Pionerul erei informatiilor si regele iPod-urilor, Steven Paul Jobs, care tocmai a intrat in al 53-lea an de viata, este vazut astazi drept unul dintre cei mai de succes manageri din lume, un adevarat model in business. Apple l-a facut milionar, iar Pixar miliardar, cele doua cimentandu-i o pozitie unica intr-un amalgam de industrii, cea a calculatoarelor, a electronicelor, cea muzicala si respectiv cinematografica.
Averea sa estimata la 4,4 miliarde de dolari il claseaza pe locul 140 in topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume.

Co-fondatorul si CEO-ul gigantului IT Apple este, in prezent, si membru in consiliul director al companiei Walt Disney, care a cumparat studiourile de animatie Pixar de la Jobs in ianuarie 2006, in urma unei tranzactii de 7,4 miliarde de dolari, ce l-a transformat pe parintele Apple in cel mai mare actionar al celebrei case de productie.

Apple, lider in materie de inovatie, a revolutionat nu numai piata PC-urilor, ci si muzica digitala, cu peste 88 de milioane de iPod-uri vandute pana in prezent si aproximativ 2 miliarde de melodii descarcate de pe iTunes echivalentul a 83% din muzica comercializata la nivel global pe Internet.

Studiourile Pixar, al caror co-fondator este Jobs, au vrut si au reusit daca tinem cont de cele 20 de Oscaruri obtinute sa demonstreze lumii ca animatia pe calculator poate spune povesti emotionante si pline de imaginatie, nascandu-se astfel 7 dintre cele mai iubite filme animate: Toy Story, A Bug's Life, Toy Story 2, Monsters Inc., Finding Nemo, The Incredibles, Cars care insumeaza pana in prezent incasari de peste 3,2 miliarde de dolari.

In multe privinte, traseul parcurs de Steven Jobs este specific mitului Silicon Valley. A prins microbul tehnologiei la o varsta frageda, iar la doar 12 ani frecventa seminariile organizate de Hewlett Packard, companie care-l va angaja pe perioada verii, alaturi de Stephen Wozniak, impreuna cu care Jobs a infiintat Apple in 1976.

Ideea de a numi noua companie Apple (mar) i-a fost inspirata de momentele placute pe care Steven Jobs le petrecuse pe cand era culegator de fructe intr-o livada din Oregon.

In 1976 este lansat primul PC, intitulat Apple I si comercializat la pretul de 666,66 de dolari, care va fi urmat, un an mai tarziu, de Apple II si in 1984 de Apple Macintosh primul PC cu o interfata grafica ce avea sa devina un succes comercial. In decembrie 1980, listarea Apple la bursa prin oferta publica, l-a transformat pe Jobs in multimilionar.

In 1985, dupa ce a fost inlaturat de de John Sculley fost CEO al Pepsi Cola recrutat in 1983 de Jobs de la conducerea Apple, Jobs a fondat NeXT Computer si a cumparat, de la Lucasfilm, un studio de animatie digitala - ce avea sa devina cunoscut sub numele de Pixar contra sumei de 5 milioane de dolari.

In 1995, odata cu lansarea filmului animat Toy Story, care a spart box-office-ul american, viata lui Jobs a luat o noua intorsatura.
In 1997, la cateva luni dupa ce Apple a cumparat NeXT pentru 400 de milioane de dolari, Jobs a revenit la conducerea companiei pe care o fondase si care se afla intr-o situatie destul de precara in acel moment.

In prezent, Apple este recunoscuta drept una dintre cele mai inovatoare companii, dupa ce a lansat produse ca iMac, iPod, iTunes si, mai nou, iPhone. Controlul absolut exercitat de Jobs, inovatiile de exceptie si marketingul senzational au facut ca produsele Apple sa fie mai dorite de consumatori decat orice alt produs al concurentei.

Salariul sau a intrat in Cartea Recordurilor ca fiind cel mai redus al unui CEO - 1 dolar pe an, dar bonusurile pe care acesta le primeste sunt departe de a fi modeste: un avion particular in valoare de 46 de milioane de dolari in 1999 sau 30 de milioane de actiuni Apple, acordate intre 2000 si 2002.

Aceasta abordare care poate fi considerata o excentricitate sau poate chiar o ciudatenie a copilului teribil al tehnologiei, asa cum este supranumit de presa americana, are un numar mare de adepti in randul directorilor executivi din SUA, deoarece conform legilor in vigoare salariile se impoziteaza cu pana la 35%, pe cand obligatiile fiscale aferente castigurilor din vanzarea actiunilor nu depasesc 15%.

Stilul de viata al controversatului miliardar poate fi definit ca fiind...altfel, un pic diferit decat ne-am astepta.

Steven Jobs a cumparat in 1982 un apartament in New York, a petrecut ani buni renovandu-l, dupa care, aproape 20 de ani mai tarziu l-a vandut solistului trupei U2, Bono, fara sa fi locuit vreodata in el.

In 1984 a achizitionat o imensa casa in stil colonial de 17.000 de mp, cu 14 dormitoare, in California, pe care cativa ani mai tarziu s-a hotarat sa o demoleze, insa nu a primit aprobarea nici pana astazi.

Steven Jobs este un vegetarian convins, bea numai apa minerala sau sucul natural de morcovi Odwalla. Principiile sale se regasec poate la fel de pregnant si in simplitatea locuintei, in minimalismul decoratiunilor interioare o buna bucata de timp a dormit pe saltea, inconjurat doar de fotografiile alb-negru ale lui Ansel Adams si de un foarte scump sistem stereo hi-fi.

Dar mai presus de toate, filozofia de viata a lui Jobs se regaseste in stilul vestimentar auster bluze negre cu guler si jeansi pe care-l adopta inclusiv in cadrul aparitiilor publice.

Cele mai criticate defecte ale lui Steve Jobs sunt, in acelasi timp, si cele mai puternice atuuri ale sale: perfectionismul, refuzul de a face compromisuri in ceea ce priveste produsele sau in relatia cu angajatii, abilitatile sale profesionale, dragostea pentru frumos.

Un vizionar in adevaratul sens al cuvantului, un geniu in marketing, Jobs a reusit sa conceapa produse elegante si usor de manevrat, care sa starneasca imaginatia utilizatorilor.

Inca din copilarie, Steve a crezut in puterea sa de a schimba lumea, sunt de parere apropiatii acestuia. Si intr-o anumita masura a reusit, cea mai importanta contributie a lui Steven Jobs fiind aceea de a oferi accesul consumatorilor individuali la tehnologia digitala si la informatie.

Articol publicat in YourMoney, supliment de business lifestyle editat de Wall-Street
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri