Florin Furdui, country manager in cadrul companiei de dezvoltari imobiliare Portland Trust, apreciaza ca piata spatiilor de birouri din Capitala s-a maturizat semnificativ, in ultimii ani, si astazi este dominata de "jucatori profesionisti, iar zgomotul de fond din perioada de dinainte de criza financiara, generat de asa-zisii dezvoltatori care construiau cladiri sub standard nu mai exista". In acelasi timp, Florin Furdui spune ca Portland Trust si-a "atins apogeul de dezvoltari de spatii de birouri in zona Barbu Vacarescu - Floreasca" dupa trei constructii de anvergura realizate intr-o perioada de numai opt ani: Floreasca 169A - proiect vandut catre NEPI, Floreasca Park - cumparat de GLL si cel mai recent dintre acestea - Oregon Park, unde dezvoltatorul a dat deja startul lucrarilor la a treia cladire.

"Exista astazi o competitie sanatoasa intre cativa jucatori mari, dar care stiu sa faca lucruri de calitate, ceea ce este un aspect foarte bun pentru piata de spatii de birouri> Pe langa, calitatea activelor aduse in piata de profil, si din partea chiriasilor se observa deja un nivel ridicat de maturitate, in special in ceea ce priveste asteptarile acestora. Nivelul de speculativitate, cunoscut in perioada 2007-2008, este foarte redus acum. Cresterile sunt sanatoase, bazate pe o cerere reala in zona de spatii de birouri. Ceea ce vedem noi in pipeline la nivel de cerere este ca sunt foarte multe constructii care, desi nu sunt terminate, sunt deja inchiriate. Mai mult, nu prea sunt relocari. Avem nume noi printre chiriasi sau expansiuni", spune Florin Furdui (foto).

In opinia sa, din punct de vedere de vedere al atractivitatii, Bucurestiul se afla deja pe un trend ascendent, avand un stoc de spatii de birouri care il depaseste pe cel din Budapesta si Praga. De asemenea, Romania ar beneficia inca de o disponibilitate ridicata de forta de munca educata.

"Eu cred ca si contextul geopolitic ne ajuta foarte mult. Ne situam intr-o zona sigura a Europei care a demonstrat stabilitate, iar reultatele macroeconomice sunt uluitor de bune. Automat apare fenomenul de „bulgare de zapada", adica investitorii straini vin pe baza increderii stabilite deja in piata. Mai mult, odata sositi aici nu intampina probleme semnificative", spune Florin Furdui.

Zona Barbu Vacarescu - Floreasca s-a transformat in "Manhattan-ul" Bucurestiului

"Cea mai de succes este zona Calea Floreasca - Pipera", din punct de vedere al atractivitatii investitiilor, arata country managerul Portland Trust, unde daca "in 2009 nu era nimic din ceea ce se vede acum. la doar opt ani distanta a devenit Manhattan-ul Bucurestiului. In 2009 erau doar Floreasca 169 si turnul Uniqa. Promenda, Skytower, Nusco, Skanska, Globalworth Tower, Floreasca Park, Oregon au fost ridicate in doar opt ani de zile".

In luna octombrie, dezvoltatorul va incepe lucrarile de constructie la cladirea C, cea de-a treia cladire din complexul Oregon Park. Evenimentul coincide cu aniversarea a 20 de ani de activitate pe piata imobiliara central si est-europeana a Portland Trust. Cladirea C va dispune de o suprafata neta inchiriabila de 25.000 metri patrati dispusi pe sase etaje.

Cladirea C va fi construita in oglinda fata de cladirea B si va incheia procesul de dezvoltare a Oregon Park, care astfel va ocupa o suprafata neta inchiriabila de 70.000 metri patrati. Procesul de excavare s-a incheiat iar licitatia pentru contractarea furnizorilor se va termina in curand, finalizarea cladirii C fiind programata pentru sfarsitul anului 2018.

Terenul de 4 hectare pe care este construit Oregon Park, a fost achizitionat de la grupul Nusco in anul 2014. Lucrarile pentru prima faza a proiectului au fost realizate de Strabag si au constat in constructia a 45.000 metri patrati de spatii de birouri, dispusi in doua cladiri. Cladirea A, care ocupa o suprafata de 20.000 metri patrati, a fost inchiriata integral de Oracle, iar cladirea B este in acest moment aproape complet inchiriata, mai avand disponibili 6.000 mp.

Deloitte Tehnologie, divizie a Deloitte dedicata serviciilor in tehnologia informatiei, a continuat sa se extinda si ocupa in prezent 5.500 metri patrati de spatii de birouri, iar alti 3.600 metri patrati au fost recent inchiriati catre doua companii internationale din domeniul tehnologiei. Ceilalti chiriasi ai cladirii B includ nume precum: Medicover, Kambi, Europa FM, Markant si Euler Hermes.

Portland Trust vireaza spre Expozitiei

Oregon Park este cel mai recent dintre cele trei mari proiecte de cladiri de birouri dezvoltate de Portland Trust in zona Barbu Vacarescu – Floreasca. Primul dintre acestea, Floreasca 169A, are 38.000 metri patrati suprafata inchiriabila si a fost finalizat in 2009, fiind inchiriat in totalitate de: Honeywell, ABB, Colliers, Abbott, Holcim, Marsh, DHL, L’Oréal si ENI. In decembrie 2010, proiectul a fost vandut catre grupul sud-african de investitii NEPI. Cel de-al doilea proiect din zona a fost Floreasca Park, cu o suprafata de 39.000 metri patrati care a fost inchiriat de: Oracle, Allianz, Kellog’s, BASF, Saint Gobain si Ursus Breweries. Floreasca Park a fost vandut la sfarsitul lui 2015, la un an de la finalizare, companiei GLL Partner, cu sediul in Munchen.

Intrebat daca Portland Trust ar mai fi interesata sa cumpere inca un teren in zona Barbu Vacarescu - Floreasca, Florin Furdui a declarat ca "oferta exista, dar nu ne-am mai uitat noi sa cumparam. Am hotarat ca ne-am atins apogeul in zona aceasta cu cele trei dezvoltari". Potrivit surselor din piata, compania ar urma sa dezvolte un alt proiect de spatii de birouri in zona Expozitiei, unde ar fi achizitionat un teren in acest an. Florin Furdui a mentionat doar ca proiectul este "securizat" in intregime, iar dezvoltatorul Portland Trust ar mai astepta ultimele autorizatii de constructie de la autoritatile locale.

Din anul 1999, cand si-a inceput activitatea in Romania, joint venture-ul format din Portland Trust si Ares Management a investit aproximativ 400 milioane de euro in dezvoltarea a 306.500 metri patrati de suprafata inchiriabila. Din aceasta suprafata, 161.500 metri patrati sunt in incluse in sase mari proiecte de cladiri de birouri din capitala, iar 145.000 metri patrati sunt spatii industriale situate in parcul industrial si logistic, Bucharest West, din apropierea Bucurestiului, parc achizitionat de CTP, dezvoltator si administrator pe termen lung, de parcuri industriale si logistice premium.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Succese »


    Setari Cookie-uri