Piata asigurarilor din Romania a inregistrat in primul trimestru al anului 2017 un total al primelor brute subscrise, cumulat pentru societati de asigurare si sucursale, de 2,73 miliarde de lei, in crestere cu 8% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. Din aceasta suma, asigurarile de raspundere civila pentru autovehicule (RCA), care sunt obligatorii, reprezinta 56,45%, in timp ce, de exemplu, asigurarile de viata cumuleaza undeva la 20%, iar politele CASCO doar 15% din totalul primelor brute subscrise la nivel de piata. L-am intrebat astfel pe Adrian Marin, CEO Generali si presedinte al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) ce factori au identificat companiile de asigurari, din prisma carora politele facultative de asigurare nu prea au priza printre romani.

"Reusim sa vindem (asigurari facultative - n.r.) chiar daca potentialul este insa departe de a fi atins si chiar am inregistrat cresteri in mod constant pe principalele segmente de facultative. In cazul nostru, avem un portofoliu format in proportie de peste doua treimi din asigurari facultative, Casco si asigurarile de proprietati detinand cele mai mari ponderi. Ce-i drept, ne-am dori sa videm mai mult, dar recunoastem ca ne lovim uneori de prejudecati ale oamenilor legate de beneficiile acestora", spune Adrian Marin (foto).

De asemenea, chiar daca venitul mediu disponibil in randul populatiei a crescut anul trecut cu 16% (potrivit unei analize Coface si mentionat intr-un articol recent), seful Generali apreciaza ca alteori, este vorba, pur si simplu, de "lipsa banilor" si atat.

"Observam astfel cat de diferita este abordarea unei companii mari, private, care nu isi permite sa isi compromita intreaga activitate pentru ca nu avea o asigurare si, pe de cealalta parte cum abordeaza aceasta problema companiile de stat, persoanele fizice si firmele mici. Iar aceste polite nu sunt scumpe raportat la protectia pe care o ofera si concurenta din piata a dat nastere unor produse extrem de competitive la preturi foarte accesibile", arata Adrian Marin, pentru wall-street.ro.

Asigurarile de calatorie, la mare cautare

Totusi, un exemplu de polite facultative de succes sunt cele de calatorie, evidentiaza seful Generali. "Sunt cautate pentru ca oamenii vor sa se stie protejati atunci cand sunt in strainatate. Fie ca li s-a intamplat lor un eveniment neplacut sau cuiva apropiat sau au vazut la stiri, se intampla rar sa plece din tara fara o asigurare. Pentru ca este o situatie in care se simt vulnerabili. Nu gandesc insa la fel despre un cutremur, un incendiu sau protejarea unui business aflat la inceput de drum".

La sfarsitul trimestrului intai din 2017, societatile de asigurare au raportat despagubiri (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de peste 1 miliarde de lei lei, astfel: 963 milioane de lei aferente contractelor de asigurari generale (96%), inregistrand o crestere cu 5% fata de perioada similara a anului 2016, iar 40 de milioane de lei, sume platite pentru despagubiri, aferente asigurarilor de viata, inregistrand o crestere cu 9%, comparativ cu primele trei luni din 2016.

Pe de alta parte, mai spune el, "trebuie sa recunoastem ca nu poti ignora un segment care genereaza jumatate din piata - RCA - pentru ca el este practic singurul segment de polite obligatorii care conteaza si este normal ca acesta sa starneasca interesul oricarui asigurator".

Generali Romania a platit in primul trimestru din 2017 despagubiri in valoare de aproape 60 de milioane de lei pe segmentul de asigurari generale si peste 1,2 milioane de lei pentru indemnizati aferente asigurarilor de viata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri