Este un business cu doar 10 angajati, dar va rula afaceri de aproape 5 milioane de euro anul acesta, in Romania, si “am fi putut mai mult, daca aveam parte de un Guvern stabil, previzibil”, spune, zambind, Doru Manea, CEO al Netsafe, una dintre cele mai importante companii de securitate cu activitate in Romania. Am stat la masa cu Doru si, printre altele, am discutat despre “apetitul” companiilor romanesti pentru securitate IT, evolutie a pietei, dar si…starea drumurilor si pericolele care te pandesc la tot pasul, pe strada.

Ca de obicei am ajuns la interviu pe bicicleta, am parcat-o in fata cladirii si Doru ma intampina, intrebandu-ma cum ma descurc printre masini. Raspund ca destul de bine, dupa 4 ani devii imun la injurii si indemnuri de a merge, ilegal, pe trotuar. “Da…as merge si eu pe bicicleta, dar…stii tu, desi activam in domeniul securitatii din 2004 pana acum, ma simt nesigur pe bicicleta”, rade el.

Netsafe vinde, prin cei peste 350 de parteneri activi, solutii complexe de retelistica, securitate si wireless, fiind o companie eminamente b2b.

Clientii finali sunt, in mare parte, multinationalele care respecta strict normele de securitate de la headquarter, insa, spune Doru, “din ce in ce mai multe IMM-uri se arata interesate sa implementeze solutii similare, in companiile lor.

Evolutie a atacurilor cibernetice

In 2004, lucrurile erau destul de clare – virusi, spam-uri, ceva malware, atacuri basic, nu erau atat de sofisticate. In timp, lucrurile au evoluat si atacatorii nu mai sunt interesati de simple fisiere, ci merg spre ramsomware, preluarea controlului complet al statiilor de lucru, blocarea tranzactiilor sau a serverelor.

Doru isi aduce aminte de un caz nu foarte indepartat in care, timp de cateva luni, atacatorii au preluat controlul complet asupra unei intregi…centrale nucleare. S-a intamplat in Iran si a fost uimitor pentru toata lumea, tragand un semnal de alarma care s-a propagat pana in ziua de astazi.

Ce conteaza in prezent?

La fel de importante ca sistemele de securitate propriu-zise sunt factorii umani. “Indiferent cat ai investi in firewall-uri, sand box-uri si altele…la final exista intotdeauna factorul uman. Acolo trebuie investit si lucrat mai mult, pentru ca angajatii sa nu greseasca ceva ce s-ar putea sa fie fatal pentru companie. Din pacate, oamenii nu sunt informati foarte bine de ceea ce noi numim atacuri informatice”, spune CEO-ul Netsafe.

Compania a adus o solutie noua, numita Phishme, care este un produs de securitate cu o abordare total diferita. Practic, da dreptul unui admin sa trimita in interiorul companiei o simulare de phishing, pentru a vedea cum si daca reactioneaza angajatii. “Apoi managerii ii iau pe cei care au reactionat gresit, deschizand, de exemplu, link-uri phishing, si ii invata. Astfel de simulari au loc frecvent in companii majore, crescand awareness-ul”, puncteaza Doru Manea.

Investitia necesara a unui IMM pentru a fi in siguranta din punct de vedere informatic? Intre 5 si 10.000 de euro “ar trebui sa fie suficienti pentru a avea o protectie foarte buna”. Solutiile Netsafe sunt instalate chiar la intrarea retelei, nu pe computerul utilizatorului final, oferind astfel securitate suplimentara si neingreunand operatiunile de zi cu zi.

“Reprezentam companii americane de top – Fortinet, Baracuda Networks, reprezentanta noastra de aici fiind singurul centru de training autorizat din partea de est a Europei; din Romania, compania acopera atat Romania, cat si Bulgaria”.

Spre deosebire de anii trecuti, clientii nu mai cauta solutiile in sine, la nivel de box mover. Cauta solutii complete pe care sa le ofere mai departe. Au nevoie de garantia ca exista o echipa de suport in spate, sa aiba sustinerea pe solutia respectiva, “au nevoie de ceea ce facem noi, de fapt: oferim partenerilor solutii complete de suport”.

La nivel de grup, in 2015 compania a inregistrat o cifra de afaceri de 4,8 milioane de euro. Anul trecut cifra de afaceri a urcat la 5,6 milioane de euro, la nivel de grup. In acest ecosistem, Romania genereaza aproximativ 70% din cifra de afaceri.

“Pentru anul acesta estimam o crestere de circa 20%. Cresterea ia in calcul evolutia pietei si a partenerilor nostri, a economiei in ansamblul ei, dar si extinderea portofoliului nostru. Daca Guvernul ar fi facut o treaba mai buna si ar fi fost mai previzibil…cresterea ar fi fost mai mare!”, spune, zambind, CEO-ul Netsafe.

La nivelul industriei, marja de profit este intre 5 si 10%, Netsafe oferind consultanta gratuit si castigand din livrarea hardware-ului necesar securitatii.

Cum evolueaza competitia si tehnologia

Pe piata sunt circa 3 concurenti mari – Netsafe, Cisco, Checkpoint. “Forma de atacuri se schimba, se modifica felurile in care apar malware-uri pe piata, fiind necesare mai multe straturi de securitate”.

Chiar daca, sa spunem, de maine modalitatile de a ataca NU s-ar mai schimba, si TOT ar fi necesar ca firmele sa implementeze solutii de securitate complexe pentru a fi rezonabil sigure ca nu vor pierde date importante sau, mai rau, pierde controlul. “Cu sisteme de securitate updatate, cand te trezesti dimineata ai de citit 2-3 mail-uri. Fara sisteme de securitate, poti primi sute de spam-uri si pierzi ore intregi stergandu-le. Asta in cel mai bun caz”, ofera managerul un exemplu cu care, din pacate, suntem familiari multi dintre noi.

“Pe langa firewall, companiile mari, care isi permit, instaleaza si echipamente pe care noi le denumim sandbox-uri, sisteme care emuleaza comportamentul unui fisier suspect”.

In general, zona de IMM-uri a inceput sa fie acoperita din ce in ce mai bine in Romania, insa “grosul” veniturilor si cel mai mare interes vine din partea corporatiilor si multinationalelor, acestea avand proceduri prestabilite, obligatii de securitate si constientizeaza mai bine riscurile.

Modelul de business al Netsafe are la baza sistemul de abonament, fiind necesare update-uri pentru actualizarea semnaturilor, contra cost, la diferite perioade, pentru protectie maxima.

Creste viteza Internetului, cresc si sistemele de securitate

Acum cativa ani, majoritatea companiilor aveau abonamente la 100 MBps; acum standardul este la 1 gigabit pe secunda, adica de zece ori mai multe date care ar trebui procesate instant de sistemele de securitate.

“Vestea buna este ca tehnologia a avansat si la nivelul de hardware si software de securitate, echipamentele fiind oferite la aceleasi preturi ca acum cativa ani, fiind insa mult mai complexe si performante. Practic, este obligatia noastra sa ne aliniem la o piata extrem de dinamica, si aceasta este, de fapt provocarea mea majora – sa intrevad tendintele, sa aflu cele mai noi atacuri care au avut loc sau ar putea avea loc”.

In acest sens, pe langa rapoarte internationale primite cu frecventa de la partenerii din SUA, Doru Manea citeste cu frecventa publicatii internationale precum ComputerWorld sau Networkworld.com, pe care, de altfel, le si recomanda cu incredere celor care vor sa fie la curent cu informatii privind securitatea.

“In Romania exista mai multe mastere pe zona de securitate IT, unul sustinut chiar de noi, alaturi de Politehnica. In timpul facultatii, insa, nu se studiaza, din pacate, atat de mult segmentul acesta, din ce in ce mai important”.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Succese »


    Setari Cookie-uri