Fizicienii seriosi studiaza teoriile lui Isaac Newton pentru a intelege principiul atractiei gravitationale sau legile miscarii. Investitorii seriosi il citesc pe Benjamin Graham pentru a intelege domeniul financiar si al investitiilor.
Graham a studiat in cadrul Universitatii Columbia unde a fost un student recunoscut si foarte apreciat. La scurt timp dupa absolvire, Benjamin Graham a ales sa lucreze pe Wall-Street. In urmatorii 15 ani, tanarul investitor a reusit sa-si creeze un portofoliu destul de mare datorita atentiei sporite la detalii.

Cunoscut si sub numele de „parintele investitiilor inteligente” sau „Decanul de pe Wall-Street”, Ben Graham (1894-1976) a reusit sa fie apreciat in domeniul investitiilor prin plasamente precaute la bursa in interese proprii si pentru prieteni. Aceasta precautie s-a bazat pe strategii de investitie bine analizate si carora le-a ramas fidel in toata cariera de jucator la bursa.

Americanul a avut parte de o perioada foarte grea in timpul „crash-ului bursier” din anul 1929 si in perioada urmatoare, in urma caruia si-a pierdut o mare parte din plasamente, de aproximativ 70-80%. Problema a fost insa faptul ca aceste plasamente reprezentau si interesele unor fonduri de investitii in numele carora efectua investitii. Graham a reusit sa-si recupereze pierderile si sa restituie banii contribuabililor in urmatorii patru ani.

Dupa ce a invatat aceasta lectie grea despre risc, Graham a a scris lucrarea „Analiza actiunilor” in anul 1934, in care isi prezenta strategiile si principiile de evaluare a actiunilor de la bursa. Aceasta carte este utilizata pana in zilele noastre, si cunoscuta ca „Biblia investitorului intelept”. In cariera sa de profesor al investitiilor, Ben Graham a mai editat „Investitorul inteligent” in 1949, care a reusit la randul ei sa obtina o popularitate si un numar de vanzari impresionant.

De altfel, castigurile lui Graham nu au reusit sa depaseasca performantele studentului sau, Warren Buffett pe care l-a descoperit de pe bancile facultatii, si cu care a colaborat mai tarziu. In perioada 1929 – 1956, in care au avut loc Marea Criza si multe razboaie grele, investitiile lui Graham au avut o medie de profitabilitate de 17% pe an.

Politica investitiilor lui Benjamin Graham se bazeaza pe cumpararea companiilor subapreciate, dupa care se asteapta cresterea pretului activelor la valoarea reala si ulterior vanzarea lor. Ceilalti investitori cu experienta lui utilizeaza o politica agresiva de actiune. Adica, ei prefera sa cumpere companii la care urmeaza sa explodeze pretul datorita cererii. In timp ce investitorii „agresivi” vor cumpara un dolar cu speranta ca acesta se va dubla, investitorii intelepti vor incerca sa cumpere un dolar pentru 50 de centi.
„Fiecare dintre aceste aprecieri sunt adevarate, dar eu incerc sa le combin”, spunea Buffett intr-un interviu.

Graham realiza evaluarea viitoarelor achizitii din perspectiva obiectiva a cifrelor, in ciuda subiectivitatii aspectelor de tip managerial, trend, numele brandului sau a viitoarelor produse.

Pentru a cunoaste mai bine cheia succesului in investitiile lui Ben Graham, va vom prezenta urmatoarele reguli, elementare poate pentru unii dintre cititori:

1. Apreciaza compania - cunoaste si apreciaza business-ul in care vrei sa investesti
2. Ai grija, ce fel de manager iti administreaza compania - dupa achizitia ei
3. Scopul oricarei investitii este profitul
4. Fii optimist si nu asculta de ceilalti
5. Cunoaste „marja de siguranta” - este diferenta dintre valoarea cotata si valoarea reala a companiei. Daca aceasta valoare este negativa, nu investi
6. Alege societatile mari cu vanzari pe masura – deoarece firmele mici nu supravietuiesc caderilor economice
7. Alege societatile care distribuie dividende
8. Alege societatile cu lichiditate crescuta
9. Viitoarele achizitii trebuie sa fi inregistrat in ultima perioada rate de profitabilitate pozitive si constante
10. Fii atent la multiplicatorii de pret – P/E, P/VC.

Benjamin Graham si-a dedicat intreaga sa cariera de investitor, cercetarii si aprofundarii studiului asupra teoriei investitiilor. Printre cei care i-au urmat sfaturile se numara Warren Buffett, John Bogle, John Neff, Mario Gabelli si Michael Price.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Succese »


Setari Cookie-uri