Francois Coste se afla in Romania de peste cinci ani, unde coordoneaza, in calitate de director executiv, operatiunile locale ale asiguratorului francez Groupama. In aceasta perioada, a asistat atat la revenirea economiei locale, dupa perioada de criza, cat si la punctul de turnura pentru piata de asigurari, asa cum el insusi numeste anul 2016, in care industria de profil, per ansamblu, a trecut pe profit dupa 10 ani de pierderi. Cu toate acestea, asiguratorii se lovesc in continuare in Romania de asteptarea unui "beneficiu palpabil" din partea clientilor, in principal la asigurarile facultative, ceea ce ar putea fi unul dintre motivele pentru care gradul de penetrare al asigurarilor nu s-a imbunatatit foarte mult.

"Asigurarile sunt despre continuitate si nu despre protectie. In asigurari, atat pentru asigurat, cat si pentru asigurator, este ideal ca beneficiul palpabil sa nu existe, pentru ca existenta acestuia implica automat o dauna survenita in urma unui eveniment nefericit. Astfel, cred cu tarie ca nu lipsa unui beneficiu palpabil imediat este cauza gradului scazut de penetrare, ci a faptului ca avem inca nevoie de informare si de decizii educate in ceea ce priveste riscul in general", spune Francois Coste (foto).

Pe de alta parte, in cazul asigurarilor de sanatate private, mai mult de jumatate dintre polite sunt accesate in primul an de contract, ceea le ofera o "tangiblitate" mai ridicata pentru clientii companiilro de asigurari.

"Cred ca situatia nu este diferita de ceea ce discutam anterior. Pot insa intelege de ce ar putea exista perceptia ca asigurarile de sanatate sunt mai tangibile. Ele se raporteaza la sistemul public de sanatate, oferind o serie de beneficii suplimentare fata de acesta precum promptitudinea sau o calitate superioara a serviciilor medicale. Insa, asigurarile, ȋn general, pot fi privite ca o investitie, deoarece elimina grijile financiare ce pot aparea in cazul producerii unor evenimente nefericite, iar continuitatea pe care acestea o ofera este probabil cel mai tangibil lucru de care orice persoana are nevoie, indiferent ca vorbim despre aspecte personale sau profesionale", arata seful Groupama.

Zona asigurarilor de sanatate a cunoscut un trend ascendent in ultimii ani, iar potentialul de dezvoltare ramane ridicat, fiind corelat cu cresterea spectaculoasa a pietei de sanatate privata din Romania, care din 2008 si pana in prezent a cunoscut un avans al cifrei de afaceri de 220%. Groupama Asigurari, dupa numai 4 ani de prezenta pe acest segment, dispune de un portofoliu de peste 60.000 de asigurati, in conditiile unui ritm de crestere de peste 40% in 2016 fata de 2015.

"Vanzarile asigurarilor de grup au crescut ca urmare a nevoii angajatorilor de a se diferentia in contextul dificultatilor in gasirea si atragerea fortei de munca. Acestia incearca sa ofere angajatilor un plan de beneficii extins, un pachet de fidelizare, iar asigurarea de sanatate reprezinta unul dintre beneficiile des intalnite, constituind in acelasi timp un plan de protectie financiara a propriului angajat", spune Francois Coste.

Si in cazul politelor individuale interesul romanilor pentru asigurarile de sanatate a crescut in ultima perioada, prin prisma faptului ca acestea ofera asiguratului acces mai facil catre serviciile medicale, acoperire variata, dar si calitate crescuta comparativ cu sistemul public de sanatate. Totusi, "nivelul este inca redus, tocmai din perspectiva gradului scazut de educatie cu privire la beneficiile prevenirii, despre care vorbeam mai devreme".

De aceea, "consider ca cea mai mare provocare pentru industria locala de asigurari deriva din nivelul scazut al cunoasterii beneficiilor prevenirii si al riscurilor asociate cu statutul de persoana (fizica sau juridica) fara asigurare. Adresarea acestei probleme este vitala si cade in responsabilitatea tuturor actorilor din piata - asiguratori, brokeri, autoritati", mai spune seful Groupama.

In ceea ce priveste cea mai mare amenintare a sectorul asigurarilor, "cred ca este necesara o mai mare transparenta a actului legislativ, precum si predictibilitate legislativa, mai ales in contextul in care in viitorul apropiat va trebui incheiat procesul de transpunere in legislatia locala a directivei europene privind distributia de asigurari (IDD) si noul regulament cu privire la protectia datelor", conchide Francois Coste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri