Liviu Tudor, presedintele si fondatorul companiei Genesis Property, apreciaza ca prima jumatate a anului curent s-a caracterizat print-o crestere dinamica in piata imobiliara, data de noile proiecte anuntate in Bucuresti, urmate si de o exuberanta in constructie. Giganti precum Amazon sau GoPro au anuntat planuri de expansiune indraznete, insa ar trebui sa "urmarim, totusi, sa vedem si cum se vor ocupa aceste proiecte. Imi doresc sa vorbim exclusiv despre o crestere sustenabila si nu doar despre relocari ale companiilor intre diverse proiecte".

Compania de dezvoltare imobiliara Genesis Development detine doua dintre cele mai mari parcuri business din Capitala - Novo Park si West Gate Business District, iar printre chiriasii spatiilor de birouri de clasa A din cele doua proiecte se numara: Hewlett-Packard, Ericsson, UniCredit, Accenture, Societe Generale sau Siemens. Desi piata imobiliara a cunoscut in ultimii ani tranzactii importante cu proiecte de spatii de birouri de clasa A, Liviu Tudor declara ca "Genesis Property nu este interesata de vanzarea proprietatilor din portofoliu", compania activand inca din 2005 in piata de proprietari.

"Pe de alta parte, se poate observa ca unele multinationale din domeniul imobiliar sunt interesate exclusiv sa isi dezvolte un portofoliu pe care sa il puna ulterior in vanzare, ceea ce poata afecta chiriasii pe care ii au. Respectam concurenta, nu consideram ca suntem intr-o lupta, fiecare companie are propriile strategii de abordare a pietei si de servire a clientilor. Urmarim totusi, indeaproape, valoarea yield-ului din piata din Romania, nu suntem insa concentrati pe aceasta directie. Conform datelor din piata, valoarea yieldului cladirilor de birouri clasa A din Bucuresti ramane la valoarea de 7-7.25%, o valoare mult prea mare", spune Liviu Tudor (foto).

In continuare, seful Genesis Development arata ca "datorita atractivitatii fortei calificate de munca, preturile cladirilor de birouri au crescut in ultimii ani. Este un trend ce probabil va continua si in urmatorii ani. Perspectiva pietei imobiliare este pozitiva, observam faptul ca se dezvolta noi hub-uri de business (precum zona Expozitiei, Orhideea sau Timpuri Noi), existand, totodata, posibilitate de supraincalzire. Ramanem, insa, optimisti ponderati si privim cu atentie la ce se intampla in jur".

De asemenea, "urmatorii trei ani se vor caracteriza printr-o crestere a gradului de neocupare (tinand cont de proiectele anuntate). Totusi, companiile mari care dezvolta acum proiecte substantiale sunt companii ce isi pot permite sa sustina si sa astepte pana cand piata le va permite obtinerea unui randament mai bun al spatiilor construite", mai spune Liviu Tudor.

Provocarea companiilor chiriase ramane forta de munca ieftina

"Romania este o piata destul de mare de real estate, reprezentativa si importanta in ECE, iar nivelul calitatii oferit pe piata din Romania nu difera cu nimic fata de acela din Cehia sau Polonia. Insa, exigentele chiriasilor au depasit cerintele legate exclusiv de constructie sau amenajari. Oamenii nu mai vor doar un birou frumos amenajat, cu cafeterie la parter sau sala de sport. De aceea, in cazul nostru, nu le oferim doar biroul. Acesta este livrat impreuna cu un intreg pachet de extra-beneficii: activitati sportive in aer liber pentru angajatii chiriasilor, activari cu ocazia diverselor sarbatori, servicii de curatatorie/spalatorie auto, livrare pachete la birou etc. Noi punem accent pe flexibilitate si pe cunoasterea clientului, pe oferirea celui mai bun pachet din piata in raport calitate-cost pe termen lung si servicii integrate (Facility Management, Construction, Security, Cleaning, IT)", spune Liviu Tudor.

De asemenea, "este foarte important ca in spatiile de birouri sa creezi o comunitate. Am urmarit dezvoltarea acestei directii inca de la inceput si poate fi observata in ambele parcuri - West Gate si Novo Park. In prezent, comunitatile angajatilor chiriasilor nostri numara mii de oameni, care sunt conectati atat in lumea digitala, cat si in cea reala".

Totusi, "in continuare, provocarea companiilor chiriase ramane gasirea fortei de munca la un pret competitiv. Gradul scazut de risc al businessului Genesis Property si faptul ca nu suntem speculativi ne-a permis refinantarea creditelor in 2015, cand am reusit sa obtinem o dobanda extrem de competitiva. Chiriile sustenabile practicate de noi pentru chiriasii mari (blue-chip) au condus la un grad de ocupare de 100%. Tin sa mentionez faptul ca Genesis Property are contracte incheiate cu multinationale de top pentru perioade foarte mari, precum HP – 18 ani, Luxoft – 18 ani, Infineon – 18 ani sau Alpha Bank 18 ani – lucru nemaintalnit pe piata imobiliara din Romania. Vom continua sa dezvoltam, utilizand un mix intre capital propriu si finantare bancara", mai spune seful Genesis Development.

El arata ca variantele de finantare vor depinde de proiect si de gradul de risc. "In cazul nostru, daca proiectul este bine fundamentat, exista apetit in piata pentru finantare la costuri mici. Detinem terenuri atat in vest (zona West Gate) cat si in nord (zona Novo Park), vom dezvolta insa doar pentru chiriasii existenti sau pre-lease. Zonele de interes pentru anii ce urmeaza sunt cele care dispun de infrastructura buna, mijloace de transport in comun (in special metrou) si care au la dispozitie un pool mare de populatie".

Chiar si asa, "nu cred, insa, ca dezvoltarile imobiliare se vor dispersa foarte mult fata de cele existente astazi. Au fost si sunt prea putine cazuri in care cladiri izolate au avut succesul scontat. De aceea, polurile de business sunt mult mai interesante atat pentru dezvoltatori, cat si pentru companii, reusind sa atraga mai usor angajatii sau dezvoltari ulterioare ale infrastructurii in zona", conchide Liviu Tudor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri