"In piata de asigurari RCA, exista o singura obligatie, doar pentru asigurati. Daca asiguratii sunt obligati sa isi cumpere RCA, in schimb asiguratorii nu sunt obligati sa vanda RCA. Cine nu vrea sa vanda RCA se poate retrage din piata asigurarilor RCA si sa ramana doar pe zona de asigurari facultative. Sunt liberi sa o faca!" a declarat Cornel Coca-Constantinescu, vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), in cadrul dezbaterii publice pe proiectul de Norma privind asigurarile auto din Romania - RCA, organizata de catre Autoritate.

"Avem o noua lege RCA, care este una moderna, dupa parerea mea, si asezata pe niste piloni solizi astfel incat sa fie evitate greselile trecutului. Norma, aflata in debatere publica si care are la baza legea despre care discutam, trebuie sa fie o norma corecta. Trebuie sa intelegem ca nu facem o norma pentru o breasla sau pentru alta. Nu, noi facem o norma pentru asigurati. Intermediari nu vor sa intermedieze RCA? Sa nu o faca! Sa intermedieze doar asigurari facultative. Service-urile auto nu vor sa repare masini care au asigurare RCA? Sa repare autovehicule doar pe asigurari facultative. Asadar, obligativitatea este numai pentru asigurati", a declarat Cornel Coca-Constantinescu (foto).

Dezbaterea publica pe Proiectul de Norma privind asigurarile auto din Romania - RCA a avut loc vineri, 7 iulie, iar la discutii au participat toate partile implicate - specialistii ASF responsabili de redactarea normei, reprezentantii asiguratorilor, brokerilor, BAAR, asociatiilor constatatorilor si lichidatorilor de daune, reprezentantii service-urilor auto si ai transportarilor s.a.m.d..

"Dar, daca tot vrem ca piata de asigurari RCA sa functioneze, haideti sa negociem tarifele, sa fim predictibili, sa facem business si sa ne intelegem reciproc. Asa trebuie facut! Altfel, daca vom crea numai scandaluri si haos, cum credeti ca se va putea desfasura business-ul? Cum credeti ca ASF se poate concentra pe zona de supraveghere cand, in permanenta, ea este atacata din toate zonele. Va promit ca intr-un an de zile piata asigurarilor RCA va fi una stabila", a mai spus vicepresedintele ASF.

Discutiile de vineri vor fi urmate de o serie de intalniri individuale intre conducerea ASF si partile interesate si de o noua dezbatere organizata pe data de 17 iulie. Pentru a se asigura punerea in aplicare a prevederilor Legii RCA, ASF a lansat, pe 4 iulie, spre dezbatere publica "Proiectul de Norma privind asigurarile auto din Romania". Proiectul de norma are in vedere reglementarea anumitor aspecte noi prevazute in cuprinsul Legii nr. 132/2017, dar si punerea in acord cu anumite modificari ale legislatiei primare, potrivit 1asig.ro.

Citeste si:
Coach: Femeile pot sa fie lideri mai buni decat barbatii
Coach: Femeile pot sa fie...

In data de 12 iunie 2017 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 431 Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie, aceasta urmand a intra in vigoare intr-un termen de 30 de zile de la publicare.

Legea RCA a fost contestata de catre jucatorii piata chiar de dinainte de a intra in vigoare. Astfel, atat societatile de asigurari, cat si intermediarii spun ca noua legislatie tinde sa suprareglementeze piata de asigurari si ca principiul plafonarii tarifelor este mentinut intr-o forma mascata prin limitarea cheltuielilor de administrare si de vanzare, inclusiv taxe obligatorii (catre FGA sau BAAR) ale companiilor de asigurare la 25%.

Pentru punerea in aplicare a prevederilor Legii RCA, ASF a lansat, pe 4 iulie, spre dezbatere publica proiectul de Norma. Printre mai importante modificari vizeaza sistemul Bonus Malus, care urmeaza sa fie modificat, astfel incat soferii fara accidente vor putea beneficia de o reducere a tarifelor RCA de pana la 50% (fata de 32% in prezent), in timp ce soferii cu cele mai multe daune vor achita un pret cu pana la 100% mai mare fata de nivelul standard (B0). Alte modificari se refera la contractul RCA, stabilirea tarifelor, modalitatea de decontare directa, plata daunelor, inclusiv a vatamarilor corporale si decese.

Piata politelor RCA a atins, la sfarsitul primului trimestru al anului 2017, valoarea de 1,06 miliarde lei, nivel similar cu cel consemnat in aceeasi perioada a anului trecut (1,07 miliarde lei). Numarul contractelor anuale a ajuns, in primele trei luni ale anului, la 1,46 milioane unitati, fata de 1,44 milioane in trimestrul I al anului 2016, cea mai mare pondere fiind reprezentata de politele cu o valabilitate de 6 luni. Totodata, analiza datelor preliminare raportate de societatile de asigurare releva faptul ca ponderea politelor cu durata pe o luna a crescut de la 6,46% la 14,37%.

Citeste si:
SUA, dupa scrisoarea lui Giuliani:Suntem ingrijorati de noul cod penal
Ambasada SUA se delimiteaza...

Drept urmare, in perioada analizata, pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut cu 3%, comparativ cu intervalul similar din 2016, atingand valoarea de 727 lei. Pentru persoane fizice, prima medie anualizata a fost de 533 lei, iar la persoane juridice a ajuns la 1.340 lei. In acelasi timp, dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale, in primul trimestru din 2017, a crescut cu 48%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce pentru pagube materiale a scazut cu 3%. De asemenea, rata combinata a scazut pentru prima data sub pragul de 100%, ajungand la 97%, in scadere de la 106%, nivel consemnat in primele trei luni ale anului 2016.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Succese »Citește și
Seful Knight Frank pe Europa: 2018 ar putea aduce un val de investitori in piata locala
Setari Cookie-uri