Odata cu infiintarea Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) in 2008, asigurarile facultative de locuinte au intrat treptat, din interesul comercial al unor fosti actionari, intr-o competitie tot mai ridicata cu asigurarile obligatorii de locuinte (PAD), vandute de catre PAID, desi legea 260/2008, care reglementeaza cadrul juridic cu privire la asigurarile obligatorii de locuinte pentru acoperire de inundatii, alunecari de teren si cutremur, a suferit mai multe modificari de-a lungul anilor tocmai pentru a corecta acest aspect. Rezultatul? De la un grad de curpindere in asigurare, pe segmentul de locuinte, de 40% in 2008, piata a ajuns la numai 20%, iar, in prezent, la doua polite PAD abia se vinde una facultativa, pentru ca romanii au inteles ca polita obligatorie este suficienta pentru orice risc aferent locuintei. "Este o tragedie ceea ce s-a intamplat si ar fi momentul sa schimbam ceva, pentru ca PAID a reusit, intr-o perioada de sapte ani, sa strice piata de asigurari facultative de locuinta", spune Viorel Vasile, presedintele Patronatului Brokerilor de Asigurare (PRBAR) si CEO al Safety Broker, liderul pietei de profil.

"In general, autoritatile au fugit de raspundere. Nu ma refer exclusiv la ASF, ci si la autoritatile locale. Suntem la momentul in care trebuie sa identificam probelemele si solutiile pentru a vedea ce putem sa facem mai departe. PAID-ul exista de sapte ani, mai dureaza alti sapte ani pentru a fi pregatit sa vanda prin brokerii de asigurare?", a spus Viorel Vasile (foto).

Declaratia a venit in contextul in care desi la nivelul ASF s-a constituit un grup de lucru pentru a analiza posibilitatea distributiei asigurarilor obligatorii de locuinte emise de PAID si prin brokerii de asigurare, reprezentantii PAID au afirmat ca "societatea nu este pregatita operational" pentru a realiza acest, avand in vedere structura de organizare a PAID.

"Am avut nenumarate intalnri la nivel de PRBAR cu reprezentantii PAID, UNSAR si ASF, iar concluzia, conform lucrurilor care mi s-au comunicat de la PAID, este ca «nu vrem sa crestem vanzarea de polite obligatorii PAD, pentru ca, daca vom face acest lucru, va fi nevoie si de noi infuzii de capital si in actionariatul PAID sunt doua schelete: Astra Asigurari Carpatica Asig. Acesta este adevarul. Nu trebuie sa ne mai ascundem. Ei nu sunt interesati sa vanda polite PAID, pentru ca si-ar canibaliza produsele lor. Astfel, in loc sa avem 40% grad de acoperire in asigurari de locuinte, avem doar 20%. Ni se spune ca a crescut constant gradul de acoperire in asigurarea PAD, dar vedem comparatia doar pe ultimii 3 ani. Insa, in primii patru ani din 2008, clientii in loc sa isi cumpere facultative, isi luau doar PAD, pentru ca lumea a inteles ca aceasta polita este suficienta si ca daca o cumpara pentru 20 de euro este acoperit, ceea ce a determinat o scadere a ponderii si a primei medii a politelor facultative de locuinte", a spus Viorel Vasile.

"Senzatia mea este actionarii PAID nu sunt dispusi sa mearga mai departe. Pur si simplu, este o «decizie politica». Solutia este sa deschidem aceasta companie sa lasam sa intre alti actionari. Eu sunt sigur ca grupuri precum Allianz sau Vienna Insurance Group isi doresc sa intre in actionariatul acestei companii. Si pe mine ca si broker m-ar putea interesa sa devin actionar. PAID, pana la urma, trebuie sa isi atinga scopul pentru care a fost infiintat: cresterea gradului de cuprindere in asigurare", spune Viorel Vasile.

El mai arata ca brokerii de asigurari au propus, de asemenea, "lipirea" unei microasigurari pentru inundatii de la conducte sparte, incendii sau fenomene climatice, la fiecare polita PAD, pentru a creste constientizarea populatiei la avantajele unei asigurari facultative, complementara asigurarii obligatorii. "Noi vrem sa lipim la fiecare polita PAD o microasigurare pentru riscuri care au loc mai frecevent. Atunci, daca omulului ii dai o polita pentru un risc, care nu se intampla doar la 40 de ani precum un cutremur, si este despagubit, in mod clar acel om isi va face ulterior si o polita facultativa. Rata daunei la politele facultative este de 20%. Asadar, sunt niste polite foarte dorite".

Cu toate acestea, "asiguratorii nu sunt suficient de flexibile si nu se adapteaza suficient de repede la nevoile consumatorului, astfel incat sa poata sa ofere aceste microasigurari. Asta nu ar insamna o crestere a pretului politei PAID. Dar, daca in acest moment la doua polite PAD se vinde una facultativa, la 5 euro in plus, de exemplu, pentru o microasigurare, un broker poate accesa acea jumatate de clienti, plus restul de 80% care nu au deloc", conchide Vasile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri