Alegerile din 2015 au adus la conducerea Canadei al doilea cel mai tanar prim-ministru din istoria tarii. Un spirit rebel, asa cum a fost portretizat de catre publicatiile straine, Justin Trudeau a readus pe linia de plutire Partidul Liberal, castigand increderea poporului cu un discurs ambitios prin care a promis scaderea taxelor pentru clasa de mijloc si impozitarea mai aspra a bogatilor.

Nascut pe 25 decembrie 1971, in Ottawa, Canada, Justin Trudeau a luat contact cu viata politica inca de tanar, tatal sau, Pierre Trudeau, fiind unul dintre cei mai longevivi prim-ministrii ai tarii, ocupand aceasta pozitie timp de 15 ani. Viitorul in politica al lui Justin Trudeau a fost prezis de catre Richard Nixon, al treizeci si saptelea presedinte al Statelor Unite ale Americi, care, in timpul unei intalniri cu Pierre Trudeau, a tinut un toast in care a declarat "As vrea sa tin un toast pentru viitorul prim-ministru al Canadei: Pentru Justin Trudeau".

Parintii lui Trudeau s-au despartit in 1977, Justin alegand sa se mute cu tatal sau la Montreal. Acesta a avut mai multe job-uri in domenii diverse, fiind, printre altele, instructor de rafting, moderator la un post de radio si profesor de matematica. Justin Trudeau si-a aratat si inclinatia catre actorie, jucand in filmul "The Great War", a carui premiera a fost in 2007.

Incursiunea sa in politica a inceput in 2006, cand a intrat in Partidul Liberal, partid pe care urma, 9 ani mai tarziu, sa il aduca la conducerea tarii printr-o victorie rasunatoare. In urma algerilor, liberalii au obtinut 184 de locuri in Parlament, inaintea acestora avand doar 36, si au inregistrat astfel cea mai mare crestere din istoria tarii. Acest record l-a plasat pe Justin Trudeau in fruntea tarii, devenind al doilea cel mai tanar prim-ministru din istorie.

"Canadienii au vorbit! Acestia vor un Guvern cu o viziune si o agenda pozitiva, ambitioasa si plina de speranta. Le promit in aceasta noaptea ca eu voi conduce acest Guvern!", a declarat Justin Trudeau dupa castigarea alegerilor.

Dupa primul an de guvernare al lui Justin Trudeau, PIB-ul tarii cu peste 36 de milioane de locuitori s-a situat in jurul valorii de 1,52 trilioane de dolari, inregistrand o scadere de circa 24 de miliarde de dolari fata de anul precedent. Referitor la datoria externa a tarii, aceasta a ajuns in 2016 in jurul valorii de 486 de miliarde de dolari, atingand un nou record.

In ceea ce priveste rata somajului, aceasta s-a situat in luna octombrie a acestui an la 6,3%, media din 1966 pana in 2017 fiind de 7,69%. Inflatia a fost de 1,6% in luna septembrie a acestui an, in scadere cu 0,4% fata de inceputul lui 2016.

In timpul campaniei electorale, discursul lui Justin Trudeau s-a axat pe cateva idei cheie, idei ce au conturat viziunea castigatoare a acestuia. Principalele mutari pe care acesta a anuntat ca le va face au fost urmatoarele:

Incetarea atacurilor aeriene asupra Statului Islamic

In timpul campaniei electrorale, Trudeau a dat de inteles ca va retrage bombardierele canadiene din misiunile coalitiei impotriva Statului Islamic din Irak si Siria. Acesta a declarat ca o consolidare a fortelor locale pe teren si o crestere a ajutorului umanitar sunt masuri care ar ajuta mai mult.

Imbunatatirea relatiilor cu SUA

Sub conducerea fostului prim-ministru, Stephen Harper, relatiile dintre SUA si Canada au fost tensionate. Unul dintre motivele principale a fost problema conductei Keystone XL, prin care petrolul canadian ar fi trebuit sa ajunga in America. Presedintele Obama a respins planul din cauza preocuparilor legate de impactul asupra mediului pe care acest proiect l-ar putea avea, mutare care l-a deranjat pe fostul prim-ministru, Stephen Harper, acesta dorind sa creeze noi locuri de munca pentru canadieni. Justin Trudeau a declarat ca va lupta pentru a elimina aceste tensiuni create si pentru a reconsolida relatiile cu statul vecin.

Acceptarea mai multor refugiati sirieni

Acceptarea unui numar cat mai mare de refugiati a fost o tema de baza in campania electorala a lui Trudeau, acesta a promis ca liberalii, in efortul de a ii ajuta, vor accepta 25.000 de refugiati, fata de 10.000 cat promisesera conservatorii.

Luarea de masuri drastice impotriva schimbarilor climatice

Protejarea mediului inconjurator a fost una dintre principalele pretentii ale alegatorilor. Justin Trudeau a oferit o politica diferita fata de cea a conservatorilor, al caror lider a refuzat, in timpul mandatului sau de prim-ministru, sa semneze acorduri internationale privind schimbarile climatice si chiar a retras Canada dintr-o organizatie care trata aceasta problema. Promisiunile lui Trudeau au facut referire la proiecte care vor urmari reducerea emisiilor de carbon si implicit protejarea mediului inconjurator.

Legalizarea marijuanei

Legalizarea marijuanei a fost unul dintre proiectele lui Justin Trudeau care au atras cea mai multa atentie din partea opiniei publice. Acesta a declarat ca sistemul din acel moment este defectuos, incriminand prea multe persoane pentru posesia unei cantitati mici ale drogului. Trudeau a declarat ca, daca partidul sau va castiga mandatul, ei vor ajunge sa lucreze la schimbarea sistemului "imediat".

Imbunatatirea relatiilor cu Iranul

Guvernul anterior, condus de catre conservatori, a redus legaturile diplomatice cu Iranul in 2012, inchizand ambasada din Teheran si expulzand diplomatii iranieni din Canada. Justin Trudeau a sustinut in timpul campaniei electorale ca intentioneaza sa restaureze relatiile dintre cele doua natiuni incepand cu o comunicare cat mai buna intre acestea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri