Al 19-lea Congres al Partidului Comunist a dat nastere unei noi ere, o era a carei busola va fi Xi Jinping. Viziunea liderului chinez a fost introdusa in statulul Partidului Comunist, mutare care il situeaza alaturi de fondatorul Chinei moderne, Mao Zedong.

Xi Jinping a devenit o adevarata busola a Partidului Comunist care conduce tara cu cea mai mare populatie de pe planeta si cu un PIB care reprezinta 18% din economia mondiala. Introducerea strategiei sale ,privind dezvoltarea Chinei, in statului Partidului Comunist este o mutare ce il situeaza alaturi de marele Mao Zedong.

Liderul Chinez s-a nascut in 1953 in Beijing. Xi Jinping este fiul lui Xi Zhongxun, unul dintre parintii fondatori ai partidului comunist, partid care a ajuns sa il intemniteze in timpul Revolutiei Culturale.

Acest eveniment neplacut din viata lui Jinping nu l-a facut sa se razvrateasca importiva partidului, in randurile caruia reuseste sa intre, in 1974, dupa nenumarate incercari sortite esecului. Acesta castiga increderea colegilor de partid si admiratia populatiei, factori ce il propulseaza in 2012 in tripla functie de secretar general al Partidului Comunist Chinez, vicepresedinte al Republicii Populare Chineze si Comisiei Militare Centrale.

Un an mai tarziu, in 2013, este ales presedinte si incepe un drum bazat pe o viziune reformatoare care planuieste sa intareasca pozitia Chinei ca si putere mondiala, viziune ce ajunge sa fie un ghid al Partidului Comunist.

Retail jobs

Xi Jinping se afla la conducerea unei tari al carei PIB, de 11.199 miliarde de dolari in 2016, reprezinta 18% din economia mondiala. Cea de-a doua putere economica de pe planeta, dupa SUA, a inregistrat o crestere continua a produsului intern brut care, in 2006, se situa la 3.552 miliarde de dolari.

China a inregistrat o rata a somajului de 3.95% in al treilea trimestru al anului 2017, neschimbata fata de trimestrul anterior si putin mai scazuta fata de cea de la inceputul anului 2015, cand se situa la 4,1%.

Deficitul bugetar al tarii a fost de 3.80% in 2016, in crestere cu 1,5% fata de anul anterior. Cel mai mare excedent inregistrat de catre cea de-a doua putere economica a lumii a fost in 2007, cand s-a situat la 0,58%. In ceea ce priveste inflatia, indicele a ajuns la 1,9% in octombrie, inregistrand o crestere de 0,3% fata de luna anterioara.

Citeste si:
Seful Knight Frank pe Europa: 2018 ar putea aduce un val de...
Seful Knight Frank pe Europa:...

Xi Jinping s-a remarcat prin ambitia sa de a consolida pozitia de superputere a Chinei, eforturi care i-au conturat o imagine de lider maret si enigmatic. Schimbarile au fost observate pe toate planurile, de la masuri impotriva coruptiei, la redesenarea anumitor industrii care nu aduceau randament.

China a dezvoltat o abordare mai directa in ceea priveste actiunile sale pe plan extern, de la continuarea dominatiei in Marea Chinei de Sud, in ciuda protestelor internationale, pana la investitii masive in Africa si in Asia. Aceasta abordare se pare ca a fost pe placul colegilor de partid, care au fost de acord sa ii introduca planul de masuri in statutul dupa care functioneaza Partidul Comunist Chinez.

De la venirea lui Xi Jinping s-a observat si o abordare diferita a canalelor media, acestea s-au concentrat semnificativ pe imaginea noului lider, in jurul caruia au creat o aura patriotica. In urma acestei strategii, Xi Jinping a fost criticat pentru faptul ca ar incerca sa dezvolte un cult al personalitatii. Imaginile cu el aparand in jurul satenilor sau inconjurat de catre scolari s-au inmultit, insa nu au lipsit si filmarile in care acesta le dadea sfaturi inginerilor sau oamenilor de stiinta.

Citeste si:
Gusta, Certinvest: Riscul desfiintarii Pilonului II inca exista si...
Gusta, Certinvest: Riscul...

De asemenea, liderul chinez a condus si o serie de masuri care au dus la sporirea restrictiilor asupra libertatilor, de la cenzurarea din ce in ce mai ridicata a mediului online pana la arestarea disidentilor si a celor care lupta pentru drepturile omului. Acest comportament i-a creat, in randul unora, imaginea de "cel mai autoritar lider de la Mao pana in prezent.".

Xi Jinping este recunoscut pentru viziunea sa ambitioasa, initiativa "One Belt One Road" sau "Noul drum al matasii" fiind visul leaderului chinez de a lega Asia, Africa si Europa prin intermediul unor investitii masive in infrastructura. Scopul acestei initiative este de a promova o imagine pozitiva a globalizarii economice si a comertului liber si echitabil.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri