirma ca retailerul a ales Varasti pentru acest proiect in functie de producatorii “de incredere” pe care i-a gasit aici.

“In Varasti am gasit cativa producatori de incredere, acesta este un element care de multe ori lipseste in a crea o forma asociativa. (…) Exista in Romania multi producatori cu suprafete mici de teren, cu productii mici, dificil de valorificat si de colectat. Unui retailer i-ar fi greu sa adune productia de la atatia producatori si sa o distribuie spre magazine. Costul de transport devine foarte mare. Pentru noi o cooperativa inseamna scurtarea lantului de distributie de la leguma din pamant pana la comparator. Dispare din ecuatie distribuitorul. Legumele ajung la clienti in mai putin de o zi”, explica Diaconu.

Daca anul trecut au fost colectate in jur de 3.000-3.500 de tone de legume, in 2017 Diaconu estimeaza ca vor fi livrate aproximativ 5.000 de tone de legume din Varasti, acestea ajungand in decurs de o zi in toate magazinele Carrefour din Romania.

In acest sens, Carrefour a construit in Varasti si un depozit de 300 mp. De aici, legumele sunt transportate la depozitul central si apoi distribuite catre cele 290 de magazine ale Carrefour.

„Una dintre cele mai mari provocari pentru agricultorii romani in acest moment este lipsa logisticii, a organizarii si a unei piete de desfacere care sa preia productia in proportie de 100%. Cooperativa ne permite sa ne concentram pe recolta, productivitate si pe calitatea produselor, adica pe ce stim noi sa facem mai bine. Imi doresc ca exemplul nostru sa fie urmat si de alti producatori din alte zone ale tarii”, adauga Costel Buturuga.

Cu peste 10.100 de magazine in 34 de tari, grupul Carrefour este al doilea retailer mondial si numarul unu in Europa. In Romania, grupul Carrefour numara 290 de magazine dintre care 32 hipermarketuri 'Carrefour', 129 supermarketuri 'Market', 44 magazine de proximitate 'Express', 10 magazine de proximitate 'Contact', un magazin online si 74 de magazine Billa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri