In pofida multor opinii, companiile de asigurari vor putea creste in continuare tarifele RCA, apreciaza Viorel Vasile, CEO, Safety Broker, liderul pietei de intermediere in asigurari din Romania, in conditiile in care Factorul N, care va reprezenta marja de variatie a preturilor la asigurarile auto obligatorii, ar putea fi stabilit de catre Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR) cel mai probabil la o valoare de 1,4 pentru persoane juridice si de 1,25 pentru persoane fizice.

"Avem nevoie de cel putin sase luni de zile pentru a observa cum se vor aseza lucrurile. Nu se stie cum va functiona Factorul N stabilit de cate BAAR, dar cel mai probabil pentru persoane juridice si pentru cei care au o frecventa ridicata de daune preturile vor creste si vor scadea tarifele pentru persoanele fizice, care, in acest moment, sunt destul de ridicate. Referitor la transportatori, majoritatea asiguratorilor RCA vor merge probabil cu tarifele pana la limita variatiei Factorului N. Asadar, o crestere de 40% a tarifelor RCA ar fi suficienta pe categoria de transportatori", spune Viorel Vasile (foto jos).

El adauga ca, in general, exceptand camioanele, preturile RCA sunt profitabile pentru asiguratori, in acest moment. "Nu este adevarat ca nu mai poti creste preturile la RCA. Exista in acest moment o competitie in piata de asigurari RCA si toata lumea vrea sa vanda. Ca urmare, asiguratorii au crescut si comisioanele oferite intermediarilor, in conditiile in care 80% din vanzarile RCA sunt realizat prin brokeri. Pragul de echilibru la comisioane a ajuns la 12%".

Seful Safety Broker arata ca in acest moment cele mai ridicate comisioane acordate brokerilor la intermedieri de RCA sunt la Asirom si City Insurance (15%), urmate de Euroins si Omniasig (cu 13%), Allianz si Groupama (cu 12%) si Uniqa (10%). "In momentul in care Allianz creste comisionul de intermediere la RCA la 12%, devine clar ca este un nivel sustemabil", arata Viorel Vasile.

ASF a organizat luni cea de-a doua sesiune a dezbaterilor publice pentru definitivarea Proiectului de Norma privind asigurarile auto din Romania, pentru aplicarea noului cadru al pietei asigurarilor dat de Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto. La dezbatere au participat reprezentantii ASF, asociatii de protectia consumatorilor, UNSAR, transportatori, brokeri si service-uri auto, precum si alte asociatii.

Viorel Vasile: Un comision de 12% la RCA este sustenabil pentru brokeri

"Atata timp cat comisionul la RCA se va situa la aproximativ 12%, pot sa imi desfasor si eu activitatea in regula. Pe noi brokerii de asigurari ne intereseaza sa fie stabilitate in piata si sa nu mai vedem fluctuatii de pret, adica salturi uriase de pret si scaderi similare ori blocari de tarife si plafonari de comisioane. Pe noi ne intereseaza sa fie o piata functionala, iar Legea RCA si Norma ofera premisele acestui lucru. Poate ca legislatia nu este perfecta in acest moment, dar incet-incet comisioanele au crescut si ne aflam peste pragul de break-even la RCA", conchide Viorel Vasile.

In primul trimestru din 2017, concentrarea de piata pe segmentul RCA s-a accentuat catre primii asiguratori din top, ajungandu-se la situatia in care doia asiguratori sa cumuleze aproximativ 59% din portofoliul de RCA din Romania, la un volum de primes brute subscrise de 1.062 milioane de lei si peste 2.300.000 de contracte. Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata, a scazut cu 3% in primul trimestru din 2017, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, atingand valoarea de 727 lei.

In acelas timp, dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primul trimestru 2017 a crescut comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent cu 48%, la 50.987 lei, pe când cea pentru daune materiale a scazut cu 3%, la 5.342 lei. Potrivit datelor publicate de ASF, rata combinata a daunei pe segmentul RCA, la nivel de piata, se situeaza in perioada analizata, la 97%.

Sursa foto: Artem Postoev / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri