Globalworth Real Estate Investments, liderul pietei de cladiri de spatii de birouri din Romania, cu active de peste 1 miliard de euro, a anuntat recent extinderea activitatii companiei si in Polonia, dupa ce a incheiat un acord de investitii conditionat pentru achizitionarea a cel putin jumatate din societatea Griffin Premium RE (GPRE), al carei portofoliu, in valoare de peste 500 de milioane de euro, cuprinde sase cladiri de birouri si trei proprietati cu destinatii multiple. In acest context, Dimitris Raptis, deputy CEO Globalworth, spune ca in pofida achizitiei din Polonia, compania nu isi va muta atentia dinspre Romania, avand in vedere ca yield-urile pe segmentul de spatii de birouri din Bucuresti sunt, in continuare, cu cel putin doua puncte procentuale mai ridicate decat in celelalte tari din regiune.

"Ambitia noasta este sa devenim cel mai mare investitor pe segmentul de spatii de birouri din Europa Centrala si de Est, dar Romania va ramane principala noastra piata de interes. De altfel, in regiune, tinta noastra, in termeni de extindere, este doar Polonia, o piata foarte mare si importanta pentru noi si din perspectiva diversificarii portofoliului, deoarece pentru investitorii nostri, atat de obligatiuni, cat si de equity, reprezinta o piata pe care se simt confortabili si considera ca investitiile in aceasta tara pot sa ofere valuare adaugata operatiunilor Globalworth", spune Dimitris Raptis (foto).

Valoarea portofoliului de active din Romania detinut de catre Globalworth a urcat cu 6,9%, in perioada primelor sase luni ale anului, la 1.045,4 milioane de euro. Printre asset-urile companiei se numara Globalworth Tower, Nusco Tower, Green Court A si B, TCI, Unicredit HQ, Globalworth Plaza, Upground Towers, Herastrau 1 sau Timisoara Airport Park. In Romania, cladirile din portofoliul Globalworth dispun de o suprafata inchiriabila de circa 500.000 mp.

Portofoliul GPRE din Polonia cuprinde sase cladiri de birouri si trei proprietati cu destinatii multiple (birouri si retail), situate in orase cheie, precum Varsovia, Wroclaw, Lodz, Cracovia si Katowice. Portofoliul companiei are o suprafata bruta inchiriabila de 171.000 mp, cu o valoare totala de 508 milioane euro.

"Orice investitor care priveste la regiune se uita de regula la cele mai mari piete: Polonia si Romania, unde, exista in continuare spatiu de crestere. Si noi, in prezent, analizam cateva oportunitati de investitii in continuare. Desigur sunt si alte alte tari interesante in Europa Centrala si de Est, mai mult sau mai putin dezvoltate, si nu excludem eventualitatea unei investitii oportuniste in aceste piete. Dar, este foarte dificil sa fii de succes in mod egal in mai multe piete deodata. De regula, nu cumparam astazi speculativ pentru a vinde maine, ci pentru a inchiria pe termen mediu si lung", arata seful Globalworth.

Citeste si:
Tot mai puțini români au încredere în Uniunea Europeană
Tot mai puțini români au...

El adauga ca "diferenta de yield-uri intre Bucuresti si Praga, de exemplu, este de pana la doua puncte procentuale", precum si fata de alte capitale, ceea ce mentine atractivitatea pietei din Romania pentru investitii in piata de spatii de birouri peste nivelul altor tari din regiune. "Din punct de vedere economic, nu prea este justificabil, in conditiile in care pietele nu sunt atat de diferite, iar acest ecart va continua sa se comprime pe masura ce piata din Bucuresti se va dezvolta", spune Dimitris Raptis.

Pe de alta parte, exista si o consecinta, odata cu viitoarea diminuare a randamentelor pe spatii de birouri din Capitala, care in prezent se situeaza peste 7% pe an, potrivit sefului Globalworth, si anume: aprecierea valorii cladirilor dej costruite. "Ca urmare, va fi mult mai putin interesant si profitabil sa investesti, nu in cladiri de birouri deja existente, ci in proiecte aflate in dezvoltare. Aceasta este evolutia clasica a pietei imobiliare".

Globalworth, cel mai mare proprietar de spatii de birouri de clasa A din Romania, anunta, in raportul aferent primelor sase luni din acest an, ca dispune de lichiditati "considerabile" de 280 de milioane de euro, obtinute in urma unei emisiuni de "succes" de obligatiuni in valoare de 550 milioane de euro, realizata anul acesta si listata pe BVB si Bursa irlandeza. Globalworth ar urma sa foloseasca acesti bani pentru achizitii imobiliare viitoare, precum si pentru dezvoltarile existente.

Activitatea de dezvoltari imobiliara a Globalworth a continuat, de asemenea, sa fie extrem de activa in primele sase luni. Compania a livrat o suprafata de 13.500 metri patrati inchiriabili in Timisoara Airport Park, iar alte patru cladiri din cadrul aceluiasi proiect se afla deja in constructie, care, odata cu livrarea vor constitui alti 86.000 de metri patrati inchiriabili.

Citeste si:
Iohannis: Voi continua să fac evaluări, chiar dacă asta nu le place...
Iohannis: Președintele nu...

Printre planurile companiei pentru restul anului se numara si livrare cladirii Tower I din proiectul Globalworth Campus in noul CBD din Bucuresti, precum si facilitatea industriala pre-inchiriata catre Litens Automotive in complexul TAP din Timisoara. Aceste noi proprietati ar urma sa sporeasca amprenta comerciala a Globalworth cu 36,5 mii de metri patrati pana la un total de 489,5 mii de metri patrati pana la sfarsitul anului.

In plus, Globalworth are alte cladiri / proiecte in diferite stadii de dezvoltare - Tower II din proiectul Globalworth Campus si noul sediu al grupului Renault in Bucuresti - care ar urma sa fie finalizate T1-2018 si respectiv in T1-2019. In cadrul raportului, compania mentioneaza ca in primele sase luni, a investit 23,7 milioane de euro in dezvoltarea si mentinerea portofoliului imobiliar, din care o pondere de 68,8% au vizat proiecte in curs de dezvoltare.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri