Desi este o piata mica si care se chinuie sa iasa din anonimat de doua decenii, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a reusit sa „ruleze” cinci directori generali in ultimii noua ani, schimbarile venind adesea ca urmare a rivalitatilor din conducerea si actionariatul companiei. In prezent, bursa locala nu are un director general, pe lista candidatilor intrand recent si Andre Cappon, seful american de origine romana al unei firme de consultanta din New York.

Andre Cappon este presedintele CBM Group, firma de consultanta in management infiintata in 1992 si specializata exclusiv pe industria financiara.

Wall-Street.ro: Cum ajunge seful unei firme de consultanta financiara din SUA sa candideze pentru functia de director general a unei burse mici din Europa?

Andre Cappon: CBM Group este specializata in piete de capital, in special in infrastructura burselor de actiuni, a burselor de derivate, a depozitarilor si caselor de compensare. Am colaborat cu piete de dimensiuni mai mici, precum bursele in Brazilia, Chile si Filipine. Lucrand in domeniu de 20-25 de ani, am devenit destul de cunoscut in ‚spatiul bursier’.

Cand am vizitat Bucurestiul acum cateva saptamani, o parte din membrii Consiliului BVB mi-au sugerat sa candidez pentru functia de CEO.

WS: De ce vreti sa ocupati aceasta functie si cum ati aflat ca BVB este in cautarea unui director general? Ati fost contactat de reprezentanti ai bursei?

Andre Cappon: Am aflat despre aceasta situatie cand am venit recent in Bucuresti si am vizitat BVB. Interesul meu pentru aceasta functie este simplu: cred ca stiu destul de multe despre burse si lucrurile care le fac sa ‚mearga’; am fost nascut si crescut in Romania si as fi foarte bucuros sa pot avea o contributie la dezvoltarea tarii, intr-un sector pe care il cunosc – cel financiar.

Cand am vizitat Bucurestiul acum cateva saptamani, o parte din membrii Consiliului BVB mi-au sugerat sa candidez pentru functia de CEO.

WS: CBM Group nu a avut o experienta directa cu operatorii de piata din Europa in ultimul deceniu. Nu este un dezavantaj fata de alti posibili candidati?

Cred ca obiectivul BVB ar trebui sa fie sa ‚mareasca placinta’, nu sa se certe pe feliile din placinta. Provocarea viitorului CEO va fi sa canalizeze energiile actorilor din piata intr-o directie pozitiva, ceea ce in mod clar nu va fi ceva usor.

Andre Cappon: Avem o experienta solida cu bursele din America de Nord si de Sud, precum si din Asia. Nu cred ca bursele europene sunt atat de diferite. Cred ca factorii cheie ai succesului pentru o bursa sunt in buna parte aceeiasi oriunde.

WS: Piata romaneasca este destul de cunoscuta pentru rivalitatile si neintelegerile dintre oficialii Bursei de Valori Bucuresti, actionari si alti actori locali. In ce masura face acest lucru mai dificil job-ul unui expat venit la conducerea BVB?

Andre Cappon: Pana acum am petrecut putin timp la BVB, insa, intr-adevar, am remarcat numeroase neintelegeri in comunitatea pietei de capital locale. Nu este un lucru neobisnuit – de exemplu tensiunile dintre banci si brokeri sunt tipice multor piete.

Cred ca obiectivul BVB ar trebui sa fie sa ‚mareasca placinta’, nu sa se certe pe feliile din placinta. Provocarea viitorului CEO va fi sa canalizeze energiile actorilor din piata intr-o directie pozitiva, ceea ce in mod clar nu va fi ceva usor.

BVB are nevoie sa atraga investitori straini activi, precum si sa incurajeze atat retailul local, cat si investitorii de retail din diaspora

WS: Care credeti sa sunt cele mai mari probleme, dar si cele mai mari avantaje ale pietei romanesti?

Andre Cappon: BVB are problemele clasice ale unei piete mici, de frontiera: raportul dintre capitalizarea pietei si PIB este redus, iar lichiditatea este scazuta.

Pentru cresterea capitalizarii/PIB, BVB are nevoie de mai multe privatizari si IPO-uri, precum si o politica pentru cresterea free-float-ului companiilor deja listate.

Pentru cresterea lichiditatii, BVB trebuie sa stimuleze investitorii sa devina mai activi. Fondurile de pensii locale si celelalte fonduri de investitii tind sa aplice strategia ‚buy-and-hold’, asa ca BVB are nevoie sa atraga jucatori mai activi, adica investitori straini activi, precum si sa incurajeze atat retailul local, cat si investitorii de retail din diaspora.

Principalul avantaj al BVB este ca are foarte mult potential, la fel ca si Romania. Tara are multe resurse, precum si mult capital uman care nu a fost folosit cum trebuie. Cred ca Romania a trecut in sfarsit de perioada de tranzitie post-comunista si se afla pe cale sa redevina un stat european de talie medie.

BVB ar trebui sa faca lobby pentru convingerea Guvernului sa sustina piata de capital prin intermediul unor avantaje oferite companiilor listate

WS: Cum veti convinge companiile private romanesti sa se listeze pe bursa?

Andre Cappon: BVB ar trebui sa faca lobby pentru convingerea Guvernului sa sustina piata de capital prin intermediul unor avantaje oferite companiilor listate. Unele tari, de exemplu, ofera anumite avantaje din punct de vedere al taxarii companiilor listate.

Cred ca este nevoie sa educam companiile romanesti cu privire la beneficiile listarii intr-o piata transparenta. Desigur, si imbunatatirea lichiditatii ar ajuta.

WS: Fostul CEO al BVB s-a concentrat pe obtinerea promovarii Romaniei in categoria pietelor de capital emergente. Veti mentine aceasta directie si in ce masura credeti ca este un obiectiv realist pentru urmatorii 2-3 ani?

Andre Cappon: Statutul de piata emergenta ofera acces la o plansa mult mai mare de fonduri, insa aduce si mult mai multa competitie... vorbim de tari precum China, India, Brazilia sau Mexic. Da, este de dorit, dar nu trebuie sa fie un slogan pe care sa il urmam cu orice pret. Un upgrade – indiferent ca este de la ‚frontier’ la ‚emerging’, sau de la ‚emerging’ la developed’ – nu este o solutie universala.

Sa luam exemplul Israelului, care a devenit piata dezvoltata in jurul anului 2013. Volumele de tranzactionare au scazut cu 40%. De ce? Cand Israelul era in categoria pietelor emergente reprezenta 2-3% din aceata categorie, fapt ce forta fondurile de indici si multi alti investitori sa detina actiuni israeliene. Cand a fost obtinut upgrade-ul, multi investitori au facut un exit iar lichiditatea a cazut dramatic.

Da, este de dorit un upgrade la statutul de piata emergenta, dar nu trebuie sa fie un slogan pe care sa il urmam cu orice pret. (...) In privinta BVB, cred ca este mai bine sa fie un peste mare intr-un iaz mic, decat un peste mic intr-un iaz mare.

In ultimii trei ani au existat trei promovari la statutul de piata emergenta. In doua dintre aceste cazuri (Pakistan si Emiratele Arabe) lichiditatea a scazut, iar in Qatar lichiditatea a urcat de la 43 mil dolari/zi, la 51 mil. dolari/zi.

Rezultatele promovarilor sunt mixte: uneori exista cazuri de entuziasm, urmate de o prabusire.

In privinta BVB, cred ca este mai bine sa fie un peste mare intr-un iaz mic, decat un peste mic intr-un iaz mare. Cred ca obiectivul imediat al Bursei de la Bucuresti ar trebui sa fie indeplinirea tuturor aspectelor ce tin de buna practica cerute de investitorii globali si stabilirea unui renume in randul celor mai atractive piete de frontiera. Statutul de piata emergenta va veni astfel de la sine, in timp.

WS: Multi romani prefera sa isi tina banii in banci, sau pur si simplu „la saltea”. Cum i-ati face sa isi aduca economiile pe bursa?

Andre Cappon: Cash-ul si depozitele bancare genereaza randamente foarte mici in general, deoarece dobanzile reale sunt mici, iar veniturile din dobanzi sunt taxate in fiecare an, fapt care erodeaza castigul investitorilor.

Pentru a obtine randamente mai bune pe termen lung, trebuie sa lasi dobanda compusa sa isi faca efectul in timp, ideal neafectata de taxe. Din acest motiv actiunile si asigurarile cu componenta investitionala sunt superioare. Romanii trebuie sa fie educati in aceasta privinta. BVB ar trebui sa isi reintensifice eforturile de educatie si sa incurajeze cresterea industriei de administrare a investitiilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri