Ideea de a elimina TVA-ul pe achizitia de locuinte a creat multa rumoare si dezbateri in piata. La prima impresie, ar fi fost o masura menita sa ajute piata rezidentiala si, implicit, pe cumparatori. La o analiza mai profunda, se constata ca piata nu este intr-un context in care sa aiba nevoie de artificii de sustinere si riscul ar fi fost ca preturile sa fi crescut intr-un timp scurt, chiar cu mai mult de 5%, procentul de TVA aplicabil in momentul de fata. In plus, propunerea nu era sustenabila din punct de vedere legal, contravenind unei directive europene. Deci, ar fi fost o chestiune de timp pana cand UE ne-ar fi santionat si o buna parte din clienti care ar fi precontractat in baza scutirii de TVA s-ar fi aflat intr-o situatie cu totul incerta, apreciaza Andreea Comsa, CEO in cadrul Premier Estate Management.

Odata cu schimbarea Guvernului, a fost modificat si Programul de Guvernare pentru perioada 2017-2020, prin aparitia unor taxe si impozite noi sau marite. A disparut si mentiunea cu privire la cota 0 de TVA la vanzarea de locuinte, iar in locul acesteia, Guvernul Tudose propune mentinerea cotei 5 de TVA pentru vanzarea de locuinte (cele cu o suprafata mai mica de 120 mp).

Cu toate acestea, proprunerea de TVA zero nu a depasit nivelul de discutii, in perioada Guvernului Grindeanu, avand mai degraba un impact asupra cumparatorilor de locuinte in sensul amanzarii achizitiei. Ideea aplicarii unei cote de TVA de 0% pentru livrarea locuintelor, inclusiv a terenului pe care sunt construite, catre persoane fizice, in scopul facilitarii accesului populatiei la o locuinta fara suportarea TVA, ar fi incalcat Directiva europeana 2006/112 care reglementeaza sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata.

Potrivit acesteia, statele membre pot aplica cel mult doua cote reduse de TVA si acestea nu pot fi mai mici de 5%. Cota redusa de TVA de 5% se aplica si pana acum pentru locuintele care au o suprafata utila de maxim 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti. Valoarea lor - inclusiv a terenului pe care sunt construite - nu trebuie sa depaseasca suma de 450.000 lei (fara TVA).

Andreea Comsa: Eliminarea TVA-ului ar fi destabilizat piata imobiliara

Din punctul sau de vedere, "eliminarea TVA-ului ar fi destabilizat piata imobiliara, care cunoaste una din cele mai bune perioade ale ei. Este o perioada buna, pentru ca spre deosebire de perioada de boom, avem o piata care a traversat o criza puternica si care a iesit mai educata din aceasta experienta. Vanzarile au la baza o cerere sustenabila, care a crescut in mod organic, in vreme ce doar 15% din tranzactii au ca scop inchirierea ulterioara a proprietatii. Totusi, preturile cresc constant in fiecare luna. Ori o eliminare a TVA-ului ar fi accelerat intrarea intr-o etapa de supraincalzire a pietei".

In opinia sa, varianta ideala este aceea de a pastra TVA-ul de 5% inclusiv pentru tranzactii multiple pentru cei care doresc sa faca upgrade absolut justificat de la 2 camere la 3 camere de exemplu (sa luam in calcul o familia in care a aparut un copil). Desigur, un caz aparte il reprezinta investitorii care cumpara pachete de apartamente, iar acest lucru ar trebui analizat separat".

Andreea Comsa mai sustine ca "totodata, ar trebui indepartat baremul de pret deoarece 120 mp utili in Bucuresti, dar si in Timisoara sau Cluj, costa mult mai mult decat aceeasi suprafata intr-un oras mic din Romania. Cu alte cuvinte, daca o familie cu doi copii doreste sa achizitioneze un apartament cu 4 camere intr-o zona decenta dintr-un oras mare al Romaniei, aproape de mijloace de transport in comun, nu se incadreaza in 450.000 lei. Prin urmare, o abordare logica ar fi fost sa fie avuta in vedere o limita de suprafata (120 mp utili) si nu aceeasi limita de pret pentru toate zonele tarii".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri