De ce nu reusesc companiile de asigurari sa vanda mai multe polite facultative in Romania?

Piata asigurarilor din Romania a inregistrat in primul trimestru al anului 2017 un total al primelor brute subscrise, cumulat pentru societati de asigurare si sucursale, de 2,73 miliarde de lei, in crestere cu 8% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Din aceasta suma, asigurarile de raspundere civila pentru autovehicule (RCA), care sunt obligatorii, reprezinta 56,45%, in timp ce, de exemplu, asigurarile de viata cumuleaza undeva la 20%, iar politele CASCO doar 15% din totalul primelor brute subscrise la nivel de piata. L-am intrebat astfel pe Adrian Marin, CEO Generali si presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) ce factori au identificat companiile de asigurari, din prisma carora politele facultative de asigurare nu prea au priza printre romani.

"Reusim sa vindem (asigurari facultative - n.r.) chiar daca potentialul este insa departe de a fi atins si chiar am inregistrat cresteri in mod constant pe principalele segmente de facultative. In cazul nostru, avem un portofoliu format in proportie de peste doua treimi din asigurari facultative, Casco si asigurarile de proprietati detinand cele mai mari ponderi. Ce-i drept, ne-am dori sa videm mai mult, dar recunoastem ca ne lovim uneori de prejudecati ale oamenilor legate de beneficiile acestora", spune Adrian Marin (foto).

De asemenea, chiar daca venitul mediu disponibil in randul populatiei a crescut anul trecut cu 16% (potrivit unei analize Coface si mentionat intr-un articol recent), seful Generali apreciaza ca alteori, este vorba, pur si simplu, de "lipsa banilor" si atat.

"Observam astfel cat de diferita este abordarea unei companii mari, private, care nu isi permite sa isi compromita intreaga activitate pentru ca nu avea o asigurare si, pe de cealalta parte cum abordeaza aceasta problema companiile de stat, persoanele fizice si firmele mici. Iar aceste polite nu sunt scumpe raportat la protectia pe care o ofera si concurenta din piata a dat nastere unor produse extrem de competitive la preturi foarte accesibile", arata Adrian Marin, pentru wall-street.ro.

Asigurarile de calatorie, la mare cautare

Totusi, un exemplu de polite facultative de succes sunt cele de calatorie, evidentiaza seful Generali. "Sunt cautate pentru ca oamenii vor sa se stie protejati atunci cand sunt in strainatate. Fie ca li s-a intamplat lor un eveniment neplacut sau cuiva apropiat sau au vazut la stiri, se intampla rar sa plece din tara fara o asigurare. Pentru ca este o situatie in care se simt vulnerabili. Nu gandesc insa la fel despre un cutremur, un incendiu sau protejarea unui business aflat la inceput de drum".

Citeste si:
Apartenenta la UE, esentiala pentru capitalismul din Romania
Viorel Vasile, Safety Broker:...

La sfarsitul trimestrului intai din 2017, societatile de asigurare au raportat despagubiri (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de peste 1 miliarde de lei lei, astfel: 963 milioane de lei aferente contractelor de asigurari generale (96%), inregistrand o crestere cu 5% fata de perioada similara a anului 2016, iar 40 de milioane de lei, sume platite pentru despagubiri, aferente asigurarilor de viata, inregistrand o crestere cu 9%, comparativ cu primele trei luni din 2016.

Pe de alta parte, mai spune el, "trebuie sa recunoastem ca nu poti ignora un segment care genereaza jumatate din piata - RCA - pentru ca el este practic singurul segment de polite obligatorii care conteaza si este normal ca acesta sa starneasca interesul oricarui asigurator".

Generali Romania a platit in primul trimestru din 2017 despagubiri in valoare de aproape 60 de milioane de lei pe segmentul de asigurari generale si peste 1,2 milioane de lei pentru indemnizati aferente asigurarilor de viata.

Citeste si:
Safety Broker revine la UNSICAR. Care sunt motivele?
Safety Broker, cel mai mare...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Succese »Citește și
Predoiu, despre Tandarei: Au fost probe, dar judecatorii le-au ignorat
Setari Cookie-uri