Piata imobiliara este tot mai efervescenta si continua sa inregistreze cresteri interesante pentru investitori, apreciaza Andreea Comsa, managing director in cadrul companiei de conusltanta imobiliara Premier Estate Management. In opinia sa, piata de profil va creste si in 2017, dupa perioada de criza, in care in special tranzactiile cu terenuri au fost practic inghetate. Astfel, apar continuu terenuri cu potential investitional mare sau pachete de apartamente cu randament foarte bun comparativ cu alte zone investitionale, iar, ca urmare, multi investitori locali si straini se vor lupta sa isi securizeze aceste proprietati.

"Sunt multe proiecte noi anuntate atat in Bucuresti, cat si in marile orase din tara. Principalele puncte tari sunt efervescenta pietei, randamentele foarte bune si oportunitatile de investitii variate, disponibilitatea proprietatilor. La puncte slabe si amenintari ne referim in primul rand la instabilitatea legislativa, piata imobiliara se pare, anual este afectata de cate o modificare majora. Am avut anul trecut darea in plata, anul acesta TVA 0, aceste miscari bruste si dese nu aduc stabilitate", spune Andreea Comsa (foto).

Ca urmare, tendinta de maturizare a pietei imobiliare a adus cu sine si nevoia agentiilor imobiliare de top de a se adapta si in consecinta, de a crea solutii adaptate pe nevoile clientilor, mai arata Andreea Comsa. "Una dintre noile directii in acest sens, pentru echipa noastra, este acest departament de investitii care se axeaza in principal pe identificarea, analiza si promovarea proprietatilor imobiliare cu potential investitional. In cele mai multe cazuri, clientul interesat de astfel de achizitii detine know-how-ul si cheile de control pe care sa le acceseze pentru a determina daca oferta propusa poate fi luata in considerare si care sunt sansele reale de succes a investitiei".

Care este atuul pietei imobiliare?

Cele mai notabile tranzactii incheiate de catre departamentul de investitii imobiliare din cadrul Premier Estate Management in 2016 au fost achizitia unui teren in valoare de 2,6 milioane de euro de catre un investitor in scopul dezvoltarii unui proiect rezidential si o tranzactie de tipul "bulk residential investment" in valoare de 2,3 milioane de euro pentru achizitia a 32 de unitati rezidentiale. O alta tranzactie notabila este reprezentata de vanzarea unui spatiu comercial de pe Calea Victoriei, inchiriat pe 5 ani si achizitionat strict in scop investitional. Clientii companiei de consultanta au fost, cu precadere, din domeniul imobiliar, dar sunt clienti si din domeniul financiar-bancar, de retail interesati sa investeasca in zona imobiliara.

Intrebata "cum am putea fructifica dobanzile mici si excesul de lichiditate din pietele financiare pentru a face noi investitii in piata imobiliara si rezidentiala", Andreea Comsa afirma ca "tocmai acesta este atuul pietei imobiliare".

"Pe rezidential, avem o crestere constanta a preturilor, 7-8% pe an in Bucuresti, chiar mai mult in orasele secundare, Cluj si Timisoara, dar si a numarului de tranzactii. In zona chiriilor, avem randamente de 7-8%, uneori chiar 9% pe an, net superior depozitelor. Aceste aspecte plaseaza domeniul imobiliar intre cele mai interesante domenii pentru investitii atragand excesul de lichiditate din pietele financiare", mai spune Andreea Comsa.

Premier Estate Management detine in portofoliu mai multe proiecte rezidentiale importante din Capitala cu un total de peste 1.000 de apartamente, precum Asmita Gardens, Doamna Ghica plaza, Ibiza Sol sau Green Vista. Recent, compania de consultanta a Andreei Comsa a devenit si agent exclusiv pentru proiectul mixt de birouri, ISHO, pe care omul de afaceri Ovidiu Sandor il dezvolta in Timisoara, prin compania Mulberry Development.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri