Carl Icahn, cu o avere estimata la 8,7 miliarde de dolari, a devnit un specialist al preluarilor ostile si al plasamentelor cu risc si randament ridicat. Mai exact, americanul s-a autoproclamat \"corporate raider\", prin obiceiul sau de a prelua tot felul de companii.
Provenind dintr-o familie din clasa mijlocie americana, Carl Icahn si-a petrecut copilaria in cartierul Qeens din New York. A studiat psihologia la Princeton si apoi a urmat cursurile Facultatii de Medicina din New York. A abandonat insa acest drum deoarece nu i-a placut sa lucreze cu oameni bolnavi si cadavre.

Primul sau job a fost de agent de bursa la firma Dreyfus&Co. In anul 1968, se imprumuta pentru a cumpara un loc la Bursa din New York. Apoi, cumpara o serie de firme, iar marea lovitura o da in anii ’80, cand preia compania Texaco.

Icahn a facut avere datorita vechilor relatii pe care le avea cu bancherul Michael Milken, “parintele” plasamentelor cu risc si randament ridicat. In prezent, trustul Icahn Partners gestioneaza fonduri in valoare de 2,5 miliarde de dolari. Carl Icahn este si proprietarul cunoscutului cazinou, Stratosphere, din Las Vegas.

Dupa dezvoltarea pietei financiare din anii '90, Icahn a decis sa dispara o buna perioada din atentia publicului.

In luna august a anului trecut, alaturi de un grup de investitori, Icahn a optat pentru despartirea gigantului media Time Warner, insa a esuat. Miliardarul nu a reusit sa castige sprijinul actionarilor-cheie. Atunci, Carl Icahn a esuat in incercarea sa de a-l inlatura din consiliul de administratie al Time Warner pe directorul executiv Richard Parsons.

Divortat, cu doi copii, americanul cu o avere estimata la 9 miliarde de dolari, are o singura pasiune - caii. In 1985, Icahn a creat Foxfield Thoroughbreds, o ferma de cai. Meadow Star, unul dintre caii sai, a castigat in 1990 Breeder's Cup Juvenile Fillies si a primit Eclipse Award.

Miliardarul american detine in acest moment 1,39% din actiunile Motorola, si a lansat o campanie puternica pentru salvarea companiei americane.

La inceputul acestui an, Carl Icahn a pus ochii pe producatorul american de componente auto Lear Corp care ca a acceptat o oferta de preluare in valoare de 2,31 miliarde de dolari din partea omului de afaceri.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Succese »Citeste si
Previziune scandaloasa: Bitcoin va fi "aruncata la lupi" in 2018