Desi s-a incheiat perioada de plafonare a tarifelor si avem din luna mai o noua Lege, RCA ramane un subiect fierbinte. Cea mai mare ingrijorare a societatilor de asigurari este ca tarifele de referinta prevazute in Lege sa nu dea nastere, prin intermediul legislatiei secundare, unei noi forme de plafonare a tarifelor RCA, a declarat presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR), in cadrul Forumului International de Asigurari si Reasigurari (FIAR).

"Ce s-a modificat in acest cadru pe care il vedem in noua Lege? Frecventa daunelor auto? Severitatea acestora? Cati oameni mor pe zi in Romania din cauza accidentelor auto? Incercam sa rezolvam problemele din piata asigurarilor RCA, dar nu le compensam cu solutii similare in domenii care sa reduca severitatea si frecventa. Gasim insa din nou limitarea cheltuielilor de achizitie si administrare inclusiv taxe ale companiilor de asigurare, care sunt, de fapt, pentru protectia clientilor care au ramas neacoperiti. Aceste taxe au ajuns deja la peste 7% din toate cheltuielile. De asemenea, modul in care se va realiza despagubirea pentru autovehiculele avariate poate duce la o crestere necontrolata a daunelor platite. Stim prea bine cum se aplica tarifele de service", a declarat Adrian Marin (foto).

El a adaugat ca societatile de asigurari au realizat in primele trei luni infuzii de capital de pana la 43 de milioane de euro. "Insist sa adaug ca acum doi ani piata a trecut printr-un exercitiu de evaluare pentru Solvency II, de unde a rezultat un deficit de capital de un miliard de euro, la nivel de piata. In al doilea rand, rezultatul mediu financiar al pietei de asigurari din 2006 pana 2011 a fost o pierdere cumulata de 744 milioane de euro, fara a avea un eveniment catastrofal, cu o rata medie combinata a ultimului an pe RCA de 108,6%".

Piata de asigurari din Romania a ajuns la 2,2 miliarde de euro, per ansamblu, la finele lui 2016, potrivit datelor prezentate de UNSAR. "A fost o crestere de 10% fata de 2015, dar segmentul auto si-a mentinut o pondere de 74% din non-viata. In ultimii cinci ani, CASCO a pierut 5 puncte procentuale ajungand la 19% din total, asigurarile de viata au ramas la 18%, iar RCAul a crescut cu 8 puncte procentuale ajungand la 44% in total piata. Ceea ce nu se vede este ca segmentul de non-life a incheiat anul 2016 cu un minus de 10%, daca dam la o parte CASCO si RCA. Acest minus 10% vine din scaderea politelor facultative de locuinte cu vreo 6%, asigurarile de raspunderi cu minus 21%, accidentele minus 26% si garantiile minus 48%", a afirmat Adrian Marin.

Doi jucatori controleaza 60% din piata RCA

Masura de plafonare a tarifelor RCA prin OUG 54/2016, data de catre Guvernul Ciolos si aflata inca in vigoare in acest moment, a generat un dezechilibru major in ceea ce priveste concurenta si gradul de concentrare din piata de asigurari RCA, iar impactul real al acestei masuri este deja vizibil in primele trei luni din 2017. Astfel, desi scopul declarat al adoptarii acestei masuri a fost stabilizarea si echilibrarea pietei de asigurari, plafonarea tarifelor RCA a accentuat substantial tendintele oligopoliste. In consecinta, in primul trimestru din acest an se observa o concentrare semnificativa, ajungandu-se la situatia în care primii doi asiguratori sa cumuleze 60% din portofoliul de RCA din Romania.

Piata politelor RCA a atins, la sfarsitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut (1,07 miliarde lei). Numarul contractelor anuale a ajuns, in primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unitati, fata de 1,44 milioane in trimestrul I al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentata de politele cu o valabilitate de 6 luni. Totodata, analiza datelor preliminare raportate de societatile de asigurare releva faptul ca ponderea politelor cu durata pe o luna a crescut de la 6,46% la 14,37%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri