Instabilitate economica. Instabilitate legislativa, „noutati” in fiecare an, incertitudini legate de planurile guvernului de a modifica legislatia fiscala si cea vamala sunt doar cateva dintre provocarile cu care business-ul ABN Systems se confrunta pe piata distributiei de accesorii pentru dispozitive mobile. Ce alte provocari intampina, cum evolueaza piata, dar si ce isi doresc consumatorii, afla din materialul exclusiv de mai jos.

Am discutat cu George Barbu, director comercial al ABN Systems, companie fondata inca din 2002 si care, deci, a depasit cu succes o criza economica si multiple schimbari legislative.

„Care sunt provocarile pe care le intampinam? Vorbim de competitie, schimbarea schimbarea tendintelor, a preferintelor consumatorilor, de noutatile care pot avea succes sau nu, de viteza noastra de reactie, de cooperarea cu partenerii si asa mai departe. La nivel legislativ, in mod similar, si pana la criza economica, si in timpul aceesteia si dupa si acum ne confruntam fie cu instabilitatea legislativa, cu „noutati” in fiecare an, fie cu incertitudini legate de planurile guvernului de a tot modifica legislatia fiscala si cea vamala. Nu s-a schimbat nimic, principial vorbind. Nici in 2008 si nici anul acesta nu am putut face un plan serios pe trei - cinci ani, sa spunem, cum lucreaza partenerii nostri din unele state membre ale Uniunii Europene”, puncteaza, apasat, George.

Tendinte pe piata accesoriilor telecom

Odata cu cresterea mobilitatii si piata accesoriilor pentru dispozitivele mobile va creste. Rata de crestere (CAGR) este de peste 6% la nivel global pana in 2020, conform estimarilor.

„Consumatorii isi doresc telefoane subtiri si usoare. Cu cat acestea sunt mai delicate, cu atat nevoia de protectie creste. De asemenea, cresterea cererii pentru husele fashion si alte accesorii din aceeasi gama va influenta cresterea pietei de accesorii”, sustine George Barbu.

Se observa un trend crescator al cererii pentru accesoriile mobile wireless, continua el.

Anul trecut, piata de sisteme „maini libere” a insemnat vanzari de 240.000 de unitati, in crestere cu 40% fata de 2015, la o valoare totala de 3,6 milioane de euro.

„Castile bluetooth sunt folosite in mod obisnuit de catre consumatori, ceea ce indica tendinta pietei de a accesa accesorii audio wireless. In prezent, am observat ca majoritatea oamenilor asculta muzica pe dispozitive portabile, deoarece difuzarea muzicii via Internet are o tendinta emergenta in piata. Aceasta tendinta va creste cererea pentru dispozitive wireless, cum ar fi boxele portabile si incarcatoare wireless, o facilitate extrem de utila mai ales la bordul autovehiculelor”, spune directorul comercial al ABN Systems.

Pe de alta parte, este posibil ca lansarea de catre Apple a modelului iPhone 7 fara mufa clasica de 3,5 mm pentru casti audio sa creeze o noua tendinta, odata cu aparitia unei noi categorii de produse: splitter pentru incarcare si casti. Primul efect, totusi, ar fi cresterea vanzarilor de casti Bluetooth ca alternativa mai accesibila financiar la castile Apple pentru iPhone 7, continua specialistul.

In ceea ce priveste principalele generatoare de venituri pentru companie, departamentele B2B si distributie sunt core-business pentru ABN Systems, generand cele mai mari venituri. „Insa si celelalte, retail sau vanzari directe, au un potential interesant si sunt sustenabile, altfel nu le cream si nu le mentineam”, spune el.

Intreaga piata de accesorii telecom

Este dificil de facut o estimare in ceea ce priveste intreaga piata de accesorii telecom, intrucat sunt foarte multe marci, care au extrem de numeroase produse.

„Este vorba de categoria huse de telefon, cabluri si incarcatoare, diferite modele de suporti, sisteme „maini libere”. Spre exemplu, anul trecut, piata de sisteme „maini libere” a insemnat vanzari de 240.000 de unitati, in crestere cu 40% fata de 2015, la o valoare totala de 3,6 milioane de euro, la fel, in crestere cu 30%”, puncteaza managerul ABN Systems.

Il intreb pe acesta ce ar modifica acum, pe loc, daca ar putea, la intreaga piata a accesoriilor telecom. Dupa cateva secunde de gandire, George Barbu spune ca ar dubla durata de viata a telefoanelor, „pentru a permite pietei de accesorii un mic respiro”.

„Cand marii producatori lanseaza cate un model de mare cautare la fiecare sase - opt luni, va dati seama ce viata scurta au accesoriile – sa spunem husele. Pe de alta parte, este o piata cu un rulaj foarte mare, este daca vreti un pseudo-FMCG al pietei de telefonie mobila si accesorii. Adolescentii schimba la aproximativ doua-trei luni o husa de telefon, in medie”.

Il intreb ce ar schimba la nivel legislativ si raspunsul, intr-un fel, surprinde. „Nu as schimba nimic! Orice schimbare ne incetineste, de acum. Vrem sa ne concentram pe ce stim sa facem: distributie, import, coordonare, campanii de marketing si vanzari, nu sa ne preocupam daca se schimba sau nu vreo norma de aplicare a vreunei legi”.

ABN Systems International este unul dintre principalii furnizori de echipamente telecom, solutii de comunicare mobila si accesorii, cu venituri de 17,5 milioane de euro in 2016 (respectiv 9,6 milioane euro in 2015 si 8,5 milioane euro in 2014). Compania fondata in 2002 are in prezent peste 50 de angajati.

Sursa foto: Shutterstock - Albertiniz

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri