Referendumul din Turcia a dus la cea mai mare schimbare politica din tara de la infiintarea republicii, in urma cu aproximativ 95 de ani. Cetatenii turci s-au pronuntat, la limita totusi, in favoarea proiectului de instituire a sistemului prezidential, care ii va oferi prerogative sporite presedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Ce au votat turcii?

Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 99,96% din voturi, 24,3 milioane de cetatenii turci (51,22%) s-au pronuntat in favoarea sistemului prezidential, iar 23,1 milioane (48,78%) impotriva.

Cele 18 amendamente supuse la vot si aprobate vizeaza in primul rand prerogativele puterii executive si legislative. Cele mai importante dintre ele sunt:

  • Abolirea functiei de premier. Presedintele va numi cabinetul si va avea un numar de vicepresedinti. Parlamentul nu va mai monitoriza ministrii si nu va mai avea dreptul sa initieze motiuni de cenzura.
  • Presedintele nu va mai fi nevoit sa ramana neutru, ci va putea sa isi mentina afilierea politica. In prezent, presedintele trebuie sa se retraga din partid dupa alegeri.
  • Numarul membrilor Parlamentului creste de la 550 la 600, iar varsta minima este coborata la 18 ani.
  • Presedintele poate fi demis de Parlament. In prezent, el poate fi pus sub acuzare de Legislativ pentru tradare.
  • Tribunalele militare vor fi abolite.
  • Presedintele va putea numit patru din totalul de 13 judecatori ai celei mai inalte instante judiciare din tara.
  • Erdogan va putea ramane la putere inca 12 ani. In baza Constitutiei actuale, Erdogan avea dreptul in total la doua mandate. Astfel, daca ar castiga alegerile din 2019, ar fi putut ramane la putere pana in 2024. Insa, dupa intrarea in vigoare a amendamentelor aprobate, va avea dreptul la inca doua mandate, deci va putea ramane la putere pana in 2029.

Trei din cele mai mari orase turce, Istanbul, Ankara, Izmir, au votat ”nu” in cadrul referendumului pentru schimbarile constitutionale.

Ce reactii a declansat rezultatul referendumului?

Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, i-a transmis felicitari intr-o convorbire telefonica lui Recep Tayyip Erdogan in urma victoriei inregistrate in referendumul constitutional din Turcia. De asemenea, liderul american i-a multumit presedintelui Erdogan pentru sprijinirea atacului american din urma cu doua saptamani asupra bazei fortelor siriene de la al-Shaayrat. Relatiile bilaterale turco-americane s-au racit considerabil dupa lovitura de stat esuata, in special ca urmare a sprijinului aratat de administratia americana pentru luptatorii kurzi din Siria, scrie News.ro.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel l-a indemnat pe Erdogan sa caute ”un dialog respectuos” cu toate partidele politice, dupa victoria stransa a taberei ”da” in referendumul care-i acorda puteri sporite, indemnand totodata la ”discutii politice cat mai rapid posibil” cu Ankara, ”atat la nivel bilateral, cat si intre institutii europene si Turcia”.

Ea a evocat, de asemenea, ”indoielile puternice” exprimate de catre Consiliul UE si OSCE cu privire la acest referendum. Observatorii internationali denunta ca pana la 2,5 milioane de voturi ar fi fost manipulate prin nestampilarea buletinelor la sectiile de vot din Turcia.

Pe de alta parte, reprezentantii Partidului Popular Republican (CHP) vor lansa un apel pentru a obtine anularea rezultatelor referendumului constitutional la Inalta Comisie Electorala (YSK).

Cum se pozitioneaza Turcia fata de NATO si UE?

Duminica seara, Erdogan a evocat posibilitatea organizarii unui nou referendum, pe tema reintroducerii pedepsei capitale - o linie rosie la Bruxelles.

Daca opozitia va sustine reintroducerea pedepsei cu moartea, ”atunci eu voi aproba” aceasta masura, a spus seful statului turc. Daca nu o va sustine, ”atunci vom organiza un nou referendum”, a amenintat Erdogan.

Acesta a mai spus ca nu este ingrijorat de eventuale obiectii ale UE fata de o eventuala reintroducere a pedepsei capitale in tara sa. El a acuzat UE ca lasa Turcia ”sa astepte la porti de 54 de ani” si a amenintat ca un referendum poate stabili daca Turcia sa continue sau nu procesul aderarii la blocul european.

Oficialii de la Bruxelles au avertizat ca acest referendum risca sa puna capat pentru totdeauna procesului indelungat de aderare a tarii la Uniunea Europeana. Turcia a devenit un partener crucial pentru blocul comunitar in fata crizei migrantilor, dupa ce a acceptat milioane de refugiati sirieni, insa este departe de a incheia procesul de aderare inceput in urma cu 12 ani.

Pe de alta parte, Turcia, a doua armata ca marime din NATO dupa Statele Unite si un aliat extrem de important al Occidentului in medierea conflictelor din Orientul Mijlociu, a blocat programe ale Parteneriatului pentru Pace al NATO, in semn de protest fata de opozitia Vienei la aderarea Turciei la Uniunea Europeana. Austria nu este membra NATO, insa participa la aceste programe.

Turcia avea la nivelul lui 2015 un numar estimat de 639.551 militari, angajati civili si personal paramilitar. Turcia este una dintre cele cinci state membre ale NATO, care fac parte din politica de partajare nucleara a aliantei, impreuna cu Belgia, Germania, Italia si Tarile de Jos. Un total de 90 de bombe nucleare B61 sunt gazduite la Baza Aeriana de la İncirlik, dintre care 40 sunt alocate pentru a fi utilizate de catre Fortele Aeriene din Turcia in cazul unui conflict nuclear, dar utilizarea lor necesita aprobarea NATO.

Ce impact va avea rezultatul referendumului asupra economiei?

Chiar daca economia Turciei a crescut anul trecut cu 2,9% acest ritm de crestere nu este suficient pentru reducerea somajului si atingerea tintelor economice stabilite pentru 2023. Guvernul turc si-a propus ca economia sa ajunga pana atunci la 2.000 de miliarde de dolari, iar exporturile la 500 de miliarde de dolari. In schimb, pentru a atinge aceste obiective este necesara o crestere economica de 7-8%.

De asemenea, inflatia de peste 11% in luna martie poate descuraja consumul.

Printre cei mai mari investitori straini in Turcia se numara Ford, care a alocat 1,6 mld. dolari pentru constructia unei fabrici, fiind cel mai mare angajator din sectorul auto turcesc.

In plus, General Electric a construit locomotive si o fabrica de componente pentru motoare de avioane. La randul sau, Unilver a deschis in 2013 si 2016 o fabrica de inghetata, respectiv o uzina manufacturiera. Alti investitori straini importanti sunt Procter&Gamble, Pepsi, Carlsberg, Siemens sau Carlsberg.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri