Miroslav Majoros, CEO Telekom Romania, “le spune pe bune” – atat din punct de vedere business, cat si atunci cand vine vorba de interviuri iesit din comun, care pun accent (mai mult) pe personalitatea business a omului, persoana din spatele functiei. Am discutat cateva minute cu CEO-ul operatorului despre influentele sale, apetitul pentru risc, dar si ce decizie mica a luat recent, cu influente mari. Pont – are legatura cu…micul dejun.

WALL-STREET.ro: Cat de ridicat este apetitul tau pentru risc si in functie de ce factori iti place sa risti?
MM: (fara sa ezite) Exista o diferenta mare intre risc si hazard si, pentru mine, diferenta este nivelul de cunostinte pe care il ai. Sunt dispus sa risc, pana la nivelul cunostintelor mele, sa nu intru, deci, in alta zona.

Am nevoie de date. Jack Welch a spus, candva, “In Dumnezeu credem, pentru restul avem nevoie de date”. Deci da, sunt dispus sa risc, insa doar pe baza unor date concrete.

W-S.ro: Cine este rolemode-lul tau, apropo de Welch?
MM: Sunt de atatia ani in business incat…este chiar dificil de spus.

W-S.ro: Poate un autor, o carte…?
MM: Nu citesc. Nu am terminat nicio carte de business!

W-S.ro: Foarte interesant! Multi manageri citesc carti, gasesc informatii utile acolo.
MM: Am inceput multe carti business, nu am terminat niciuna insa. De ce? Nu stiu…poate ca viata este mai interesanta? Citesc articole din presa, reviste de business, da.

Problema cu cartile business este, mai ales in prezent dar si in trecut, ca pana cand o carte este scrisa, printata si iese pe piata, este deja depasita. Mai mult, cartile de business contempla, in general, un singur subiect, iar mie imi place sa imi adun date mai condensate, mai rapid, decat sa citesc 3-400 de pagini pe un acelasi subiect.

W-S.ro: Ce parere aveti in privinta orelor flexibile de munca, sau chiar a unui orar mai scurt, cum “se poarta” acum in unele tari, in special nordice?
MM: Daca poti sa fii eficient, de ce nu? Daca in 3 ore poti face munca pentru 12 ore, perfect. Nu conteaza atat de mult orele de munca, cat rezultatul. Managerii sau angajatii care spun, cu titlu de glorie, ca muncesc 12 ore pe zi, felicitari lor, insa cat timp ai putea sa o tii asa? Poate reusesti cateva saptamani, luni, dar dupa aceea chiar nu mai ai cum, fizic, uman.

Da, mi s-a intamplat si mie sa incep ziua de munca la 7 dimineata si sa o termin la 23:00, insa se intampla rar, atunci cand sunt proiecte speciale, de o importanta majora. In rest, da, pun mult mai mare acces pe eficienta.

Mai mult, astazi trebuie sa fii flexibil, mai ales cu tinerii. Pentru ei este mai important subiectul, decat felul in care il duci la indeplinire, si imi place asta.

W-S.ro: Ce factori motivatori functioneaza cel mai bine pentru angajati, in prezent, comparat cu acum cativa ani?
MM: Structura angajatilor nostri este foarte mare – avem si angajati peste 50 de ani, dar avem si foarte tineri in magazine, call center si asa mai departe. Cei mai in varsta se uita la securitate, stabilitate, in timp ce tinerii sunt interesati de mediul de munca, cum sa castige si sa avanseze mai rapid, mai eficient.

Per total, este important ca Telekom sa devine o companie mai flexibila.

W-S.ro: Cat timp poate functiona business-ul fara top 3-5 oameni din companie, in opinia ta? Ce provocari ar fi?

MM: (glumind) Multi oameni ar fi fericiti si usurati. Serios acum, nu stiu – poate compania ar functiona chiar mai bine? Fiecare manager are anumite perspective si idei proprii. Mie imi place sa ghidez compania intr-o anumita directie, intr-un anumit sens – nu spun ca este cel mai bun, dar este viziunea mea.

Ce s-ar intampla daca as pleca timp de un an? Altcineva ar lua, poate, decizii diferite, “impingand” compania pe o alta directie. Mai buna sau mai rea.

W-S.ro: Ce ai schimba in business si cat de rapid ai putea sa te adaptezi daca forta de munca ar costa, subit, doar 50% din costurile de acum? Cum ai profita/ce ai face?

MM: Oh, Doamne! (dupa un moment de gandire) Nu cred ca salariile determina atat de mult performantele unei companii, si nici nu influenteaza, de la un anumit incolo, mersul ei. Nu cred ca din cauza salariilor nu am putea sa investim in ce ne dorim. Business-ul nostru nu este atat de mult influentat de salarii, cat de costurile intretinerii, operarii si constructiei de retele eficiente.

Hai mai bine sa vorbim de robotica,automatizare, este un topic interesant si de viitor. Unele job-uri care implica, acum, un om care tasteaza date, ar putea fi inlocuit de un sistem robotizat care ar face acelasi lucru mai rapid si fara greseli. Da, unii oameni si-ar pierde acel loc de munca, insa s-ar putea reintegra, in aceeasi companie, pe alta pozitie – chiar mai putin monotona.

Nu este atat despre wages – nu sunt salariile determinante; nu cred ca datorita lor nu am putea investi; nu este labor invested – robotics is the driver. Ce s-ar putea intampla – robotii pot face mai repede, fara greseli; am elimina the borring work; reintroduced.

Micul dejun, decizie mica, dar totusi importanta, pentru economia Telekom

W-S.ro? Ce decizie mica ati luat in ultimele luni, dar a avut impact mai mare decat cel asteptat initial?

MM: (oftand amuza(n)t) Am inceput sa mananc micul dejun!

W-S.ro:…
MM: Da, este important, inainte eram mai agitat dimineata, existau zile in care nu mancam nimic cateva ore dupa ce ma trezeam. Acum sunt mai calm, mai rational, si fiind CEO-ul companiei…chiar este o decizie importanta! Sunt mai destept dupa micul dejun.

W-S.ro: Ce cuvant (unul singur!) ati dori sa fie asociat brandului Telekom, in mintea clientilor?
MM: Dupa un timp de gandire: Hmmm…interesant, un singur cuvant… “Orice, oriunde”. (Rade) Alege unul dintre ele.

W-S.ro: Daca ar trebui sa pleci pentru 1 an de zile si ai putea lasa o singura fraza angajatilor, dupa care sa se ghideze acel an, ce ai scrie?
MM: “Nu va temeti!”. Nu inteleg de ce, insa simt ca romanii, in general, uneori se tem. Chiar daca au dreptate, se tem – daca ai dreptate, de ce sa iti fie teama?

Sub 10% timp flexibil

W-S.ro: Ce pondere din timpul tau alocat muncii este flexibil? Sau, daca preferi, cat din timpul tau este “unscheduled”, nealocat unor activitati anume?
MM: Mda, din pacate nu prea am timp nealocat – aproape ca nu am timp sa gandesc in afara programului. De obicei partea cu ganditul o fac in weekend-uri. Este dificil sa gandesti cand esti intr-o intalnire, intr-o deplasare sau cand faci altceva.

Sub 10% din timpul meu este nealocat.

W-S.ro: Cum definesti succesul?
MM: Chiar, ce inseamna succesul? Sa ai o masina mai scumpa decat a vecinului? Sa castigi mai mult…? Asta este mai degraba vanitate… Nu, cred ca succesul este acel sentiment din tine care iti spune ca ai facut ceva corect, bun. A rezolva o problema, fie ca vorbim de un bug in IT, fie ca vorbim de o interactiune perfecta intre un consilier de vanzari si un client, in magazin.

Succesul sta, deci, in perspectivele fiecaruia. Unii oameni simt ca nu au succes, de exemplu, chiar daca fac totul corect, perfect, si asta doar pentru ca mintea si sufletul lor sunt setate in directiile gresite.

W-S.ro: Ce te frapeaza la modalitatile romanilor de a face business?
MM: Romanii gandesc extrem de rapid, sunt foarte inteligenti, insa implementeaza greoi.

Aproape toti stiu ce ar trebui facut, dar sa gasesti pe cineva care CHIAR sa faca…mai greu.

W-S.ro: Cat de “cool” consideri ca este brandul Telekom?
MM: Din pacate, nu cel mai cool, insa lucram (si) la acest lucru. In compania anterioara, am vrut sa devenim mai cool si ne-am folosit de imaginea unui sportiv foarte foarte cunoscut. Insa cu acestia este riscant – azi sunt “pe val” si in culmea gloriei, maine pot intra in dizgratie. Avem, insa, Net Liberare, cu versurile unui rapper care devine din ce in ce mai faimos…

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri