Listarea secundara, pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), a companiei de investitii imobiliare Globalworth a fost discutata de sefii companiei, insa operatiunea este putin probabila atat timp cat fondurile de pensii romanesti au interdictie sa faca plasamente in acest sector. Globalworth a listat saptamana aceasta, pe bursele din Bucuresti si Dublin, o emisiune de obligatiuni in valoare de 550 mil. euro (2,5 mld. lei).

Compania de imobiliare fondata si condusa de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas este listata in prezent pe Bursa din Londra, segmentul AIM – dedicat companiilor de dimensiune medie-mica, aflate in crestere.

“Avand in vedere ca ne concentram pe investitii in Romania, am luat in considerare listarea secundara a actiunilor pe Bursa de Valori Bucuresti, insa faptul ca fondurile de pensii nu pot sa investeasca in companii imobiliare face dificil acest lucru. Fondurile de pensii reprezinta o buna parte din cererea investitorilor institutionali din piata de capital romaneasca”, a declarat Dimitris Raptis, director general adjunct si Chief Investment Officer in cadrul Globalworth.

In 2012, Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, institutie ale carei responsabilitati au fost preluate intre timp de Autoritatea de Supraveghere Financiara, a emis o norma care limiteaza investitiile fondurilor de pensii private doar la obligatiunile si titlurile de creanta emise de companii cu “investment grade” (evaluate si recomandate investitiilor de o agentie de rating). In aceeasi norma se mentiona si faptul ca fondurile de pensii obligatorii nu vor mai putea sa investeasca in niciun instrument financiar emis de o companie din domeniul imobiliar. Decizia a fost luata ca urmare a ecourilor negative care inca persistau in pietele financiare dupa criza imobiliara din SUA, din 2007-2008.

Cifrele Globalworth in ultimii trei ani

2014 (mil. euro) 2015 (mil. euro) 2016 (mil. euro)
Rezultat net 90,6 514 11,3
Venituri 22,1 44,7 68,2
Active totale 668 1.020 1.231

Globalworth a listat luni pe Bursa de Valori Bucuresti cea mai mare emisiune de obligatiuni corporative din istoria pietei locale, cu o valoare de 550 mil. euro. Emisiunea intermediata in Romania de catre BT Capital Partners a fost adresata investitorilor institutionali, valoarea unui titlu fiind de 100.000 euro.

“Majoritatea obligatiunilor au fost achizitionate de investitori straini, iar din Romania bancile au fost cei mai mari cumparatori, avand in vedere ca fondurile de pensii nu au putut sa participe. Am adus obligatiunile si la Bucuresti ca o recunoastere a angajamentului nostru fata de piata din Romania”, spune Dimitris Raptis.

Nu se poate spune ca bancilor le este frica sau nu vor sa imprumute acum companiile imobiliare, asa cum se intampla imediat dupa criza. Daca am fi luat un credit bancar, bancile ne-ar fi cerut o dobanda de 2,5 - 3%

Obligatiunile Globalworth au scadenta in iunie 2022 si o dobanda de 2,875%, platibila anual.

“Am preferat o emisiune de obligatiuni in locul unui credit bancar pentru simplificarea structurii datoriei noastre si reducerea costului mediu al datoriei. Nu se poate spune ca bancilor le este frica sau nu vor sa imprumute acum companiile imobiliare, asa cum se intampla imediat dupa criza. Situatia s-a imbunatatit si s-a schimbat in sensul ca in prezent ‘se uita’ foarte bine la o companie imobiliara inainte de a o credita. Daca am fi inlocuit emisiunea de obligatiuni cu un credit bancar, dobanda ceruta ar fi fost intre 2,5 si 3%, asadar nu o diferenta foarte mare”, a mai adaugat directorul general adjunct Globalworth.

Obligatiunile companiei se tranzactioneaza la Bucuresti in valori nominale de 100.000 de euro, iar decontarea va fi efectuata in lei. Cursul de schimb stabilit de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in ziua bancara anterioara unei sesiuni de tranzactionare este luat in considerare pentru efectuarea calculului valorii obligatiunilor corporative (exprimate in lei) a ordinelor executate in acea zi de tranzactionare. Acest curs de schimb este aplicat pe durata intregului program de tranzactionare obligatiunilor in acea zi de tranzactionare.

Globalworth este o companie de investitii imobiliare care activeaza in Europa Centrala si de Sud-Est, axata cu precadere pe piata din Romania. Compania are un portofoliu care cuprinde investitii imobiliare in cladiri de birouri clasa A din Romania, cu o valoare estimata la 983,3 mil. euro. Potrivit directorului general adjunct, compania evalueaza in prezent oportunitatile de investitii din Polonia, existand posibilitatea ca un deal sa fie anuntat in curand.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri