SIF Banat Crisana este intr-o cautare permanenta de oportunitati de investitii, atat in domenii de activitate complementare cu cele deja existente in portofoliu, cat si in sectoare dinamice si interesante, cum ar fi IT. “Sectorul IT este intr-un boom de vreo 4-5 ani, a primit si sprijin de guvernamental, este un business foarte bun, la care ne uitam. Nu avem inca nicio investitie in acest domeniu, dar ne place industria si ne uitam atent, cautam oportunitati”, a declarat Bogdan Dragoi, presedinte si director general SIF Banat Crisana, la emisiunea Profesionistii in Investitii.

Portofoliul SIF Banat Crisana este in legatura cu evolutia economica, fiind urmarita politica fiscala si monetara, dar si structura de crestere economica. Investitiile urmaresc acest trend, astfel ca exista o expunere ridicata pe sectorul bancar, marii castigatori ai cresterii economice, dar si in sectorul energetic, unde companiile au o politica de dividende predictibila si sunt prioritati nationale.

“De asemenea, avem focus mare pe societatile unde suntem actionari majoritari, ne preocupam de cresterea cotei de piata, imbunatatirea si mentinerea profitabilitatii. De asemenea, cautam permanent oportunitati in piata, preferam companiile listate, dar nu le excludem nici pe cele nelistate, bineinteles, cu perspectiva ca ele sa faca pasul spre BVB in viitor”, a declarat Dragoi.

Un alt domeniu interesant pentru SIF 1 este real estate, unde sunt chiar in acest moment discutii pentru o serie de proiecte. Bogdan Dragoi a explicat ca este un domeniu interesant, pe crestere de cativa ani, dar care este privit cu o doza de precautie, tinand cont de legatura stransa pe care a avut-o cu ultima mare criza economica.

“Cel mai bun buy back din istoria buy back-urilor”

Cel mai recent buy back al SIF Banat Crisana a avut o rata de subscriere de 2,5%, in piata, fara ca SIF1 sa aloce vreun leu din cei 47 de milioane alocati. Tranzactia a dus pretul la valoarea de 2,51 lei, fata de aproape 1,9 lei in perioada in care au inceput demersurile. Un buy back atipic, s-ar putea spune, pentru ca a fost cumparare, nu rascumparare. Insa, Bogdan Dragoi spune ca este un mare succes.

“Cand spun ca este un mare succes, ma gandesc la doua criterii: rezultatul tranzactiei, din punct de vedere al pretului, si resursele implicate. Cand am luat mandatul de la actionari, scopul propus si acceptat era in sensul reducerii discountului si aprecierii pretului. Ne-a ajutat si contextul, dar aprecierea pretului s-a facut fara sa folosim resursele financiare. Stiu ca aceasta informatie va fi criticata, dar cred ca este cel mai bun buy back din istoria buy back-urilor, iti atingi rezultatul fara sa dai bani”, a declarat Dragoi.

SIF Banat Crisana nu are o politica de dividende, pentru ca veniturile sunt legate de dividendele distribuite de societatile din portofoliu, care sunt la fel de impredictibile din acest punct de vedere, cu exceptia celor de stat.

Insa, presedintele SIF 1 este de parere ca trebuie sa iesim din mentalitatea ca doar prin dividende actionarii primesc valoare adaugata, acest lucru se poate face prin mai multe metode, diferite tranzactii sau investitii interesante.

BVB nu este pregatita pentru statutul de piata emergenta

Decizia FTSE Russel de la finalul lunii trecute de a nu promova Romania la statutul de piata emergenta arata situatia reala in care se afla piata de capital locala, a declarat Bogdan Dragoi, presedinte si director general al SIF Banat Crisana, in emisiunea Profesionistii in Investitii.

Agentia FTSE Russell nu a promovat Romania pe lista pietelor emergente, masura in buna parte deja anticipata in piata, valoarea scazuta a tranzactiilor care se fac pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ramanand principala problema a pietei de capital locala.

Chiar daca cei mai realisti se asteptau ca Romania sa nu fie promovata, din cauza criteriului de lichiditate care nu a fost bifat, declaratiile publice ale diferitelor persoane din piata anuntau ca trebuia sa fim promovati.

“Am simtit euforie pe bursa in legatura cu capitalurile straine care urmau sa inunde piata si actiunile care ar fi crescut, dupa eventuala promovare la statutul de piata emergenta. Mentinerea pe watchlist nu da un semnal tocmai bun si, de fapt, ne arata situatia in care se afla astazi piata de capital romaneasca. Bursa de Valori Bucuresti nu este pregatita sa fie piata emergenta. S-au facut pasi in acest sens, dar inca mai sunt multe lucruri de facut”, a declarat Bogdan Dragoi.

Astfel, presedintele SIF 1 considera ca piata trebuie sa fie intr-o permanenta dinamica, sa creasca in mod continuu lichiditatea si numarul de emitenti si sa bifeze si criteriile impuse de agentiile de rating, intr-un anumit moment din acest parcurs. “Nu este corect doar sa bifezi criterii ca sa castigi statutul. Exista mai multe riscuri in acest scenariu: riscul de a fi retrogradat, ceea ce ar fi un dezastru pentru piata, si riscul de a supraevalua active si preturi, ceea ce ar fi gresit. Decizia FTSE Russel de vineri trebuie sa ne puna pe ganduri si sa ne aseze pe o traiectorie noua”, a mai spus presedintele SIF Banat Crisana.

FTSE a inclus in septembrie 2016 Romania pe lista scurta a pietelor care ar putea sa fie promovate la statutul “emerging”, mentionand ca problema pietei romanesti ramane cea a lichiditatii. Agentia britanica nu detaliaza exact cerintele de lichiditate, mentionand doar necesitatea “unei lichiditati suficiente la nivel de piata pentru a sustine investitii globale considerabile”.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri