"Sunt mai multe riscuri, in prezent, pentru un dezvoltator imobiliar in piata rezidentiala locala. Unul dintre acestea, desi situatia s-a mai imbunatatit in ultimii ani, este dat de faptul ca anumite reglementari legislative nu sunt destul de clare si, ca urmare, pot fi interpretabile. Ne-am confruntat cu acest risc inca de acum cativa ani, odata cu startul lucrarilor la The Park Apartments. In Romania, lucrurile nu sunt in alb sau negru, ci cate putin din fiecare. Astfel, inca mai exista acele zone asa-zis gri in ceea ce priveste legislatia in constructii, care privesc aspecte legate de inaltimea constructiei, masuri de siguranta, vecinatati s.a.m.d.. Sunt cazuri in care, desi ai obtinut toate autorizatiile de constructie, in calitate de dezvoltator, daca un vecin te da in judecata pe orice speta, de exemplu, tot proiectul poate fi inghetat si se ajunge la situatii de litigiu", spune Mindaugas Valuckas (foto).

El arata ca exista si situatii in care obtinerea autorizatiilor de constructie pentru un anumit stil arhitectural sau locuri de parcare depinde, in principal, de modul in care municipalitatea alege sa priveasca acest aspect. "Daca intreb arhitectul: "putem face asta?", de multe ori imi raspunde: "Ei bine, depinde!". Deciziile autoritatilor nu o legatura politica, ci mai mult natural - subiectiva, in contextul in care sunt foarte multe opinii divergente, in sensul agrearii sau nu a unui proiect. Totusi, daca nu le place ceva anume, vor face tot posibilul sa nu aprobe respectivul proiect, desi uneori discutam de satisfacerea unor nevoie ale orasului, precum constructia de locuinte. Sunt cerinte foarte exigente si cu privire la numarul spatiilor de parcare, de exemplu".

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont