A fost unul din primii intreprinzatori de dupa 1989 din Romania. Ion Cristian Aldea, economist de profesie, a avut curajul sa intre in lumea afacerilor si a reusit. "Am pornit la drum cu aproximativ 75.000 de lei, bani ce erau depusi la CEC pentru o Dacie", isi aminteste Ion Cristian Aldea.

Cu cei 75.000 de lei scosi de la CEC a infiintat firma Rodos, prin care exporta diverse fructe in Germania. "Era destul de simplu, luam fructe de la sere si le vindeam in Austria si Germania".

Dupa ce a acumulat ceva capital din activitatea de export, s-a orientat catre productia de ulei alimentar, infiintand o fabrica.

Fostul director al fabricii de ulei Muntenia, Andrei Gyemant a fost omul care l-a facut pe Ion Cristian Aldea sa investeasca in productia de ulei, devenind partenerul sau de afaceri.

Pentru ca nu dispuneau de toti banii infiintarii unei fabrici de ulei, au gasit solutia de a mai aduna ceva bani din exportul de ulei de rapita.

In perioada 1990-1992 erau mari cantitati de ulei de rapita in aproape toate fabricile din tara, ulei ce nu era cautat pe piata interna. Primele masuri ale Guvernului de dupa Revolutia din 1989, a fost sa interzica exporturile alimentare printre care si uleiurile de floarea soarelui si soia, cu exceptia celui de rapita.

Astfel, cei doi au gasit nisa propice pentru exportul de ulei de rapita care era cautat pe piata externa.

"Am exportat cateva vapoare de ulei de rapita din care am putut sa facem primele investitii", spune Ion Cristian Aldea.

Masini de presare din Germania

"Am cumparat niste masini de presare la rece din Germania, si am infiintat fabricuta de ulei la Giurgiu", completeaza Ion Cristian Aldea, presedintele companiei Oleomet S.A.

Chiar si dupa deschiderea fabricii de ulei, a continuat sa faca exporturi pentru ca erau profitabile.

Dupa ce a reinvestit profitul in masini si utilaje si ajunsese la un nivel industrial, a urmat sa investeasca in instalatia de rafinare pentru ca de acum lumea vroia ulei rafinat.

"Am fost gunoierii Europei"

In 1995, Austria a intrat in Uniunea Europeana, si majoritatea intreprinderilor mici si mijlocii au dat faliment pentru ca nu puteau sa tina pasul cu normele UE.

"Noi am gasit o fabrica de jumari care prelucra grasimea animala, instalatia lor era din otel, si in momentul aderarii instalatia trebuia sa fie din inox. In momentul acela noi am urmarit astfel de oportunitati si le-am valorificat". Din Austria a cumparat trei fabrici de ulei pe care apoi le-a vandut in Romania.

Presedintele firmei Oleomet spune ca Romania a fost la un moment dat un fel de groapa de gunoi a Europei.

In prezent, fabrica pe care o conduce Ion Cristian Aldea, are 60 de angajati, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 80 de miliarde de lei, iar profitul a fost de aproximativ 10 la suta.

Specializarea celor de la Oleomet este uleiul de germeni de porumb de germeni de grau, ulei de arahide si ulei de catina.

La planuri de viitor Ion Cristian Aldea puncteaza faptul ca o sa finalizeze un terminal de incarcare-descarcare in barja, de 100 de tone pe ora, la Giurgiu. Va investi la Vladeni unde are o ferma de porci si de capre, si va achizitiona si bivolite, fiind un mare iubitor de animale.

Ceea ce l-a facut sa se indrepte spre cresterea animalelor a fost si faptul ca pe langa ulei, fabrica mai produce si un subprodus (proteina pura) care isi gaseste utilitatea in acest sens.

Una din cea mai importanta lectie pe care a invatat-o Ion Cristian Aldea din business a fost aceea ca niciodata nu e bine sa iei credite bancare. "Am vazut cum multi oameni de afaceri au dat faliment din cauza ca au luat credite cu dobanzi foarte mari si nu au mai putut sa le returneze, asa ca am preferat sa ma dezvolt mai lent decat sa dau faliment".

Ingredientele lui Ion Cristian Aldea la reteta succeslui au fost: munca, perseveranta, norocul si nu in ultimul rand seriozitatea.

"Ca sa ai succes in afaceri trebuie sa fii in primul rand serios" completeaza Ion Cristian Aldea.

Mai mult, de cand este in business nu a luat niciodata dividende, tot profitul a fost reinvestit.

Sfatul pentru cei care vor sa inceapa o afacere de la omul care are o experienta de peste 10 ani in business este:"se pot face afaceri in domeniul serviciilor, sau in agricultura".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri