Mohammad bin Salman Al Saud a devenit anul acesta printul mostenitor al Arabiei Saudite. Viziunea sa futurista a starnit numeroase reactii la nivel global, el pledand pentru un stat “moderat, tolerant si deschis”, in contrast cu rigoarea religioasa in vigoare in acest regat ultra-conservator.

In luna iunie a acestui an, Consiliul de Loialitate a Regatului a stabilit, cu 31 de voturi pentru si 3 impotriva, ca Mohammad bin Salman Al Saud, in varsta de 31 ani in acel moment, este printul mostenitor al monarhiei absolutiste. In urma acestei decizii, regele Salman l-a inlaturat pe nepotul sau Mohammed bin Nayef de pe linia de succesiune regala, eliberandu-l din functia sa de Ministru de Interne si anulandu-i toate titlurile.

In perioada in care a fost viceprint, Mohammad a fost principala voce a interventiei saudite in Yemen, supervizand operatiunile militare ce au vizat combaterea rebelilor siiti, acuzati de legaturi cu Iranul. De asemenea, acesta a fost si artizanul unui vast program de reforme economice.

Datele economice arata ca "Tara celor doua moschei sfinte", cu o populatie de 31.7 milioane de locuitori, a inregistrat anul trecut un PIB de 646 miliarde de dolari, reprezentand 1,04% din economia mondiala. Cea mai mare valoare a produsului intern brut a fost inregistrata de monarhia absolutista in 2014, respectiv 756 de miliarde de dolari. Incepand cu luna ianuarie a anului 2017, inflatia tarii arabe a trecut in teritoriul negativ, fiind de -0.4%, inregistrand un minim de -0,7% in aprilie si o rata de -0,2% in luna octombrie.

Rata somajului a crescut in al doilea trimestru al anului 2017 la 6%, de la 5,8% inregistrat in trimestrul anterior, fiind un maxim al ultimilor 10 ani, conform tradingeconomics.com.

"Vision 2030" se numeste proiectul lui Mohammad bin Salman Al Saud care isi propune sa diversifice economia regatului, bazata in acest moment pe bogatia petroliera. Printul mostenitor a vorbit despre vanzarea la Bursa a cel putin 5% din gigantul petrolier Aramco si crearea unui fond suveran de 2.000 de miliarde de dolari, cel mai mare din lume. De asemenea, acesta a promis o Arabie Saudita "moderna", un stat moderat, tolerant si deschis, distandu-se de imaginea unei tari care a fost considerata mult timp exportatoare a wahhabismului, o versiune stricta a islamului care se considera ca a inspirat numerosi jihadisti din intreaga lumea, conform AFP.com

Mohammad a infiintat "Comisia anticoruptie", o autoritate ce a avut un inceput de activitate fulminant in care unpsrezece printi, patru ministri actuali si zece fosti ministri, precum si mai multi oameni de afaceri cunoscuti au fost arestati. Aceasta actiune fara precedent a fost vazuta ca o strategie prin care printul mostenitor ar incerca sa puna capat contestarilor interne inaintea transferarii oficiale a puterii de catre tatal sau.

Dreptul pentru femei de a conduce masinile si deschiderea de cinematografe au fost o serie de reforme implementate de acesta, care au adus cea mai mare transformare culturala si economica din istoria moderna a regatului. Unul dintre cele mai ambitioase proiecte anuntate de catre printul mostenitor este reprezentant de transformarea a aproximativ 50 de insule din Marea Rosie in statiuni turistice de lux.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri