Silviu Grigorescu, directorul general al Hanner Romania, dezvoltatorul proiectului rezidential The Park Apartments din Capitala, spune ca a remarcat odata cu anul trecut formarea unui segment de clienti din ce in ce mai activ care nu mai achizitioneaza imobile pentru uz propriu, ci pentru a investi sume mai mari de bani in numerar. "Cei care au obtinut sume importante dintr-o afacere, vanzarea unor bunuri cu valori mari sau o mostenire prefera sa plaseze aceste fonduri acum in bunuri imobiliare, deoarece randamentele sunt net superioare" altor variante de plasamente. "De exemplu, am avut anul trecut clienti care au cumparat si cate patru apartamente", spune seful Hanner Romania.

Intrebat daca evolutia pietei rezidentiale in primele trei luni 2017 a consemnat, totodata, si trenduri diferite comparativ cu ultimii ani, Silviu Grigorescu (foto) apreciaza ca nu au existat diferente semnificative, dar se observa "o cerere din ce in ce mai mare pentru apartamente noi, bine amplasate". Cu toate acestea, "oferta (dezvoltatorilor rezidentiali - n.r.) nu este inca la nivelul cererii".

"In 2016 mai mult de o treime din tranzactii au fost realizate integral cu sume cash, iar o pondere de 48% din vanzari au fost finantate cu credite ipotecare clasice. In multe cazuri, clientii au dispus de o parte importanta din suma cash, apeland la credite ipotecare doar atunci cand a fost nevoie de o suplimentare a fondurilor. Doar 18% dintre clientii care au achizitionat anul trecut au folosit credite Prima Casa pentru finantarea tranzactiei", spune managerul Hanner Romania.

In primele trei luni din acest an dezvoltatorul a inregistrat o crestere a vanzarilor de peste 85% in proiectul The Park Apartments din Capitala, iar media de vanzari lunare in perioada mentionata a depasit anul acesta 20 de unitati. "Luna februarie a fost cea mai buna. In acest moment mai avem la vanzare 43 de apartamente, dintre care mai mult de jumatate sunt la etajele superioare si au suprafete mai mari cu terase care ajung si la suprafete de 60 de metri patrati. Ne dorim sa finalizam vanzarea apartamentelor din acest proiect pana in toamna si sa putem sa ne concentram 100% pe proiectul de la fosta fabrica de bere Grivita", arata Silviu Grigorescu.

Urmatorul pas al dezvoltatorului lituanian Hanner in Romania va fi reprezentat de proiectul de la fosta fabrica de bere Grivita din zona Grozavesti a Capitalei, unde are in plan sa construiasca un proiect mixt care va cuprinde lucrari de reconversie si constructii noi de spatii rezidentiale si birouri.

Hanner a achizitionat pentru acest proiect un teren de 11.000 mp in schimbul a 5 milioane de euro.

Ce spune Silviu Grigorescu despre extinderea plafonului de TVA de 5%:

"Noi am sustinut de la inceput varianta cresterii plafonului de aplicare a unui TVA de 5%. Aceasta masura ar creste gradul de accesibilitate al apartamentelor noi cu patru camere. Aici exista o piata importanta formata din familii cu mai mult de un copil sau din clienti care fac un upgrade renuntand la un bun cu dimensiuni mai mici pentru unul superior. Piata apartamentelor de patru camere este dominata in acest moment de segmentul de imobile vechi", arata seful Hanner.

In Romania, Hanner a investit pana in prezent peste 60 de milioane euro in trei proiecte rezidentiale, respectiv The Park Apartments, Carol Park Residence si City Residence.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri