Dezvoltatorul lituanian Hanner a intrat pe piata din Romania acum mai bine de zece ani, atras de oportunitatile de business in industria imobiliara oferite de catre aceasta tara emergenta, si a investit, pana in prezent, peste 100 de milioane de euro, in trei proiecte rezidentiale: The Park Apartments, Carol Park Residence si City Residence. Urmatoarea investitie planificata va fi intr-un proiect mixt de spatii de birouri si peste 200 de apartamente, pe platforma fostei fabrici de bere Grivita. In pofida faptului ca obtinerea autorizatiilor de constructie a avut un nivel de dificultate mai ridicat, fiind implicata si Comisia Nationala a Monumentelor Istorice, Mindaugas Valuckas, membru in boardul grupului Hanner, a declarat, in cadrul unui interviu acordat wall-street.ro, ca autoritatile din Romania au reusit sa "imbunatateasca" procesul de acordare a autorizatiilor de constructie, dar a subliniat ca exista in continuare anumite reglementari legislative care nu sunt clare si lasa loc de interpretari, iar din aceasta cauza se poate ajunge la "inghetarea" unor proiecte care dispun totusi de toate autorizatiile de constructie.

"Sunt mai multe riscuri, in prezent, pentru un dezvoltator imobiliar in piata rezidentiala locala. Unul dintre acestea, desi situatia s-a mai imbunatatit in ultimii ani, este dat de faptul ca anumite reglementari legislative nu sunt destul de clare si, ca urmare, pot fi interpretabile. Ne-am confruntat cu acest risc inca de acum cativa ani, odata cu startul lucrarilor la The Park Apartments. In Romania, lucrurile nu sunt in alb sau negru, ci cate putin din fiecare. Astfel, inca mai exista acele zone asa-zis gri in ceea ce priveste legislatia in constructii, care privesc aspecte legate de inaltimea constructiei, masuri de siguranta, vecinatati s.a.m.d.. Sunt cazuri in care, desi ai obtinut toate autorizatiile de constructie, in calitate de dezvoltator, daca un vecin te da in judecata pe orice speta, de exemplu, tot proiectul poate fi inghetat si se ajunge la situatii de litigiu", spune Mindaugas Valuckas (foto).

El arata ca exista si situatii in care obtinerea autorizatiilor de constructie pentru un anumit stil arhitectural sau locuri de parcare depinde, in principal, de modul in care municipalitatea alege sa priveasca acest aspect. "Daca intreb arhitectul: "putem face asta?", de multe ori imi raspunde: "Ei bine, depinde!". Deciziile autoritatilor nu o legatura politica, ci mai mult natural - subiectiva, in contextul in care sunt foarte multe opinii divergente, in sensul agrearii sau nu a unui proiect. Totusi, daca nu le place ceva anume, vor face tot posibilul sa nu aprobe respectivul proiect, desi uneori discutam de satisfacerea unor nevoie ale orasului, precum constructia de locuinte. Sunt cerinte foarte exigente si cu privire la numarul spatiilor de parcare, de exemplu".

In opinia sa, cumparatorii romani de locuinte nu isi pot permite sa cumpere prea multe locuri de parcare in subteran in cadrul proiectului rezidential, pentru ca sunt foarte scumpe, iar daca sunt construite la suprafata langa statiile de metrou sunt, pe de alta parte, foarte multi cumparatori care nu au masina.

"Potrivit reglementarilor actuale un dezvoltator trebuie sa amenajeze un loc de parcare pentru fiecare apartament construit, dar pe langa acestea, trebuie construite inca 10% in plus pentru vizitatori. Dar, in unele zone ale Capitalei nu ai nevoie de atatea spatii de parcare, deoarece sunt destule locuri gratuite pe strazile adiacente. Daca esti fortat sa construiesti atatea locuri de parcare, in conditiile in care in zona sunt si locuri gratuite, atunci clientii nu vor fi interesati sa le cumpere", spune Mindaugas Valuckas.

Prima Casa s-ar putea intoarce contra pietei

"Trebuie sa remarc insa ca procesul de autorizare a lucrarilor de constructii s-a imbunatatit semnificativ in ultimii doi sau trei ani. Procedurile nu se desfosara neaparat mai rapid, dar inainte aveam situatii cand nu primeam un raspuns nici dupa trei luni de la depunerea solicitarii si a actelor necesare. Raman insa, in continuare, carente in ceea ce priveste reglementarile legale, precum cazul cu numarul locurilor de parcare mentionat anterior", arata seful Hanner.

Din punct de vedere economic, "Romania este una dintre economiile cu cea mai rapida rata de crestere din Europa, ceea ce creeaza implicit si o cerere consistenta pentru noi dezvoltari rezidentiale, in urma cresterii nivelului de trai. Raman astfel foarte surprins sa aud de alti investitori din piata rezidentiala care inca dezvolta locuinte ieftine, la costuri de constructie cat mai reduse, pentru a se incadra in plafonul Prima Casa. Eu cred insa ca de acum incolo accesibilitatea populatiei la locuinte mai bune, dar mai scumpe, va creste, iar piata rezidentiala, in momentul de fata, este una sustenabila si nu exista riscul unei noi bule imobiliare", spune Mindaugas Valuckas.

In opinia sa, riscul ar putea sa apar pentru dezvoltatorii care inca se concentreaza pe Prima Casa. "Este bun faptul ca Guvernul a extins acest program, dar ce se va intampla la momentul in care nu va mai fi? am vazut aceste situatii si in alte tari unde au exista stimulente guvernamentale similare, inclusiv in Lituania. Oprite abrupt de schimbarile politice, lipsa stimulentelor a ajustat in scadere preturile pe termen scurt, iar cererea a scazut drastic cel putin o jumatate de an. Pe de alta parte, dobanzile se afla acum la minimul istoric, dar cu siguranta vor creste. Intrebarea este: cand si cat de repede?".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri