Chris Bell, managing director al diviziei europene in cadrul companiei de consultanta imobiliara Knight Frank, spune ca Bucurestiul nu va fi unul dintre marii beneficiari ai Brexit-ului, ci mai degraba Frankfurt sau Amsterdam, iar marele val de investitori asteptat in piata locala de spatii de birouri se loveste de lipsa de lichiditate, ceea ce mentine dimensiunea pietei locale la un nivel scazut, in pofida yield-urilor foarte atractive. Totusi, in 2018 singurul scenariu posibil ramane cresterea si consolidarea tarii noastre drept un hub de back office la nivel european.

Randamentele (yield-urile) pe segmentul de spatii de birouri din Romania se situeaza in jurul a 7-7,5% pe an, comparativ cu o medie de 4,8% la nivel european, potrivit indexului Knight Frank, ceea ce le face foarte atractive pentru investitorii mari din real estate. Cu toate acestea, lichiditatea redusa din piata imobiliara locala restrange probabilitatea unui exit facil si, in pofida yield-urilor destul de convingatoare, valul asteptat de investitori a intarziat sa apara in ultimii ani, apreciaza Chris Bell (foto), desi foarte multi investitori au prospectat continuu tara noastra in vederea unor plasamente.

De asemenea, spune seful Knight Frank pe Europa, exista foarte multe prejudecati legate de Romania printre investitorii straini, comparativ cu ceea ce exista aici in realitate. "Am fost placut surprins, acum zece ani la prima mea vizita in Romania, sa descopar o tara impresionanta, cu oameni plini de viata si o calitate ridicata a educatiei. Insa, deseori, exista prejudecati eronate despre Romania, care constituie una dintre barierele importane aflate in calea investitiilor straine. Astfel, desi investitorii si-au indreptat in ultimii ani privirea catre tarile emergente din Europa Centrala si de Est, precum Cehia, Ungaria sau Polonia, atrasi de randamentele mai ridicate, cu toate acestea, majoritatea nu sunt pregatiti inca pentru a face pasul si in Romania", spune Chris Bell.

Chris Bell: Romania mai are nevoie de timp

"Am crezut ca valul de investitori ar putea veni inca de anul trecut. Dar, pentru moment, nu au facut acest pas. In urmatorii ani insa nivelul ridicat al randamentelor din Romania va deveni un argument tot mai convingator. As fi foarte uimit daca in perioada urmatoare nu se va intampla acest lucru. Cred ca este inevitabil, dar Romania mai are nevoie totusi de ceva timp. Este o diferenta uriasa. De ce nu ai cumpara sau construi o cladire de birouri pentru a inchiria la 7,5% yield in Bucuresti, comparativ cu 5% in Varsovia, la aceeasi valoare a investitiei? Acesta este unul din argumentele pe care le oferim, de exemplu, investitorilor din Austria si Germania", arata managerul.

In acelasi timp, Chris Bell apreciaza ca ceea ce s-a intamplat la nivel politic si social in Romania in ultimele luni nu a fost perceput drept o problema majora, insa "investitorilor nu le plac socurile si incertitudinea. Este important sa existe un mediu stabil economic si politic".

Bancherii prefera Frankfurt sau Amsterdam

Chiar daca tot mai multi investitori prospecteaza tara noastra ca destinatie de investitii, Chris Bell nu crede ca Romania va fi un mare beneficiar al Brexit. "Orasele unde am vazut interes legat de Brexit sunt Frankfurt, Dublin, Amsterdam sau Paris. Pe de alta parte, Bucurestiul nu va putea fi vreodata, de exemplu, o destinatie pentru sediile companiilor financiare din Londra, ci mai degraba pentru firmele din sectorul IT, BPO (business process outsourcing) sau SSC (shared service center). Piata locala nu are un profil de mare hub financiar, ci mai degraba de centru regional de back office si suport. Ar fi nechibzuit ca Romania sa se astepte la un val masiv de bancheri", spune managerul Knight Frank.

Astfel, pe masura ce economia va continua sa creasca, si sectorul IT si de back office va urma aceeasi tendinta, dar, in cele din urma se poate intampla ca stocul de personal calificat sa se epuizeze, ceea ce va stimula companiile de profil sa caute alte piete. "Cred ca punctul de inflexiune va veni la un moment dat. Cheia este ca Romania sa se asigure ca va putea mentine fluxul de forta de munca calificata o perioada cat mai mare de timp. In prezent, exista si tocmai de aceea multi investitori cauta sa isi extinda constant business-ul".

In acest context, spune Chris Bell, oferta de spatii de birouri moderne nu prea reuseste sa tina pasul cu cererea noua. "Exista un deficit de spatii de birouri si moderne in Bucuresti, similar cu ceea ce se intampla si la nivelul altor orase importante din Europa Centrala si de Est. La randul lor, dezvoltatorii au inteles, de asemenea, in ultimii ani ca spatiile de birouri trebuie sa dispuna de un anumit nivel de calitate pentru a putea atrage chiriasi importanti. Calitatea cladirii este fundamentala".

Totodata, in opinia sa, "ritmul in care multe cladiri de spatii de birouri devin invechite sau demodate a accelerat comparativ cu acum 30 de ani, de exemplu. Este un trend pe care il vedem la nivel european. Cladiri de 10-12 ani incep sa piarda in competitia pentru chiriasi. De cele mai multe ori acestea ajung sa fie reconvertite in proiecte rezidentiale", a mai spus Chris Bell.

Chris Bell este directorul general al Knight Frank Europe din iunie 1999, dupa o perioada de trei ani petrecuta la conducerea Knight Frank Spania si in calitate de director al echipei de dezvoltari de spatii de birouri din Londra. Business-ul din Europa al companiei britanice Knight Frank numara in prezent aproximativ 1.000 de angajati in 27 de birouri in tot atatea tari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri