"In 2016, peste 75% din rapoartele de evaluare realizate au vizat proprietati rezidentiale, procent mentinut si in primul trimestru din 2017. Cresterea pietei imobiliare rezidentiale s-a observat si prin prisma evaluarilor realizate pentru garantarea imprumuturilor. Astfel, valoarea de piata unitara pe metru patrat de arie utila de apartament, agregata la nivel national a crescut cu 3,73% in primul trimestru din 2017 comparativ cu trimestrul patru din 2016. S-a observat si o intensificare a solicitarilor de evaluari de afaceri si necorporale, aspect favorizat de evolutia economica favorabila a Romaniei din ultimii ani", a declarat Daniel Manate (foto), pentru wall-street.ro.

Baza Imobiliara de Garantii (BIG), gestionata de catre (ANEVAR) prin IROVAL - Cercetari in Evaluare, implineste la finele aestei luni doi ani de la lansare. In perioada 1 iulie 2015 – 30 iunie 2016, BIG a strans peste 128.000 de rapoarte de evaluare efectuate in cadrul procesului de creditare. Valoarea de piata a garantiilor imobiliare estimate de catre evaluatorii autorizati in primul an de functionare a BIG s-a ridicat la peste 22,5 miliarde de euro. Incepand cu luna iulie 2015, toti evaluatorii autorizati au obligatia, conform Standardelor de evaluare, de a raporta in Baza Imobiliara de Garantii cele mai importante informatii din rapoartele de evaluare a proprietatilor imobiliare pe care le realizeaza pentru bancile din Romania.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont