Fondatorul celui mai mare magazin de licitatii online eBay, Pierre Omidyar, iese foarte rar in lumina reflectoarelor, modestia fiind cuvantul care il caracterizeaza pe cel care a schimbat fata Internetului in anii 90.
Putini sunt cei care cunosc cum a luat nastere site-ul de Internet eBay. Omidyar este cunoscut pentru colectia lui inegalabila de dozatoare de bombonele Pez, de unde i-a venit si ideea de a infiinta o casa de licitatii online. In mod concret, francezul a creat eBay pentru a o ajuta pe iubita sa, pasionata colectionara de ambalaje pentru bomboanele Pez, sa evalueze si sa cumpere astfel de cutiute pe Internet.

Pierre s-a nascut in 1967 la Paris, fiind singurul copil al familiei francezo-iraniene Omidyar. La varsa de 6 ani, a emigrat, impreuna cu familia sa in Statele Unite, locuind in Washington DC. Pasiunea pentru computere l-a cuprins de la varste fragede.

Pierre a absolvit Universitatea Tufts in 1988 cu o diploma in stiinte. In 1991 a devenit cofondator al Ink Development, o companie companie care producea software pentru computerele la care se putea scrie cu pixul. Chiar daca tehnologia propusa sa Omidyar nu a inlocuit tastatura cu un pix, Ink Development a dezvoltat cateva software-uri pentru comertul online. In momentul acela, cei doi asociati au schimbat directia pe care mergeau, relansand prin rebrending un retailer in mediul online, eShop.

La doar 28 ani, intr-un un week-end prelungit, lui Pierre Omidyar i-a venit ideea de a crea site-ul de licitatii eBay. In doar trei ani, eBay a depasit pragul de zece milioane de licitatii.

In 1996, Pierre Omidyal s-a hotarat sa perceapa un comision pentru fiecare licitatie. In ciuda reticentei specialistilor, banii au inceput sa apara in businessul francezului. In acelasi an, Jeffrey Skoll s-a alaturat companiei , iar afacerea era foarte profitabila.

Doi ani mai tarziu, in 1998, Meg Whitman a fost adusa ca presedinte si CEO. Ea este cea care conduce compania si astazi. In septembrie 1998, eBay a lansat o oferta care i-a facut atat pe Omidyar, cat si pe Skoll miliardari. Asta la numai trei ani de la crearea site-ului.

Datorita nivelului scazut al cheltuielilor cu transportul si plata obiectelor tranzactionate, eBay a trecut cu bine peste crahul dot-com, inregistrand profituri de peste 200 milioane de euro in 2002.

Astazi, eBay se afla printre cele mai mari companii americane. Ebay a raportat pentru cel de-al doilea semestru al anului trecut o cifra de afaceri de de 1,41 miliarde de dolari, in crestere cu 30% fata de aceeasi perioada a anului 2005.

Astazi, parizianul este concentrat mai mult pe filantropie, laudandu-se ca sute de mii de oameni isi castiga existenta din licitatiile de pe eBay. Pierre a fondat de curand Omidyar Network, o oragnizatie inspirata de mesajul "afacerea ca unealta pentru binele societatii".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri